Смята се, че в древността делфините са били сухоземни животни, от рода на кучеобразните. През първите седмици в утробата на майката при малкото делфинче се появяват крака, които почти веднага след това изчезват. И докато при хората дишането е инстинкт, то при делфините този физически процес се извършва съзнателно.

Ако човек изпадне в безсъзнание, той продължава да диша, докато много делфини умират, след като изпаднат в безсъзнание. Това означава също, че делфините фактически не заспиват напълно, защото трябва да контролират дишането си през цялото време. Ето още 10 малко известни факта за делфините.

1. Съществуват 32 вида представители на тези морски бозайници.

2. Дресираните делфини долавят присъствието на подводни мини. С помощта на  звуковия си локатор, те използват ехото на собствените си сигнали, за да „виждат“ стерео под водата.

3. Делфините общуват помежду си с помощта на звуци, наподобяващи подсвиркване – всеки звук изразява различно настроение.

4. Полът на делфините се определя лесно по формата на плавниците им.

5. Ухажването при двойките представлява сбор от нежни милувки и докосвания, като то предхожда половото сношение.

6. Бременни делфини се асистират от две женски „акушерки“.

7. Делфините могат да плуват с 40 км/ч.

8. По време на сън само едната половина от мозъка на делфините е в безсъзнание. Докато спят, едното им око е отворено и те плават на повърхността.

9. Средната продължителност на живота на делфините е 25 години.

10. Делфините усещат различните вкусове, но нямат обоняние.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *