Много от хората свързват Гърция с нейните красиви плажове, уникални острови и изглеждащите на пръв поглед напълно безгрижни граждани. Но не забравяме ли още нещо? Характерната кухня! Има нещо специфично в нейните вкусотии.
Научно доказано е, че най-вероятно именно на нея се дължи и дълголетието на гръцкото население. Там се намира островът с най-много столетници в света – остров Икария. Една трета от жителите му живеят до над 90 години. А кои са класическите гръцки ястия, които е задължително поне веднъж да вкусиш? Ето ги и тях…
1. Гръцка салата
Царицата на свежата салата! Толкова простички съставки, намиращи се във всяка селска градина – домат, краставица, чушка, червен лук и минаваме на гръцките съставки, които я правят толкова страхотна – маслини „Каламата“, солидно парче сирене фета и класически гръцки зехтин. Подправяш с малко пресен риган и сол, вкусваш и веднага се пренасяш в някоя гръцка таверна, дочуваш сиртаки и ти се приисква да заиграеш.
2. Морски деликатеси
Не може да идеш в Гърция и да не пробваш нещо морско. Дали ще са хрупкави калмари, поднесени с чесново сосче; скариди, овкусени със сладникаво-пикантен дресинг; миди, поднесени в супа, салата или просто леко изпържени в брашно. А за по-смелите почитатели на морските ястия – някоя местна риба. Например лаврак, предварително маринован в лимоненозехтинов дресинг, посипан с билки и препечен на скара. А защо не и паста с октопод и доматен сос? Предложенията са безброй и със сигурност ще се намери подходящо за всеки вкус.
3. Папуцакия
Един от основните продукти в гръцката кухня е патладжанът. Именно той играе главната роля в това ястие. Формата наподобява обувка, затова е и наречено така – на гръцки „папуцакия“ е думата за „малка обувчица“. Предварително трябва да се изпече, реже се на две и всяка половинка се издълбава.
„Месото“ от патладжан се нарязва на ситно и към него се добавя доматен сос и месо по избор. Половините патладжан се пълнят с тази смес, поръсва се с кашкавал и се запича във фурна. Резултатът е фантастичен! (Да, ако някога си хапвал нашия „пълнен картоф“ – това е доста сходно ястие, но… все сме балканци, няма как да нямаме подобни кулинарни идея).
4. Гирос
Да кажем, че това е еквивалент на турския „дюнер“. Най-разпространения fast food в Гърция. И при нас започва да добива популярност. Също можеш да го получиш както увит в питка, така и в порция. Гарнира се със салати по твой избор, както и пържени картофки. Няма да сгрешиш, ако го наречеш и „гръцки дюнер“ между българи, но никога не изпускай това нарицателно пред гърци – честолюбиви са към всичко родно (почти колкото нас ;)).
5. Гръцка мусака
Като споменахме патладжана, няма как да прескочим и тиквичката като главно действащо лице в гръцката кухня. Най-често поръчваното предястие по заведенията е пържени тиквички с чесново-млечен сос. Да, чудесно хрупкави са, но… опитвал ли си гръцка мусака, да вкусиш какво различно усещане придава на ястието тиквичката. Често дори може да я опиташ и с патладжан. Зависи от региона, в който си.
Тази мусака има три слоя и също се залива и запича във фурна. Просто първият пласт е от нарязани на едро тиквичка или патладжан, овкусени със зехтин. Върху тях се разполага агнешко мляно месо, смесено с домати, лук, чесън и зелени подправки. Най-отгоре се залива със сос „Бешамел“.
6. Стифадо
Едно малко по-зимно на пръв поглед ястие, но е идеално за консумиране и през останалото време на годината, особено за по-гладни персони. Стифадо представлява телешка яхния, включваща още домати, лук, гъби в соса и се гарнира с ориз или картофи. Доста наподобява нашенския винен кебап. Често гърците я съчетават и с картофено пюре. Всичко е въпрос на лично предпочитание, но е ясно само едно – ще си оближеш пръстите.
7. Дзадзики
Гърците са царе на разядките – няма спор. Най-разпространената им прилича много на нашата салата „Снежанка“. Досещаш се вече, че включва ситно нарязани краставици, цедено кисело мляко, чесън, зехтин и няколко капки лимонов сок. Елементарно, но божествено вкусно. Хем действа разхлаждащо, хем е лека, хем и много вкусна. А и вкусово подхожда на почти всички гръцки ястия – дзадзики е перфектната рязядка! Задължително я опитай, когато си в южната ни съседка!
8. Саганаки
Чувал си, че гърците имат едно специфично сирене, което… се пържи, нали? Ами точно това е „Саганаки“ – плочка сирене „Халуми“, което се овалва от двете страни в брашно и се пържи на висока температура в предварително нагорещено олио до добиване на златиста коричка. Лесно, бързо и много вкусно! На места може „Халуми“ да се замени и с някой от следните сортове сирена – „Гравиера“, „Кефалогравиера“, „Кефалотири“ или „Касери“. Саганаки често се предлага и в комбинация с миди или скариди.
9. Долмадаки
Ако си чувал сорта чушки „Долма“, който се ползва най-често за пълнене, ще се досетиш и какво представлява ястието Долмадаки. Точно така – нещо пълнено. И двете думи имат общ корен, произлизащ от турската дума „долдурмак“ – пълня. Та, долмадаки е наименованието на гръцките лозови сармички.
Подобно на нашенските се пълнят с ориз и кайма, но при гръцките се слагат още мента, магданоз, дори на места слагат и кедрови ядки в плънката. А когато се сервират, винаги се поднасят с кремообразен лимонов сос. Ако нямаш толкова търпение да навиваш лозови листа, може тази плънка да се ползва за пълнене на домат, тиквичка или чушка. При всички случаи комбинацията ще ти допадне.
10. Баница със спанак
Ето и едно предложение за закуска – гръцка баница. Нашата е по класическа рецепта само със сирене, но гърците я приготвят със спанак, лук, яйце и фета сирене. Разбира се, добавят и ароматни средиземноморски подправки – който каквото има свежо в градината си.
Тази класическа гръцка баница няма точно име. На места ѝ казват „спаначник“, другаде – „спаначена пита“, трети я наричат просто „спаначена баница“. Което и наименование да използваш обаче, няма да останеш неразбран. Имай предвид само, че в някои краища на страната я правят с праз вместо спанак. Независимо кой вариант ще опиташ, все ще останеш доволен.
Артистична натура, скрита в облика на „сериозната професия“ (занимава се с финанси). Търсач на преживявания, с интерес към пътешествията и изкуството във всичките му форми. Дете на морето – обожава морския бриз в косите, пясъка между пръстите на краката и звука на разплискващи се морски вълни.
Коментари