Вестник „Daily Mirror“ дава няколко нестандартни съвета как да опазим здравето си през празничния период, сред които правенето на повече секс и прегръщането на дърво. Естествено, лекарите ще ни кажат, че е най-добре с нищо да не прекаляваме по Коледа и Нова година, за да не се поболеем, да спазваме балансиран хранителен режим и добре да се наспиваме. Но няколкото хитри нетрадиционни трика могат да ни предпазят от досадни хреми, не само по празниците. Ето ги и тях.

1. В никакъв случай не трябва да даваме на други хора нашите химикалки и писалки в офиса. Това е най-добрият начин да се предпазим от зарази.

2. Ако ползваме общ телефон, не е зле да почистваме с влажна кърпичка слушалката и областта около микрофона. Болни хора, които са говорили по него преди нас, могат лесно да ни заразят.

10 нестандартни здравни съвета по празниците

3. Хубаво е да ползваме специални спрейове за гърло, които намаляват риска от хрема или в крайна сметка ограничават във времето нейното действие. Тези аерозоли правят тънко покритие от ензими, които обезвреждат свързаните със зимните зарази протеини.

4. Досега всички са ни казвали да залагаме на витамин С, когато тръгнат болестите през зимата. Но добрите доктори ще ви напомнят, че много по-ефикасен в случая е витамин D3, за да ни предпази от нежелана хрема. Той е незаменима преграда и при всякакви респираторни заболявания, твърдят специалисти от Япония и Финландия. Това се дължи на факта, че витамин D стимулира производството на антивирусни и антибактериални протеини в организма ни.

5. За да се поддържаме в добра здравословна форма, американските учени от университета Карнеги Мелън препоръчват да не загърбваме коледните и новогодишните партита. Когато се срещаме редовно с близки, приятели и колеги, без да осъзнаваме, подобряваме имунната си система. Така че общувайте с много хора, стига те да не са болни.


6. Хубаво е да заменим в този сезон чашата фреш от портокал с топъл чай. Вярно е, че цитрусите са богати на витамин С, но съдържащата се в сока захар действа зле на имунната ни защита. За разлика от фреша, чаят от лайка прави чудеса. Той повишава нивата на хипурати в организма, които преборват инфекциите.

10 нестандартни здравни съвета по празниците

7. Ако искате да сте здрави по време на празниците, не се карайте с вашата половинка. Учени от университета в Калифорния са констатирали, че скандалите между партньорите отслабват имунната им система. И обратното – смислените и конструктивни разговори я заздравяват.

8. Редовният секс също е от значение за доброто здраве. Той повишава нивата на имуноглобин А. Това е протеин на имунната система, който ни предпазва от хрема и настинки. Освен това любовният акт ни помага срещу стреса и ни осигурява по-добър сън.

9. Включете в празничното си меню продукти, богати на сяра, като яйцата, чесъна, лука и праза. Те са богати на антитела, атакуващи инфекциите. Същия ефект може да постигнете и с 18-минутно галене на куче, твърдят учени от американския университет Уилкс. Подобен контакт домашния любимец предизвиква рязък скок в нивата на антитела в човешкия организъм.

10. Не се срамувайте да прегърнете дърво. Изследване доказа, че хората, които прекарват повече време в паркове и градини се радват на по-добро здраве. Това се дължи на факта, растенията отделят химикали, които ги предпазват от насекоми и болести. Те са много полезни при вдишване, увеличават белите кръвни телца, които също представляват преграда срещу инфекциите.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *