Евтини самолетни билети

Освен с многовековната си история, античните си находки и старинни сгради невероятният български град Пловдив може да се похвали също с факта, че е шестият най-стар град в света!

Пригответе се да опознаете някогашния Филипопол, защото ще ви отведем на една разходка из европейската столица на културата за 2019 година, за да ви покажем 10 места в Пловдив, които да посетите.

1. Главната търговска улица

10 места в Пловдив, които да посетите

Ако искате да обиколите най-интересните места в града, но не знаете от къде да започнете, то главната търговска улица е точното начало за вас! Освен че ще се насладите на разнообразието от търговски обекти, разходката ви по главната улица на Пловдив ще бъде изключително продължителна, защото тя е най-дългата пешеходна зона в Европа! Със своите 1750 метра дължина, пловдивската улица подмина досегашния първенец в класацията – Копенхаген.


2. Античният стадион на Филипопол

10 места в Пловдив, които да посетите

Изграденият в началото на втори век античен стадион на Филипопол е следващото място в Пловдив, което непременно трябва да посетите. Той е едно от най-забележителните съоръжения и е една от най-запазените сгради от времето на Древен Рим. През 1995 година античната постройка е обявена за национална културна ценност, а през 2013 година мястото беше реставрирано и оборудвано с кафе-бар и 3D киносалон. Ако искате да се насладите на прекрасните римски находки, можете да ги откриете на главната улица. Ще видите обаче само северната част на величествения стадион, защото всичко останало се крие дълбоко по протежението на търговската улица.

3. Античният театър

10 места в Пловдив, които да посетите

Пловдивският античен театър датира още от първи век и е един от най-добре запазените антични театри в света. Някога каменните му седалки са ставали свидетели на гладиаторски битки и борби с животни. На грандиозните представления, за които театъра става сцена, можели да се наслаждават едновременно цели 3500 зрители. Ако искате да разгледате старинната постройка, можете да я откриете между Джамбаз тепе и Таксим тепе.


4. Пеещите фонтани

10 места в Пловдив, които да посетите

Подходяща дестинация през горещите летни вечери са невероятните пеещи фонтани в Пловдив. Разположени в Цар Симеоновата градина, фонтаните събират множество туристи всеки летен четвъртък, петък и събота. Точно в 21:30 часа програмата на водната музикална атракция започва с класическа мелодии и изключителни светлинни ефекти. Популярната пловдивска забележителност е разположена на 6 декара площ, а водата, излизаща от фонтаните се издига на цели 20 метра височина.

5. Паметникът на Съветската армия

10 места в Пловдив, които да посетите

Част от наследството на града, която задължително трябва да посетите е известният паметник на Альоша. Гранитната статуя, издигаща се на 10,5 метра височина е построена през 1954 година и е официално открита три години по-късно. За да се насладите на величествената фигура на съветския войник трябва да посетите пловдивския хълм Бунарджика, намиращ се отново в централната част на града.

6. Небет тепе

10 места в Пловдив, които да посетите

Ако сте търсачи на спиращи дъха пейзажи, то тогава задължително посетете прекрасното Небет тепе в Пловдив. То е едно от шестте тепета, запазени до наши дни и се намира в стария град. Името „небет“ на турски означава стража, а изследователите смятат, че някога хълмът се е ползвал за разполагане на охраняващите гарнизони. Вероятно ще се съгласите с това твърдение след като се насладите на обширната гледка към града.

7. Регионален етнографски музей

10 места в Пловдив, които да посетите

Пловдив може да ви посрещне също и с втория по големина етнографски музей в страната. Ако желаете да разгледате експозициите на това възхитително място – паметник на културата със силно национално значение – можете да го направите в Куюмджиевата къща. Там ще се насладите на невероятни експонати от традиционните родопска и тракийска култури.


8. Историческият музей

10 места в Пловдив, които да посетите

Най-големият исторически музей в областта е Регионалният исторически музей в Пловдив. Ако посетите това интригуващо място ще успеете да се насладите на четирите му тематични експозиции, разделени в отделни сгради, разказващи славната история на града. Основаният през 1951 година исторически музей можете да откриете на пловдивския площад „Съединение“.

9. Джумая джамия

10 места в Пловдив, които да посетите

Отново в центъра на града и отново разположен на пешеходната улица е средновековният мюсюлмански храм Джумая джамия. Някога мястото е носило било „Мурадие джамия“ в чест на султан Мурад. За жалост обаче изследователите все още не успяват да уточнят от колко години датира величествената сграда, защото все още не е ясно дали е построена при управлението на султан Мурад I или при султан Мурад II.

10. Малката базилика

10 места в Пловдив, които да посетите

Датиращата от периода 5-6 век, малката базилика в Пловдив е един от най-новите реставрирани обекти в града. Сегашния си модерен облик получава през 2013 година когато общината завършва започналия от 2010 година проект по реставрация. Днес в малката базилика можете да се насладите на редица артефакти и прекрасната многоцветна мозайка, впечатляваща с геометричните си мотиви.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.