четвъртък, септември 19


10 странни човешки пристрастености

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 странни човешки пристрастености

Всички имаме своите слабости, които лесно могат да попаднат в графата „вредности“. Тютюнопушене, прекаляване със сладкото, кофеина, храната. Човешкият мозък лесно се поддава на вредни изкушения, особено когато е подложен на голям стрес. И откриването на причината няма да ни затрудни – търсим вещества и преживявания, които карат организма ни да си мисли, че се чувства по-добре. За кратко си набавяме адреналин и хормони на щастието и, тъй като това не разрешава по-глобалния проблем, повтаряме и потретваме.

Да си пристрастен към нещо обаче, според науката на психологията, е много по-сложно състояние от това просто да имаш вреден навик. Говорим за силна и непреодолима емоционална или физическа зависимост от нещо. Тя, разбира се, е резултат от други психологически и физиологични процеси и не може да бъде сведена в един пример.

Индивидуална за всеки човек е както причината, така и адикцията. Тук е моментът да обърнем внимание на това, че пристрастеностите не са нещо, което някой иска да си причини просто така, за спорта, а истински психически проблем. Затова трябва да бъдем толерантни и, доколкото ни е възможно, разбиращи.

След като положихме основите на настоящата тема (и уточнихме, че тя не цели да осмее никого), е време да пристъпим към любопитната част – нестандартните пристрастености. Нещата, към които не подозираме, че човек може да развие нездравословен интерес. Да видим кои са те.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5 6
Сподели

Коментари