Евтини самолетни билети

Знаете ли, че човек прекарва средно около 2.5 години от живота си в настинка и грип. И въпреки това, когато ни налегне хрема, кихавица, умора и болки в мускулите имаме чувството, че ни е за пръв път.

Ако и вие сте попаднали в лапите на настинката или по-лошо – на грипа, значи е време за спешни мерки. Вероятно повечето от вас си имат два-три изпитани метода за бързо възстановяване, но заблудите за лечението им, оказва се, са много повече. Ето 10 от най-разпространените.

10. Чаят и топлата супа лекуват

10 мита за настинките и грипа

Не. Горещият чай и питателната супа може и да ни карат да се чувстваме по-добре, но те не лекуват болестта. Всички пием чай, когато сме настинали, в това няма проблем, но само с чай и топла супа трудно ще успеем да преборим болестта.


9. Ударни дози витамин С лекуват по-бързо

10 мита за настинките и грипа

Не. Приемът на ударни дози витамин С от край време се използва за профилактика на простуда и грип. Трябва да се има предвид обаче, че тялото ни е способно да усвоява само по 200 мг на ден. Остатъка организмът ни изхвърля с урината и не влияе добре на бъбреците.

8. Не трябва да пием мляко

10 мита за настинките и грипа

Широко разпространено е мнението, че млякото и млечните продукти улесняват образуването на слуз в белите дробове и синусите, затова не трябва да се приемат, когато сме болни. Това обаче е просто мит. Богатото на пробиотици кисело мляко, например, дори може да облекчи симптомите.


7. При настинка не трябва да се спортува

10 мита за настинките и грипа

Нищо не пречи да направите редовната си тренировка при лека хрема или кашлица. Разбира се, с подходящо облекло. Горещият душ след това дори може да се окаже полезен в борбата с вирусите. Ако обаче сте прекалено отпаднали, не рискувайте и си останете вкъщи. Ще компенсирате, когато оздравеете.

6. Не трябва да се целуваме, когато сме настинали

10 мита за настинките и грипа

Целувката въобще не е толкова заразна, колкото си мислим. Най-голямата заплаха всъщност идва от течащия ни нос. Секрецията на носа е защитната реакция срещу различните вируси и бактерии, но често става причина и за разнасяне на заразата. И все пак е добра идея да намалите малко целувките.

5. Трябва да се изпотим, за да „изкараме“ болестта

10 мита за настинките и грипа

Не е нужно да се опаковаме в три ката дрехи, за да се изпотим и така болестта да излезе от тялото ни. Най-важното е да не студувате – ако ви побиват студени тръпки и ви е дискомфортно, разбира се, че трябва да се облечете повече. Но не е нужно насила да принуждавате тялото си да се изпотява, защото това не дава никакви гаранции за оздравяване.

4. Глад при температура, хранене при настинка

10 мита за настинките и грипа

Не е ясна каква е връзката между тези твърдения, но и двете са неверни. Хранете се здравословно, независимо дали имате температура или сте настинали. Богатата на витамини храна ще ви помогне да оздравеете по-бързо. И не забравяйте да пиете много течности.


3. Разболяваме се заради леко облекло

10 мита за настинките и грипа

Сигурно всеки от вас е чувал като дете: „Облечи се добре, за да не настинеш!“ Само че този съвет е абсолютен мит. С колкото и топли дрехи да се навлечете, това няма да ви предпази от грипа, ако вирусът попадне в организма ви.

2. Вирусът не повтаря

10 мита за настинките и грипа

Мит. Теорията, че след току-що прекарана настинка сме си изградили имунитет и не можем да се разболеем повторно, може и да звучи добре, но просто не е вярна.

1. Ваксините ни разболяват

10 мита за настинките и грипа

Не. Противогрипната ваксина не може да ви разболее от грип, въпреки широките дискусии по темата. Вирусът във ваксината е неактивен, затова няма как да доведе до инфекция.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.