Митовете около шведите са много и няма как. Толкова се говори за начина им на живот и високия стандарт в страната, че едва ли не сте дали ухо на някои от тях.

Едно е сигурно обаче – хората в Швеция са свикнали със студа и знаят как да съжителстват с него.

Умеят да организират времето си добре и да се съобразяват с продължителността на деня, която се мени драстично през годината. Днес ще развенчаем 10 мита за живота на този северен народ.

1. Шведите са необщителни

Вярно е, че шведите не са едни от най-топлите хора, но техният стремеж към усамотение е сякаш мистифициран. Ако оставим встрани преувеличенията, почти всеки швед не би разговарял с непознати, освен ако не бъде помолен за помощ или да упъти някого.

Този тип поведение може да има общо с времето. Ако е студено и влажно, едва ли ще ви бъде приятно и на самите вас да се спрете на улицата и да отделите време, за да разговаряте с непознат.

Много шведи смятат, че е грубо да се подслушват и да задават лични въпроси, така че не се обиждайте, ако новият ви шведски приятел не се интересува от вашата житейска история. Тази липса на особена чувствителност не бива да се бърка с грубостта. След като преодолеете това „препятствие“, шведът е също толкова дружелюбен и топъл като всички останали.

10 мита за живота в Швеция

2. Шведките са руси и красиви

Ето един широко разпространен и много интересен мит. На въпрос „Наистина ли шведките са толкова красиви, колкото казват?“ можем да отговорим категорично с „Да“. Но не очаквайте всички да са високи, руси и синеоки. Със сигурност обаче те са решителни и независими.

3. Шведите прекарват работния си ден в срещи

Ако обърнем внимание, че са необщителни, е доста иронично, нали? Но това е самата истина. Обикновено шведите организират среща, на която да планират друга среща, която сама по себе си е подготовка за основната среща. Не се шегуваме.

Всички тези срещи може да изглеждат ненужни и неефективни за външния човек, но те са част от единодушната култура на Швеция. Всеки е добре дошъл да даде своето мнение и тези мнения се изслушват.

В Швеция политиката за отворени врати на работното място обикновено не е необходима, тъй като мениджърите споделят офис с отворен план със своите служители.


4. Шведите за „зелени“

Да, шведите обикновено са много наясно с въздействието си върху околната среда и действат адекватно. Изглежда, че рециклирането е нещо като национално забавление.

Днес по-малко от 1% от битовите отпадъци се озовават в депата в Швеция, очевидно „голяма“ цифра по международните стандарти. На много места в страната домашните хранителни отпадъци се компостират и се превръщат в биогаз, който се използва за зареждане на автомобилите им.

5. Алкохолът е скъп и трудно се купува

В международен план това е вярно. Държавният монополист на алкохол в страната – Systembolaget, има за цел да минимизира проблемите, свързани с алкохолната зависимост и продава продукцията си по много „отговорен“ начин. Магазините им, всъщност, нямат голям интерес да ви продадат продукцията си.

Няма специални оферти, няма промоции и специално работно време. Но „всичко е за наше добро“, казват те. Според доклад на група от международни експерти, ако монополът бъде премахнат и алкохолът се продава в супермаркетите, изчислените вреди за Швеция ще бъдат – 28 680 повече посегателства и 1418 допълнителни смъртни случаи – 42% увеличение. Отрезвяваща мисъл.

За протокола, шведите са на петдесет и второ място в света, когато става дума за консумация на чист алкохол на възрастен – т.е. хората в 51 други страни пият повече от шведите.

10 мита за живота в Швеция

6. Студено и тъмно е

Много зависи от това къде точно се намирате в Швеция, защото страната е доста „дълга“. Но, да, зимите са прекалено дълги и тъмни, дори в най-южните части на страната.

След тях обаче настъпва пролетта и всичко се променя. Лятото в Швеция може да бъде великолепно – летните нощи са дълги в цялата страна и среднощното слънце достига чак на север, а много от плажовете са фантастични.

7. Всички карат Volvo

Напълно вярно. Както би се пошегувал един истински швед – Volvo е безопасно, подценявано и пие твърде много. Въпреки че в момента марката e собственост на китайска компания, Volvo остава в сърцата и по алеите пред домовете на обикновените шведи. Колата дори има място в амбициозната „шведска мечта“ – „villa, Volvo, vovve“ (къща, Volvo, куче).

Друга конкурентна марка на шведския пазар бе Saab, но тя изпадна от списъка. Като се има предвид здравината на тези автомобили – в различни източници се твърди, че изкарват повече от 1 милион километра – със сигурност нейни модели могат да бъдат видени по пътищата на страната.


8. Швеция е скъпа страна

Тук ще си послужим с един простичък пример. Чаша кафе в малко градче вероятно ще ви струва повече, отколкото в най-туристическата част на Лондон и често е по-евтино да купувате дрехи онлайн от други „скъпи страни“ и да ги внасяте, отколкото да посещавате местните магазини. Но за тези, които печелят сравнително високи заплати в Швеция, цените не са толкова лоши.

9. Шведите плащат високи данъци

Наистина го правят. Ставките на данък върху доходите на Швеция са сред най-високите в света. Един едноличен търговец плаща около 50 на сто от трудно спечелените си пари.

Но трябва да признаем, че високото данъчно облагане има смисъл и хората получават качество срещу парите си. Улиците са чисти, здравеопазването и висшето образование са безплатни, а грижите за деца са на разумни цени. Както казват, вие получавате това, което плащате. Качеството на живота на Швеция си струва всяка крона.

В защита на данъците на Швеция ще кажем, че системата е много ясна и надеждна. Работодателите плащат данъци върху заплатите всеки месец, данъците върху доходите се приспадат директно от месечната ви заплата и всеки човек се облага с данък индивидуално, дори когато е женен. Ако във вашата задължителна годишна данъчна декларация всичко е правилно, отчитането на всички ваши данъци може да бъде толкова просто, колкото изпращането на текстово съобщение от мобилния ви телефон до Шведската данъчна агенция, само за да потвърдите това.

10 мита за живота в Швеция

10. Самоубийствата в Швеция

Един от по-трайните митове около Швеция е, че хората там са особено склонни към самоубийства. Този слух се проследява до реч, произнесена от американския президент Дуайт Айзенхауер през 60-те години на миналия век. Въпреки че дългите тъмни зими могат да ви сломят духовно, не бихме казали, че е толкова лошо, че да прекратите всичко.

Статистически Швеция не е близо до световния връх по самоубийства на глава от населението – световната статистика и класирането може да варира от организация до организация, но Швеция обикновено се нарежда извън топ 40 в света. И ако са необходими допълнителни доказателства, шведите са сред най-доволните от своя живот според индекса за по-добър живот на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Като цяло, бихме казали, че шведите са доста щастлив народ.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *