Евтини самолетни билети

Много често виждам хора, които тренират за първи път или са начинаещи във фитнеса. И както повечето нови любители, тези хора започват да копират свои приятели или трениращите около тях, което е много грешно и вредно за тях.

Ако отскоро сте фитнес ентусиаст, предлагам ви да не рискувате здравето си, а да спазвате следващите 10 съвета за безопасни тренировки.

1. Не копирайте другите

Не копирайте тренировките на най-известните културисти от списанията и не повтаряйте упражненията на напредналите във вашия фитнес. Тези тренировъчни програми са за хора с богата фитнес култура и дългогодишен опит. Не са за начинаещи.


2. Планирайте предварително тренировките си

Най-добре е да започнете с 3 тренировки седмично, като в една тренирайте всички мускулни групи (1 упражнение за всяка мускулна група).

3. Поставете си реалистични цели

Всички знаем, че няма как за 2 месеца да се сдобиете с тялото, което желаете. Този спорт изисква постоянство и воля, добра храна и достатъчно почивка.

4. При възможност ползвате услугите на професионалист

Ако това е първото ви влизане във фитнес някога, то най-вероятно нямате идея какво трябва да правите. Вместо да гадаете, потърсете помощта на фитнес треньор, който да ви научи на базисните неща (правилна техника, правилно дишане, какви и по колко упражнения да правите и т.н.).

5. Ценете времето си

Често срещам хора, които, вместо да тренират, идват в залата, за да си приказват или просто да се мотаят. Но тренировката ви не е времето от деня, през което да се социализирате. Влезте в залата, свършете си работата и след това вече излезте с приятели.

10 прости правила за начинаещи във фитнеса

6. Съсредоточете се върху изпълнението на упражненията

Не пренебрегвайте правилната техника при изпълнение на упражненията, защото рискувате да си навлечете лоши контузии. Изпълнявайте всяко упражнение бавно и технично, без да се натоварвате до максималните ви възможности. В началото по-важно е да заучите правилното изпълнение.

7. Съревновавайте се единствено със себе си

Никога не се сравняваме с другите хора, защото всеки има своите генетични заложби. Сравнявайте се единствено със вчерашното си Аз.

8. Започнете от малко към голямо натоварване

Много начинаещи във фитнеса се хвърлят на дълбокото и използват най-тежките и сложни фитнес методи и принципи. Като начинаещ заложете на традиционната пирамида (а не обратната). При начинаещите се постига хипертрофия (увеличаване обема на мускулите), дори при натоварване 50-60% от максималното. Затова не е нужно да се напъвате от самото начало.

9. Правете кардио занимания

Задължително завършвайте всяка тренировка с кардио. Така развивате нервната система и подготвяте сърцето и дробовете за по-големите натоварвания, които ви предстоят.

10. Хранете се здравословно

На 10-то, но не и на последно място по важност, е храната. Колкото и да сте стриктни в тренировките, без балансирано изграден хранителен режим сте за никъде. Ако храненето не е съобразено с фитнеса, няма да възстановявате натоварена мускулатура и ще се чувствате винаги изморени.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.