10 лесни начина да подобрим паметта си

Много малка част от хората могат да се похвалят с отлична памет. Дори те не са застраховани от влошаването ѝ в даден момент. Естественото оправдание на всеки възрастен човек е, че е нормално паметта и концентрацията да се влошат с времето и умствените ни способности да не са като на младини.

За щастие има много начини, които да ни помогнат да се погрижим за мозъка си и да направят живота ни много по-лек. Тези дребни трикове могат да ни бъдат полезни при справянето с ежедневни задачи, научаването на материала за изпит или важни презентации.

Днес ви представяме 10 начина, които могат да ни помогнат да раздвижим мозъка си и да подобрим паметта си.

1. Асоциации

Човешкият мозък постоянно търси взаимовръзки и шаблони. Хубаво е, когато се опитваме да научим нещо ново, да си помислим за какво ни напомня това. По този начин помагаме на процеса на запомняне и свързваме новостите със стара информация чрез асоциации.

2. Повторенията

Запаметяването на нова информация често е свързано с повторения. Ако искаме лесно да научим нещо ново е добре да повтаряме по-често кратки фрази, отколкото дълги и несъдържателни изречения. Това със сигурност ще упражни мозъка ни да не се разпилява излишно и да не заучава маловажна информация.

3. Сънят

Пълноценният сън е изключително важен за функционирането на паметта ни и концентрацията. Докато спим затвърждаваме спомените си и мозъкът подбира информацията, която да остави и премахне. За да засилим паметта и концентрацията е много важно да спим поне шест часа на денонощие.


4. Ароматите

Подходящо подбраните аромати могат да ни помогнат да се концентрираме и да учим с лекота. Мозъкът се влияе от различните миризми, а сред най-подходящите за концентрацията са розмарин, канела, мента и лимон. Най-лесно е да се заредим с ароматизатори или етерични масла, в които да присъстват тези свежи съставки.

5. Чести почивки

Почивките по време на учене са изключително важни. Все пак не можем да научим цялата информация наведнъж. По-добре е да правим паузи, след които отново да се захванем с ученето. Лесен трик е да записваме най-важната информация на хартия и по-късно да я препрочитаме. Така със сигурност ще премахнем възможността от бъдещи трудности, свързани с паметта.

10 лесни начина да подобрим паметта си

6. Аксесоарите

Лесно можем да се подсетим какво трябва да свършим като използваме нашите ежедневни аксесоари. За да не забравим какво трябва да свършим може да използваме смяната на часовника или пръстена си от едната ръка на другата. Така нашият мозък реагира на промяната и няма да пропуснем да направим каквото трябва.

7. Да активираме ума си

Ако искаме да поддържаме съзнанието си будно и да активираме ума си е хубаво да отделяме време за четене и упражнения. Решаването на кръстословици и судоку могат да ни помогнат да подобрим паметта си. За тези занимания е добре да отделяме по 15-20 минути на ден.


8. Водата

Понякога забравянето, трудното концентриране и главоболието се дължат на дехидратацията на тялото. Не трябва да позволяваме това да се случва на организма. Пиенето на 1,5-2 литра вода на ден ще ни помогне да бъдем в по-добра кондиция и да запомняме пълноценно новата информация.

9. Спортът

Здравословният начин на живот и физическите упражнения помагат много на тялото и на ума ни. Понякога честото забравяне може да се дължи на това, че до мозъка не достига достатъчно количество кислород и кръв. Спортуването със сигурност ще ни помогне да подобрим кръвообращението и по този начин да помогнем на мозъка да работи по-добре.

10. Дишането

Когато сме нервни със сигурност не помагаме на мозъка да се активира правилно и да си спомни каквото и да е. Ако искаме да си припомним къде сме оставили даден предмет най-напред трябва да се отпуснем и да „отворим“ своя ум. Добре е да се успокоим като вдишаме дълбоко няколко пъти и се върнем до мига, в който откриваме търсения предмет.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *