Хари Потър излезе от тийнейджърството. Първата книга от поредицата за детето магьосник – „Хари Потър и философският камък“, беше публикувана на 26 юни 1997 г. Думите в началото на изданието: „И всяко дете по света ще знае името му“, се оказват съдбовни, а името на главния герой минава далеч отвъд пазарите на Великобритания и английския език.

Днес филмовата поредица за Хари Потър е една от най-успешните кино продукции на всички времена и продължава да вдъхновява страстните си, увеличаващи се последователи по света. Кой знае каква щеше да е кариерата на Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт, ако не бяха филмите за младия магьосник. Зрителите наблюдаваха как актьорите растат на екрана и се превръщат в мегазвезди.

Един от ключовите елементи, които допринасят за оживяването на книгите на Дж. К. Роулинг на голям екран, е емоционалната музика към филмите от великите композитори като Джон Уилямс, Патрик Дойл и Никълъс Хупър. Феновете могат да ѝ се насладят в страхотната колекция “Harry Potter: Original Motion Picture Soundtracks I-V” от 5 винилови плочи със снимка.

Оказва се, че не само в книгите за Хари Потър могат да се намерят много тайни послания. Филмите за младия магьосник крият не по-малко интересни подробности, които може би изобщо не сте забелязали… Ето 10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър.

PS: И внимание! Има реална опасност, след като прочетете материала, да изпитате остро желание да изгледате още днес всички филми за Хари.

1. Облекло от Долорес Умбридж

10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър
© Warner Bros.

Според сюжета на филма „Хари Потър и Орденът на феникса“, в училището се появява нов учител на име Долорес Умбридж. Обърнете внимание: колкото по-гневна и луда става тази героиня и получава повече увереност, толкова по-тъмни са дрехите ѝ.

2. Второто най-известно трио във филма се промени

© Warner Bros.

Според сюжета на книгата триото Малфой-Краб-Гойл остава неразделно през цялото време. Въпреки това в „Хари Потър и даровете на смъртта“ създателите на филма са принудени да направят лека промяна: актьорът, който играе Краб, бил арестуван и не успял да участва в снимките. Ето защо, вместо него, виждаме Блейз Забини.

3. Бременната Белатрикс

10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър
© Warner Bros.

По време на снимките на „Хари Потър и Нечистокръвният принц“, Хелена Бонъм Картър е била бременна. Точно поради тази причина в целия епизод я виждаме с широки дрехи, липсват близките ѝ планове и обикновено фигурата на героинята е скрита зад мебели или други предмети.


4. „Отварям се в края“

© Warner Bros.

Първата книга на Хари Потър беше публикувана в годината, в която според сюжета на последната книга е битката за Хогуортс. И сега си спомнете надписа, който Дъмбълдор остави на Хари: „Отварям се в края“. Историята на Потър „се отвори“, когато в сюжета тя завърши.

5. Истински емоции

10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър
© Warner Bros.

Спомняте ли си сцената в първия филм, когато героите влизат за първи път в Голямата зала, за да преминат церемонията по разпределението? Изненаданите лица и емоциите на актьорите в този момент са напълно искрени и реални: Даниел, Рупърт и Ема наистина влизат в тази стая за първи път.

6. Какво прави Чо Чан тук?

© Warner Bros.

А помните ли, че в последния филм няколко пъти ни беше показвана Чо Чан, първата любов на Хари? Момичето беше облечено в училищна униформа и беше в Хогуортс заедно с другите ученици, сякаш все още беше в училище. Странно, защото Чо в сюжета на книгата е по-голяма от Хари с една година, което означава, че по това време вече е била завършила обучението си в Хогуортс.

7. Патронусите на Рон и Хърмаяни са случайни

10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър
© Warner Bros.

Патронусът (магическа същност, която се извиква със заклинанието „експекто патронум“ и служи за защита от зли духове) на Рон е джак ръсел териер, ловна порода кучета, която освен другите животни, преследва и видра. Но патронусът на Хърмаяни е именно видра.


8. Нимфадора Тонкс е с различен цвят на косата

© Warner Bros.

В книгата Нимфадора Тонкс е описана като магьосник, който има способността да променя външния си вид. Тя обожава розовия цвят на косата, но във филма е с… лилава. Причината: за да не го свързват зрителите с Долорес Умбридж, която е известна с любовта си именно към всички нюанси на розовото.

9. Мистериозен гоблен

10 дребни детайла, скрити от зрителите във филмите за Хари Потър
© Warner Bros.

Когато в „Хари Потър и Орденът на феникса“ Хари изследва родословното дърво на Сириус, забелязваме, че семейство Блек има традиция да дава на децата си имена на звезди и съзвездия: Сириус, Регулус, Белатрикс и Андромеда. Освен това обърнете внимание на смешните детайли на гоблена: изглежда, че семейството има пръст в създаването на логото на компанията Starbucks.

10. Последният танц на Виктор Крум и Хърмаяни

© Warner Bros.

Според сюжета на последната книга Виктор Крум идва на сватбата на Бил и Фльор. В „Хари Потър и Даровете на Смъртта: Първа част“ създателите са искали да добавят сцена, в която Крум и Хърмаяни танцуват заедно под непримиримия поглед на Рон, но в движение са променили мнението си и сцената е била изрязана.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *