© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова
17.04.2013
Сподели във
10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Разделното хранене не е забравена мода, а начин на живот за лекия и свободен дух. Не е нужна неземна воля, за да се приложи, тъй като то позволява да се храниш в нормални дози, а и не е нужно да се отказваш от каквато и да е любима храна. Не е необходимо да хапеш устни и да „забърсваш лигичката“ на петия ден от започването, защото коремът ти се е превърнал в бурен симфоничен оркестър.

С помощта на разделното хранене стоиш далече от принципа „гладен и дебел“, а реалните резултати се виждат още в първите седмици след започването на „диетата“. Това е приятен начин да освободиш организма от спазми, а е и доста вкусен. В този ред на мисли за всички, които не постят, ето 10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене.

1. Зелена салата с бекон и портокал

Необходими продукти:
2 ч.ч. листа накъсан спанак
4 ч.ч. листа накъсана маруля
1 ч.ч. пресни печурки, нарязани на филийки
1/2 ч.ч. нарязан на шайби червен лук
1/2 ч.ч. бекон
лимонов сок
зехтин
сол на вкус
4 – 5 парченца портокал
Начин на приготвяне:
Запечете бекона на скара или го запържете без мазнина в тиган, докато стане хрупкав. Смесете го с останалите продукти в купа за салата. Овкусете на вкус. Портокалът използвайте само за украса.

2. Прегръдката на Стефани – рецепта с пиле

Необходими продукти:
1 пиле
500 г овкусена кайма
4 моркова
2 малки глави лук или 6-7 главички арпаджик
4 кисели краставички
200 г гъби
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват и се сваряват. Каймата се омесва с гъбите. Пилето се обезкостява, осолява се отвътре и отвън и в него се слага един пласт кайма. Върху каймата се слагат морковите – без да се нарязват, целите глави лук, целите краставички и се покриват с още един пласт кайма. След това пилето се зашива. Отгоре се намазва със смесени олио и червен пипер и се пече във фурна до готовност.

3. Рагу – рецепта с телешко

Необходими продукти:
100 г телешко месо
1 с.л. олио
по 1 с.л моркови и целина, нарязани на кубчета
тиквичка
грах
2-3 главички арпаджик
1-2 домата
1 с.л. лимонов сок
1 к.ч. цветно или прясно зеле (нарязано)
магданоз
черен и червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязаното месо се задушава в малко масло и вода. Прибавят се червеният пипер и пасираният домат, залива се с горещ бульон или вода, посолява се и се вари на тих огън. В останалото масло последователно се задушават нарязаните на кубчета моркови и целина. Поставят се към месото. След това се запържват грахът, накъсаното зеле, арпаджика и тиквичката. Накрая се добавя останалият пасиран домат. Задушените зеленчуци се прибавят към месото и се доваряват на тих огън. Добавя се ситно смлян черен пипер и лимонов сок на вкус. Рагуто може да се приготви и като се прибавят 2-3 гъби към зеленчуците.


4. Пържола Стартер – рецепта със свинско

Необходими продукти:
2 свински вратни пържоли
за марината:
1 голяма глава кромид лук
сок от 1 лимон
2 с.л. зехтин
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В йенски съд се смесват изцеденият лимонов сок, зехтинът и нарязаният на филии лук. Пържолите се начукват добре, овкусяват се с марината, разбъркват се и се оставят да престоят около час. Пържолите се вадят от марината, поставят в предварително загрята до температура 220 градуса фурна и се пекат около 10 минути. Заливат се отново с марината и температурата се намалява на 180 градуса. Печенето продължава до пълната готовност на месото.

5. Рибна кавърма Бали – рецепта с риба

Необходими продукти:
филе от шаран
филе от сом
филе от пъстърва
домати
моркови
чушки
чесън
дафинов лист
лимон
магданоз
лют червен пипер
лук
Начин на приготвяне:
Рибните филета се нарязват на кубчета, овкусяват се с лимонов сок и черен пипер и се оставят да престоят. След това филетата се отцеждат и се запържват в дълбок тиган с предварително сгорещено олио. Морковите се настъргват и се изсипват в тигана, в който е пържена рибата. Заливат се с виното, подправят се с дафинов лист и се задушават. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, след това се изсипват наситнените лук, чесън и домати. Зеленчуците се овкусяват с подправките и когато са готови, се прибавя запърженото филе. Ястието се оставя на огъня, докато водата изври. Сервира се обилно поръсено с магданоз.

6. Чомлек от заек – рецепта със заешко

Необходими продукти:
1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч.ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязва на едри шайби. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа.

7. Агнешко със зелен фасул по арабски – рецепта с агнешко

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
1 ч.л. сол
30 г краве масло
3-4 с.л. слънчогледово олио
300 г агнешко месо от плешка
150 г кромид лук
3 пресни домата
1 ч.л. сол
1 щипка канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар
3-4 щипки смлян джинджифил
1 стрък пресен чесън (или 3-4 скилидки стар)
3-4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия. Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото. Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул. Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути. Чесънът се накълцва на ситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.


8. Мусака Маги – рецепта с кайма

Необходими продукти 4 порции:
400 г кайма
1 глава лук
4 с.л. смлени домати
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л. стрит босилек
3-4 стръка магданоз
1 ч.ч. зеленчуков бульон
300 г гъби
3 моркова
2-3 тиквички
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Задушете в 2 с.л. олио нарязания на ситно лук, прибавете каймата и разбъркайте. Задушавайте до готовност. Към готовата кайма прибавете доматения сос, черния пипер, нарязания магданоз и босилека. Нарежете на дълги ивици морковите, гъбите също на ивички, а тиквичките на кръгчета. Задушете морковите и гъбите в 3 с.л. олио, прибавете 1/2 от зеленчуковия бульон. Добавете 200-300 г вода и оставете зеленчуците да се задушават до пълна готовност. Тиквичките задушете отделно в 1 с.л олио и останалия зеленчуков бульон. Разделете каймата,тиквичките и зеленчуковата смес на 2 части. В по-дълбока тавичка наредете половината от тиквичките. Отгоре зеленчукова смес, кайма, пак зеленчукова смес, кайма и най-отгоре подредете останалите тиквички. Печете в средно силна фурна, докато се запекат тиквичките до златисто.

9. Песто де ла манча – рецепта с колбас

Необходими продукти:
100 г шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол
черен пипер
50 г зехтин
Начин на приготвяне:
В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка, лук и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета и чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите (предварително попарени, обелени и нарязани) и магданозът. Ястието се оставя на тих огън още 30 мин. Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати. Може да се консумира както топло, така и студено.

10. Ашуре с ябълки и стафиди – десертът е лесен и бърз и е добре да остане без месо, нали?

Необходими продукти:
1 ч.ч. пшеница
2 с.л. препечено брашно
1 к.ч. смлени орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. мед
канела
Начин на приготвяне:
Пшеницата се сварява в малко вода, отцежда се и с горещата вода се разбъркват останалите съставки. Сместа се изсипва върху отцеденото жито и всичко отново се разбърква. Накрая се поръсва с канелата.

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова

Сабина Димитрова е дипломиран филолог, възпитаник на СУ „Свети Климент Охридски“. Обича морето, котките, хубавата музика, стойностната литература, но най-много – страхотната си дъщеричка.


Свързани:диетаздравехрана
Предишна 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве
Следваща 10 български паметника на културата от световно значение 10 български паметника на културата от световно значение
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10-те тайни за приготвянето на идеални палачинки

10-те тайни за приготвянето на идеални палачинки

Рада Манчева
Рада Манчева
24.09.2024
10 изречения = история: Русалията (микроразказ)

10 изречения = история: Русалията (микроразказ)

Светла Дамяновска
Светла Дамяновска
30.06.2024
10 любопитни факта за Луната

10 любопитни факта за Луната

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
22.03.2025
10 любопитни факта за бозата

10 любопитни факта за бозата

Доц. д-р Димитър Попов
Доц. д-р Димитър Попов
01.10.2024

10-те теми, които вълнуваха жените през 2024 г.

След 5
След 5
04.01.2025
10 града, втори по големина в страната си, които задължително трябва да посетите

10 града, втори по големина в страната си, които задължително трябва да посетите

Даниел Михайлов
Даниел Михайлов
23.06.2024
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
Username or Email Address
Password

Lost your password?