Всяка година се появяват нови и нови хранителни тенденции. Сред тези, на които вече сме ставали свидетели са ядливите цветя, прекалено изисканите чайове, пиците с ананас и много други…

Това ни накара да се замислим какви странни и по някакъв начин прекрасни хранителни тенденции имаме през 2020 г. Ще изброим само 10 от тях, въпреки че със сигурност те са много повече…

1. Моктейли или „меки“ коктейли

Безалкохолните барове се появяват по целия свят, а смесите с вкусни сокове и чаените комбинации са напът да станат също толкова популярни, колкото чаша вино, когато става въпрос за питие след работа. Е, ние все още не сме сигурни дали тези странни „моктейли“ ще успеят да изместят известните и традиционни коктейли като космополитан, мартини или блъди мери, но все пак – ако решите да опитате, ни споделете.

2. Храна с нулеви отпадъци

10 от най-странните хранителни тенденции през 2020 година

Въпреки че по-голямата част от поколението на родителите ни се занимаваше със стиропор и подобни унищожителни продукти за планетата, новото мислене настъпва, за да спаси положението с храна без никакви отпадъци, която здраво се впива в нашата колективна хранителна култура през 2020. Според Insider „компостирането и избягването на купуването на храни с излишни или разточителни опаковки е всичко необходимо, за да се включат обикновените домакини и готвачите в ресторанти в тенденцията за нулеви отпадъци в кухнята през 2020 г.“ Стискаме палци тази тенденция да нарасне и все повече хора да я следват!

3. Убе

Ако обичаш десерти и шарени цветове, които рядко се срещат в природата, това е твоята тенденцията! Убе е лилав сладък картоф, използван главно във филипинската кухня. Голяма част от любимите десерти на филипинците се приготвят именно с този картоф, който придава на тортата или на сладоледа апетитен виолетов цвят и уникален вкус. Убе е чудесен източник на фибри, витамини и минерали. Богат е на антиоксиданти, които помагат за защита срещу клетъчни увреждания в тялото.


4. Веганство и храни на растителна основа

10 от най-странните хранителни тенденции през 2020 година

Светът отбеляза значителен ръст във вегетарианството и то се превърна в най-модерната диетична тенденция тази година. Важно е да отбележим, че има сериозна разлика между вегетарианство и веганизъм. Вегетарианците не ядат месо, но въпреки това си позволяват да се ядат яйца, мляко, масло и други животински суровини. Веганите обаче не ядат абсолютно никакви храни с животински произход, а единствено растителни ястия.

Ако желаете да пробвате някоя от тези тенденции, но не знаете къде може да намерите най-подходящите продукти, лесно е – в T Market брошура.

5. Пинса

Италианците определено може да се подиграят, когато видят пинсата в списъка с хранителни тенденции за 2020 година. Все пак това е вековен римски метод за готвене, който произвежда по-лека, пухкава и незначително по-здравословна пица (по-лесно смилаема поради използваните оризови, соеви и пшенични брашна). Факт е обаче, че през тази година светът полудя по този метод. Пинса идва от латинското „pinsere“ или „удряне“, в случая – на тестото с ръце.

6. Бананов хляб

10 от най-странните хранителни тенденции през 2020 година

Като цяло печенето оглавява списъка на трите най-популярни дейности по време на пандемия. Но ако говорим за рецептата, която се превърна в истински хит, това е тази за бананов хляб. Твърди се, че този десерт е измислен, за да подпомогне продажбата на бакпулвер и сода за хляб, тъй като приготвянето му изисква и двата набухвателя. Но несъмнено е, че банановият хляб е стигнал дотук заради удовлетворяващия душата вкус и безкрайното разнообразие, което позволява – с добавени ядки, шоколад, стафиди и други.

7. Фокача

Хлябът, напоен със зехтин! С хрупкава и дъвчаща текстура! Всичко в едно парче. Няма съмнение, че класиката е била страхотна по своята същност, но пандемичната ситуация я е направила още по-добра – и под по-добра, имаме предвид по-изкусна. Тери Кулето от VineyardBaker превърна фокачата в арт сензацията в Instagram, а тълпата в социалните медии след това продължи да прави изкуство с храната, използвайки хляба като платно.


8. Храни с мастило от каламар

10 от най-странните хранителни тенденции през 2020 година

През 2020 година рязко скочи броят на хората, които се интересуват от храна с калмари. Днес хората си поръчват бургери, пица, ризото, тако и дори бисквитки и сладолед с мастило от калмари. Твърди се, че то има антиоксидантен ефект и може да помогне в борбата с рака. Изследванията за неговите ползи обаче… все още дават смесени резултати.

9. Масла на растителна основа

Фъстъченото и бадемовото масло съществуват практически от цяла вечност, но предстои нова реколта от масло на растителна основа. Очаквайте да видите повече разнообразие като масло от нахут, масло от макадамия и дори масло от диня по рафтовете на хранителните магазини в бъдеще.

10. Пробиотични храни

10 от най-странните хранителни тенденции през 2020 година

На последно място, но не най-малко важни са пробиотиците. Те са микроорганизми, присъстващи естествено в храносмилателния тракт, които подпомагат храносмилането и намаляват възпалението. Въпреки че човек може да приема пробиотични добавки, то може и да си ги набави директно чрез многото пробиотични храни.

Много ферментирали продукти съдържат пробиотици, което означава, че бактериите в тях все още са живи. Сред най-известните са:

  • Отлежали сирена като чедър, гауда или моцарела
  • Кефир
  • Кисело мляко
  • Хляб със закваска
  • Кисели туршии


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *