Всяка година решаваме да бъдем нов човек, започвайки начисто от 1 януари. Но защо да чакаме да настъпи новата година, за да започнем да правим положителни промени?

Тази година предизвикайте себе си да приключите годината силно и незабравимо, вместо да отлагате личното си развитие за неопределен момент в бъдещето. Остава още достатъчно време да преобърнете късмета си тази година – или най-малкото да я завършите с радост.

Ето какво да направите до края на годината, за да започнете новата начисто и да прегърнете късмета и щастливите моменти, които ви предстоят!

1. Дарете 25 лични вещи

Всеки човек трупа през цялата година много излишни вещи. Изберете двадесет и пет предмета: било то книги, дрехи или предмети от бита, без които можете да живеете, и ги дарете за добра кауза. Така ще си починете по-лесно, знаейки, че някой друг ги използва добре.

2. Направете списък с успехите и провалите си през годината

1 година е дълъг период от време – достатъчно дълго, за да забравим собствените си постижения и триумфи през целия период. Седнете и напишете списък на всяка мъничка победа, която сте постигнали през последната година – минимум петнадесет, максимум безкрайност. Може да се изненадате от всички мънички планини, които сте покорили през последните дванадесет месеца, без изобщо да ги признавате за такива.

Точно както трябва да отбелязваме триумфите си обаче, така трябва да обръщаме внимание и на непостигнатите цели. Направете списък на това, което сте възнамерявали да постигнете тази година, но така и не сте стигнали до него. И тогава се запитайте как ще се уверите, че ще го постигнете сега.

3. Кажете истинско и сърдечно „благодаря“

Помислете за всичките си най-ниски точки през годината. Запитайте се кой все още е стоял до вас в тези моменти. И тогава уведомете тези хора точно колко много означават за вас. Онези, които ни помагат с отворено сърце, често не са наясно колко голямо влияние имат върху нас – така че наша работа е да ги уведомяваме. И да им изкажем благодарността, която заслужават.

4. Прекъснете връзките, които знаете, че ви вредят

Човекът, който трябва да пуснете. Работата, която трябва да спрете да работите. Ситуацията, която ви дърпа надолу през цялата година – време е да вземете окончателно решение да се откажете от тях. Защо да носите товара си през новата година? Ако прекъсването на връзките ще навреди, нека боли сега. И нека новата година да бъде място, където започвате отначало.


5. Извинете се за своите и простете чуждите грешки през годината

Най-подходящото време от края на годината да поемете отговорност за всичко, което сте направили погрешно по пътя си. Възползвайте се от възможността да се реванширате и да се извините на всеки, когото сте наранили през последните дванадесет месеца. Никога не е късно да кажете, че съжалявате.

Прошката не означава да посрещнеш някого обратно в живота си. Дори не означава непременно да се свържете отново с тях. Това просто означава да вземете съзнателното решение да се освободите от всеки гняв, негодувание и обвинение, което сте държали в себе си. Това означава да приемете, че всички сме заблудени хора и да си позволите да се впуснете в новата година с мир, а не с гняв.

6. Направете списък с нещата, които ще станат по-добри

След като пуснете болката, разочарованието и негодуването от изминалата година, най-накрая сте отворени да признаете всички невероятни неща, които биха могли да ги заменят напред. Направете списък с тези неща – и след това направете активен план за постигането им.

10 крачки, с които ще започнем новата година начисто

7. Отменете абонаментите, които никога не използвате

Кога беше последното ви посещение във фитнеса? Бъдете откровени със себе си и отменете членството, което вече не използвате преди края на годината. Ще бъдете доволни от финансовото облекчение и можете да използвате тези пари, за да се насочите към обещанията си за новата година.

8. Задайте си трудните въпроси, които избягвате

Твърде лесно е да се примирите с рутината и да оставите малките неща да се изплъзнат – като нашето щастие, здраве и цялостно усещане за благополучие. Използвайте края на годината като възможност да проверите със себе си дали наистина сте там, където искате да бъдете в живота. И ако не, какво бихте могли да направите, за да започнете да променяте нещата.


9. Посетете лекаря

Не носете безпокойство за здравето си през новата година. Посетете лекаря, психолога или който и да е друг професионалист, когото отлагате да посетите, преди годината да приключи. Ще научите какво бихте могли да направите по-добре и можете да започнете да прилагате тези промени, преди да настъпи новата година.

10. Направете списък на всичко, които желаете, но се страхувате да поискате

Онова повишение. Мечтаната връзка. Онази възможност, която витае извън вашия обсег. Запишете всичко и след това се запитайте честно защо все още не сте го поискали директно? Сега, когато сте си признали най-накрая за това, което искате, направете подробен план за действие, който ще превърне формулирането на тези въпроси в реалност. Напишете речта, която ще представите на шефа си, текста, който ще изпратите на онзи специален човек, или молбата, която ще изпратите, за да получите онази възможност. Спрете да оставяте мечтите си да бъдат просто неосъществени идеи.

Ако има нещо, което не искате да отнесете в Новата година със себе си, това е несигурност и страх. Може да имате няколко опасения. Може да имате някакви съмнения. Но вие също имате силата да осъзнаете, че нищо от това не трябва да ви спира. Когато приключите тази година, нека вашите страхове за настъпващата година да се превърнат в пламъци. Не ги оставяйте да диктуват вашето бъдеще. А бъдещето ви не започва с Нова година. Започва сега!

– Източник: Edna.bg –


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *