Хелоуин или Вси светии е вторият най-комерсиален празник след Коледа. Отбелязва се в нощта на 31 октомври, популярен е в почти целия свят и се празнува както от малки, така и от големи.

На този ден най-често децата се обличат в страшни костюми, правят си фенери от тиква и обикалят съседските къщи, за да събират лакомства. Ако някой им откаже, те бързичко му спретват номер. #НомерИлиЛакомство

Както всеки друг празник, така и Хелоуин има своите символи – пренасяни от поколение на поколение и достигнали до нас. Днес ще ви запознаем с 10-те най-характерни символа на Хелоуин и тяхното значение.


1. Страшни костюми

Вярвало се е, че в нощта на 31 октомври духовете слизат на земята, факт, от който хората се страхували, и решили да ги надхитрят. Тогава те започнали да се обличат в страшни костюми и излизали по улиците. Така те били убедени, че духовете няма да им навредят и ще си тръгнат.

2. Тиквата

Тиквените фенери са най-популярният символ на Хелоуин. Запалената свещ в тиквата символизира душите на заседналите между земята и небето. Изрязаната като лице тиква произлиза от легендата за търговеца Джак, които не бил приет на небето и бил изпратен обратно на земята. Вместо очи той имал запалени въглени, които да прогонват дявола.

3. Лакомства

Сладкишите и бонбоните са основното, заради което децата се маскират. Те слагат страшните костюми и обикалят съседските дворове за лакомства. Ако някой от съседите е негостоприемен и скептично настроен към празника, веднага получава номер. Прието е децата да обикалят къщите с думите – „Номер или лакомство“.

10-те символа на Хелоуин

4. Черните котки

В някои култури се смята, че котките са единствените живи същества, които могат да преминават в отвъдния свят и после да се връщат обратно. Също така се смята, че черните котки могат да виждат духове и да предпазват децата от тях.

5. Вещици

Вещиците са най-популярният образ на Хелоуин. Смятало се е, че те могат да преминават навсякъде и да пренасят зло. Поради тази причина много често момичетата се маскират като вещици.


6. Прилепи

В миналото прилепите са били олицетворение на злото, много често за наричани вампири и изчадия на ада. Обикновено прилепите са свързвани с вещиците и техните страховити къщи.

7. Скелети

Скелетът е символ на смъртта, а и не само. Хелоуин обича скелетите, защото са доста страховити. В миналото хората са вярвали, че дяволът обикаля и трака с костите на мъртъвци.

10-те символа на Хелоуин

8. Паяците

Паяците са сред придворните дами на вещиците, заедно с черните котки и прилепите. В миналото, ако паяк влезе в лампа със свещ, това означавало, че духовете са наблизо.

9. Цветовете

Цветовете на Хелоуин са оранжево, черно и лилаво. Оранжевото символизира есента, черното – тъмните духове, а лилавото – вещерството.

10. Огънят

Огънят символизира сила, чрез него хората са прогонвали духовете и са пазили домовете си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *