Пролетта е сезонът, през който природата се събужда, въздухът се изпълва със свежест, а денят става по-продължителен. За много от нас това е и сезонът, в който се чувстваме апатични и изтощени повече от всякога.

Най-честите симптоми на пролетната астения, която ни е по-позната като пролетна умора, са липсата на апетит, затруднена концентрация, главоболие, безпокойство и сънливост.

От пролетна умора обикновено страдат живеещите в страни, в които при смяна на сезоните се променят температурите и слънчевото греене. Най-ясно изразена е в Северното полукълбо и се чувства най-силно от средата на март до края на април. Днес ви предлагаме 10 лесни начина за справяне с нея.


1. Здравият сън

Здравият сън е един от сигурните начини за преборване на пролетната умора. Около 7-8 часа сън са напълно достатъчни, за да се чувстваме отпочинали и да тонизираме организма си. Добре е да си изградим режим за лягане и ставане, за да ни е по-лесно да се справим с умората.

2. Повече течности

Препоръчително е да пием поне 2 литра течности дневно. Освен вода може да пием зеленчукови или плодови сокове. По-добре да избягваме енергийните напитки, защото те ще ни изнервят излишно и ще развалят спокойния ни сън.

10 лесни начина за справяне с пролетната умора

3. Физическа активност

Разходки в парка, каране на колело, тичане – каквато и физическа активност да изберем, няма да сбъркаме. Това е сигурен начин да се приспособим към по-дългия ден и да преодолеем по-лесно пролетната умора.

4. Положителна настройка

Позитивното мислене е най-добрия лек срещу пролетна умора. Силата на положителната настройка ще ни помогне да привлечем само хубави неща към себе си и ще се почувстваме прекрасно.

5. Чист въздух

Когато ни липсва кислород, тялото ни включва защитните си механизми и ни се доспива. Добре е да пуснем чистия въздух в офиса или да излизаме навън, за да се освежим и тонизираме.


6. Повече секс

Сексът, особено сутрешният, действа тонизиращо и освежаващо също като кислорода. Той спокойно може да замести фитнеса и разходката, освен това ще ни набави достатъчно количество от хормона на щастието.

7. Бирена мая и пчелен прашец

Недостигът на витамини от група В е една от причините за мускулна умора и общо изтощение. Бирената мая е сред най-добрите естествени източници на витамини от група В, а също и на аминокиселини и минерали. Пчелния прашец съдържа още повече полезни съставки от бирената мая.

8. Закуска

Здравословната закуска е прекрасен начин за справяне с умората през пролетта. Не трябва да я пропускаме, защото тя е важна за регулирането на апетита през деня и ни зарежда с ценна енергия.

10 лесни начина за справяне с пролетната умора

9. Чай вместо кафе

По-добре да приемаме кофеин чрез чай, вместо кафе. Чаят съдържа по-малки дози, които се отделят по-бавно, а това ни помага да сме свежи и тонизирани през целия ден.

10. Прозяване

Когато се прозяваме стимулираме прекунеуса, който е разположен в теменния дял на мозъка. Така ще намалим напрежението и ще подобрим настроението и концентрацията.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.