Евтини самолетни билети

Макар в сравнение с по-голямата част от държавите по света, размерът на Ватикана да е повече от скромен, всеки, който е ходил там, е наясно, че са необходими доста часове, за да бъде разгледан. И цели дни, ако сте решили да обърнете внимание на всички детайли, скрити на тези едва около 44 хектара.

Дори и тогава обаче едва ли ще научите всички тайни на папската държава… Днес ви предлагаме 10 неща, които малко хора знаят, но които със сигурност ще ви впечатлят.

1. Ватиканът оглавява класацията по употреба на вино

Ватиканът има най-голяма консумация на вино на глава от населението, а тук всеки жител пие поне по 54.26 литра вино. Причината обаче не е това, че тук живеят най-големите любители на чашката, а тъй като виното често се използва в религиозни церемонии.


2. Ватиканът има най-голям брой туристи на глава от населението в света

10 любопитни факта за Ватикана, които вероятно не знаете

След консумацията на вино, това е още едно нещо, по което Ватиканът се намира на първо място. И този факт изобщо не е странен, защото във Ватикана живеят много малко хора (около 840), а мястото има голяма култура и история. Например, само в музея на Ватикана годишно идват повече от 5 и половина милиона души.

3. Притежават телескоп в Аризона

Намира се в планината Греъм в щата Аризона, САЩ, и се управлява от Ватиканската обсерватория – едно от най-старите астрономически изследователски учреждения в света.

4. Държавата има свое „евро“

10 любопитни факта за Ватикана, които вероятно не знаете

През 2000 г. Ватиканът и Италия подписват договор, който позволява официалната валута на Ватикана да бъде еврото. С течение на времето, на монетите са се появили и снимки на Светия отец, които сега циркулират из цялата еврозона.


5. Тук не можете да получите печат в паспорта

Лошата новина за „колекционерите“ на печатите в паспорта е тази, че тук не можете да получите печат.

6. Папата има своя гвардия

10 любопитни факта за Ватикана, които вероятно не знаете

Швейцарска гвардия отговаря за „охраната“ на папата. В нея има около 135 швейцарски войници, които пазят папата вече 510 години.

7. Ватиканът има една от най-добрите пощи в света

Услугите на пощата във Ватикана се използват доста, тъй като тя има репутацията на една от най-добрите пощи в света. Всяка година десетки хиляди туристи изпращат картички точно оттам, но и много римляни идват в града-държава, за да изпратят своите пратки, защото повече вярват на ватиканската, отколкото на италианската поща.

8. От Ватикана тръгва най-кратката жп линия в света

10 любопитни факта за Ватикана, които вероятно не знаете

Скрита гара свързва Ватикана с Рим. Използването ѝ обаче е запазено за специални гости.

9. Никой от жителите на Ватикана не е роден във Ватикана

Гражданството във Ватикана не се получава с раждане, а е само за тези, които живеят и работят тук. Ако се чудите защо гражданството не може да се получи с раждане, отговорът е повече от прост – Ватиканът няма болница.

10. UNESCO и Ватиканът имат специална връзка

10 любопитни факта за Ватикана, които вероятно не знаете

Ватиканът е единствената държава, която UNESCO изцяло е включил в списъка на световното културно наследство.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.