Има безброй неща, които не знаем за света около нас. Природата вечно ни изумява с интересни факти.

Тя крие историята на древни народи, подбужда интереса ни към биологията и доказва, че тя – Природата, не може да бъде опитомена. Запознайте се със следващите 10 факта за света.

1. Климатът в света постоянно се променя. Дискусиите около глобалното затопляне са на дневен ред все по-често, но промяната на климата не зависи само от човешката намеса. Природата определя своя ритъм.

От XV до началото на XIX век протичащата през Лондон река Темза замръзвала поне един път годишно. Вече повече от 160 години това явление не се наблюдава.

2. Стадата от антилопи гну, зебрите и щраусите се придвижват заедно из саваната. Антилопата гну има добре развит слух, но зрението и обонянието им са слаби. Зебрите имат силно обоняние, а щраусите отлично зрение. Когато са заедно, забелязват по-лесно и бързо хищниците и взаимно се предупреждават за надвисналата опасност.

10 вълшебни факта за света

3. Геолозите смятат даден вулкан за активен, ако той е изригвал поне един път през последните 10 000 години. В Исландия има 130 активни вулкана, някои от които изригват почти на всеки 10 години.


4. Семената на клена се въртят във въздуха като перка и след това леко се приземяват. Ако не бъдат изядени, от тях се появява първично коренче, а впоследствие израства новото растение.

5. Странно, но факт. Географските имена в Исландия не са никак лесни за произнасяне. Реката, родена от ледника Ватнайокул, се нарича Аустур – Скафтафелсисла-Фйалсарлон…

10 вълшебни факта за света

6. Думата „каньон“ е от испански произход. Каньоните са тесни, бедни откъм растителност долини, с високи скалисти стени, издълбани от река (тъй като валежите в тези райони са прекалено слаби) в сътрудничество с вятъра. В тях преобладават отвесни скали и лъкатушещи тесни проходи със стръмни склонове. Централната и Източната част на САЩ изобилстват от внушителни каньони.

7. През 1660 година жителите на Неапол видели да вали дъжд от черни кръстчета. Мнозина решили, че това е знак, че светецът – покровител на града, свети Дженаро, ги благослови и пази. Всъщност били кристали от пироксен, изригнали от Везувий…


8. Маите в Южна Америка изнамерили начин да си правят обувки. Те потапяли ходилата си в бялата течност, събрана от дънерите на каучуковите дървета и изчаквали с вдигнати крака, за да изсъхне по тях.

10 вълшебни факта за света

9. Необикновените форми на релефа в Кападокия, Турция, се получават вследствие на изригванията на сега угасналия вулкан Ерчийес. В течение на хиляди години скалите са се оформили под влияние на ерозията, дължаща се на дъжда и вятъра.

10. Защо хората живеят в близост до вулканите? Хората се заселват в подножията на вулканите още от Древността. Жителите на Исландия използват вулканите за производство на топлина и като източник на енергия.

В други случаи хората предпочитат такива местности заради плодородната почва. В Индонезия островите с много вулкани са често населявани. Там се отглеждат оризови плантации. Пример за това е известният остров Бали с вулкана Акунг, който се намира в близост.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *