Колко добре познавате себе си? Замисляли ли сте се за причините, които се крият зад вашите действия и чувства?

Днес ще ви запознаем с 10 интересни психологически факта, с които ще разберете повече за себе си.

1. Подсъзнателно ниво

Бихме искали да вярваме, че всичките ни действия са резултат от внимателно планиране, но в действителност 60-80% от ежедневните ни решения се вземат подсъзнателно. Изключването на светлините, затварянето на входната врата – извършваме такива действия автоматично, без да мислим. Това често води до съмнение в себе си. Например, когато излезем от вкъщи и изведнъж започнем да се притесняваме дали сме изключили ютията.


2. Памет

Колко неща можете да запомните наведнъж? Всички последни проучвания на човешката памет и обработката на информация показват, че наистина можете да си спомните само за 3-4. Затварянето на очите помага за по-бързото запаметяване. Също така, когато си спомняте за минало събитие, всъщност ви изниква последния път, когато сте мислили за него, а не реалният момент.

3. Мозъкът и отхвърлянето

Еднакви области на мозъка се активират, когато изпитваме отхвърляне и физическа болка. Ето защо, когато ни отхвърлят, боли толкова много.

4. Много задачи едновременно

Да извършвате много задачи наведнъж може да бъде продуктивна цел за спестяване на време и по-бърз успех, но скорошните открития показват, че това е просто илюзия. Мозъкът ни се е развил, за да се фокусира върху една задача в даден момент. За да свършите качествено задачите си, отделяте определено време в деня си и ги правите поотделно.

5. Чувстваме се по-щастливи, когато сме заети

Забелязвали ли сте, че когато не извършвате абсолютно никаква дейност, не се чувствате добре? Мозъкът ни не харесва да е бездействащ и предпочита вместо това да бъде зает. За всяка изпълнена задача ни възнаграждава с допамин – хормонът на щастието.


6. Щастие

Когато сте заобиколени от хора, които се радват на живота и са позитивно настроени, това прави и вас по-щастливи. Прекараното време на слънце също така ви кара да се чувствате жизнерадостни.

7. Позицията на краката при разговор

При разговорите има значение не само позицията на самото тяло, но и на краката. Ако краката на вашата среща не са насочени към вас, но торсът им е, това означава, че човекът не се интересува от разговора.

10 психологически факта, които не знаем за себе си

8. Нито най-евтиното, нито най-скъпото

По принцип се опитваме да харчим парите си рационално. Затова обикновено избираме продукти с цена и качество, които си съответстват добре. Това е причината, поради която повечето предпочитаме да не купуваме нито най-скъпите, нито най-евтините стоки.

9. Стрес

Хората на възраст между 18 и 33 години са най-стресирани в света. След 33-годишна възраст нивата на стрес са склонни да намаляват.

10. Канонична перспектива

Когато мислим за даден предмет, всички се подчиняваме на определено правило: представяме си, че го гледаме отстрани и леко отгоре.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.