Всички имаме своите слабости, които лесно могат да попаднат в графата „вредности“. Тютюнопушене, прекаляване със сладкото, кофеина, храната.

Човешкият мозък лесно се поддава на вредни изкушения, особено когато е подложен на голям стрес. И откриването на причината няма да ни затрудни – търсим вещества и преживявания, които карат организма ни да си мисли, че се чувства по-добре.

За кратко си набавяме адреналин и хормони на щастието и, тъй като това не разрешава по-глобалния проблем, повтаряме и потретваме.


Да си пристрастен към нещо обаче, според науката на психологията, е много по-сложно състояние от това просто да имаш вреден навик. Говорим за силна и непреодолима емоционална или физическа зависимост от нещо. Тя, разбира се, е резултат от други психологически и физиологични процеси и не може да бъде сведена в един пример.

Индивидуална за всеки човек е както причината, така и адикцията. Тук е моментът да обърнем внимание на това, че пристрастеностите не са нещо, което някой иска да си причини просто така, за спорта, а истински психически проблем. Затова трябва да бъдем толерантни и, доколкото ни е възможно, разбиращи.

След като положихме основите на настоящата тема (и уточнихме, че тя не цели да осмее никого), е време да пристъпим към любопитната част – нестандартните пристрастености. Нещата, към които не подозираме, че човек може да развие нездравословен интерес. Да видим кои са те.

1. Наслаждение от миризмата на бензин

Може би тази нестандартна наслада няма да ви изненада особено и не е изключено да имате някой познат, който се опиянява от „аромата“ на бензин. И все пак едва ли този ваш познат го прави тенденциозно, по няколко пъти на ден и дори си носи шишенце с горивото в чантата. Да, за такова пристрастяване говорим.

Вдишването на изпаренията му обаче никак не са безобидни. Могат до доведат до еуфория, дезориентация, липса на координация и дори халюцинации. Отраженията върху здравето са изключително сериозни. Да се ограничим с наслаждението на бензина, само когато сме спрели на някоя крайпътна бензиностанция в посока морски курорт.

2. Скубане на косата

10 странни човешки пристрастености

Изразът „скубя си косите от яд“ никак не е случаен. Съществува такова състояние, при което човек изпитва неистово желание да премахва косми от тялото си и то се нарича трихотиломания. Космите по скалпа, веждите, миглите. Ауч!

Макар и по-щадяща от другите форми на самонараняване, тази обсесия произлиза от присъщата и за тях нужда за упражняване на контрол над тялото си, когато се чувства липса на такъв в други аспекти на живота. В някои по-сериозни случаи, трихотиломаниаците дори изяждат косата си… Дано не четете това в обедната си почивка!


3. Подлагане на пластични операции

10 странни човешки пристрастености

Повечето от нас не харесват нещо в тялото си – краката, носа, скулите. Това обаче не е причина да се подлагаме на непрекъснати интервенции. За някои неодобрението на собственото тяло достига космически стойности и се превръща в т.нар. телесна дисморфия.

За личностите с този проблем, пластичната хирургия се явява като козметичен салон. Безкрайни процедури в името на перфектната визия и задоволяването на чувство за несъвършенство. А нас ни е страх да отидем на кола маска!

4. Консумация на урина

Пиенето на урина, или урофагия, всъщност не е рядко срещано явление. В исторически план, хората са употребявали тази „напитка“ по ред причини – здравословни и дори естетически. Има различни причини, поради които съвременните хора продължават да го правят, но проблемът се ражда, когато започнат да изпитват удоволствие и нужда от това. Ами, наздраве!

5. Пристрастеност към кафето… но не точно

Няма щадящ начин да се поднесе на аудиторията подобна информация. Някои хора не обичат кафето горещо, защото… Как да го кажем – предпочитат просто да не го пият, а да си направят клизма с него. Съвсем не ви лъжат очите, точно това прочетохте!

Чрез този начин на „консумация“ кофеинът се абсорбира по-бързо от организма и резултатът е много по-силен и мигновен, отколкото ако се приеме през устата. Кофеинът е известен с това, че предизвиква известна слаба зависимост, така че не е трудно да се сетим къде в случая е физиологичният аспект. По-сложно е да си обясним къде е психологическият. И щом сме на темата – стана ли време за кафе?

6. Мания за пазаруване

10 странни човешки пристрастености

Ще си кажете, че това не е нито странно, нито ново. За второто сте прави. За първото – не съвсем. Не говорим за склонността (особено на жените) да прекаляват с пазаруването. Говорим за т. нар. ониомания. На пръв поглед изглежда безобидна и си мислим, че всички страдаме от нея, но шопинг манията може да се превърне в сериозен психологичен проблем… О, извинявайте, отплеснах се по една чантичка и забравих за какво говорех!


7. Мания за трениране

10 странни човешки пристрастености

Спортът е здраве – няма спор(т) по този въпрос. Да, но когато започнем да тренираме по три пъти на ден без да сме професионални спортисти, нещата излизат извън контрол. Тази пристрастеност вероятно се дължи на две неща – удоволствието от освобождаването от стреса (доказан ефект от тренировките) и постигането на красива визия.

Два са пристрастяващите елемента – физически и психологически. Понякога нещата се дължат и на желание за контрол. Факт е, че с нищо хубаво не бива да се прекалява. Май ще трябва да сменя велоаргометъра до бюрото с истински стол!

8. Мания за пиърсинги

10 странни човешки пристрастености

Хората могат да се пристрастят към всякакъв вид телесни модификации, освен пластичната хирургия, за която вече споменахме. Макар и да не съществува специално име за тази мания, тя определено е заслужила своето място под звездите като такава.

Сигурно сте срещали хора с много пиърсинги и това не значи, че те имат проблем. Но когато видите човек, чиито черти са неразпознаваеми под лъскавите метални украшения… е, вероятно става дума някаква форма на обсебване.

Освен, че е свързана с визията, тя има връзка и с отделянето на адреналин по време на пробиване на кожата и чувството за контрол над собственото тяло. Същото се случва и при прекаляването с татуировки. Какво ли не прави човек за доза силна емоция!

9. Ядене на „нехрани“

10 странни човешки пристрастености

Всички имаме по някой невинен хранителен навик, който изглежда странно на околните – филия с оцет, ябълка под душа, захар в таратора… Но когато въпросът опре до холната гарнитура, спокойно можем да повярваме, че това е не просто странно. Пика е хранително разстройство, което кара хората ядат нехранителни вещества – хартия, пръст, стъкло. Да хапнем по една тетрадка в обедната, м?

10. Пристрастеност към социалните медии

10 странни човешки пристрастености

Вече и сами сме установявали, че хората могат да изпитват психологически и дори физически стрес от липсата на връзка с Facebook. Е, това не е никак безобидна пристрастеност. Бихме могли да се насочим към няколко прости обяснения за това явление – обсебване от илюзорната представа за самия себе си (която, разбира се, е идеализирана в онлайн пространството), липсата на достатъчно активен личен живот (който се набавя изкуствено от мрежата) и удоволствието от това да се задоволява любопитството (естествен по природа човешки инстинкт).

Всички тези неща, преминали фазата на нормалното, са социално значим проблем. Не сте ли опитвали да проведете разговор с приятел, който е „зомбиран“ в телефона? Колко често се тагвате и държите ли да отбележите всяко щастливо събитие в нета? Познато, нали? Да обсъдим темата на по чашка у…на, порция добре накъсани бели листа и да я приключим с по едно хубаво топло кафе! No offence! Просто светът е оцелял, защото се е смял.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.