През първата една година от брака двойките обикновено все още се намират в така наречената „фаза на медения месец“ – те все още са влюбени и животът им се струва като в приказка. Проблемът е, че много от тях не знаят, че зоната, където се намират, прилича на бомба със закъснител, ако не са наясно с обичайните предизвикателства, с които им предстои да се сблъскат.

Има няколко най-чести грешки, които се допускат през първата година от брака – именно върху тези въпроси е добре двойките да поработят, за да не ги оставят да се превърнат в по-големи проблеми занапред.

1. Да занемарят останалите си контакти

Наслаждавайки се на взаимната си компания, социалният живот на партньорите може да пострада, а това задава вредни поведенчески модели занапред. Дискутирайте с партньора баланса в срещите с приятели и познати – както излизането поотделно, така и в двойка.

2. Да очакват, че партньорът ще бъде по-различен

Не мислете, че след брака половинката ще стане по-различна. Обвързали сте се с личност със собствен характер, история и опит, които ще бъдат налице през по-голяма част от времето.

3. Да не знаят как да се карат

Много двойки не знаят как да постъпват правилно при спор – дали например да изяснят нещата преди да заспят, или да запазят това за другата сутрин. Най-добре е да проведем разговор след като караницата е приключила, за да установим кой вариант е по-добър и да го използваме следващи пъти, съветва терапевтът Кейт Лейкам.

10 грешки, които двойките допускат в първата година от брака

4. Да не знаят какво да очакват в домакинството

Ако представите на двама ви за задълженията у дома се различават, поговорете за тях и обмислете как да ги разпределите помежду си.

5. Да се карат за малки неща

Споровете за това, че някой е оставил вдигнат капака на тоалетната чиния, или не е събрал трохите от пода, не водят до нищо добро. Бракът понякога изисква премълчаване, в противен случай бихме спорили с партньора постоянно. Опитайте да обсъдите нещата, които ви дразнят, на спокоен тон.


6. Да занемарят външния си вид

Това е признак на по-голям проблем – че вече не ни е грижа толкова нито за нас, нито за партньора. Развлечените дрехи, по-рядкото миене на зъбите и бръсненето на краката например, е знак, че вече сме се успокоили, щом има някого до нас, но той едва ли ще бъде привлечен задълго от тази гледка.

7. Да заравят нещата „под килима“

Вместо да се преструвате, че раздразненията помежду ви ги няма, говорете за тях. Те често могат да прераснат в по-големи конфликти. За да предотвратите това, си определете време всяка седмица или веднъж месечно, за да поговорите за връзката си.

10 грешки, които двойките допускат в първата година от брака

8. Да не успеят да си зададат ясни граници

Това обикновено се случва при двойки, които се срещат от дълго време. Те разчитат на степента, в която се познават, да ги кара да продължават напред. Проблемът тук е, че повечето хора очакват своят брак да бъде такъв, какъвто е този на родителите им. Не оставяйте проблемите премълчани и обсъдете какви смятате, че трябва да бъдат вашите роли.

9. Да се опитват веднага да имат деца

Преди детето да внесе нова динамика във връзката, е препоръчително партньорите да са се опознали достатъчно добре. Децата носят допълнителен стрес, безсъние и още предизвикателства, за които се изискват двама стабилни и сплотени партньори.

10. Да престанат с вълнуващия секс

В началото на връзката не само чувстваме повече еуфория и привличане спрямо половинката, но и обикновено полагаме повече усилия, за да впечатлим другия. Задълженията, които идват с брака, заемат голяма част от енергията и потискат сексуалното желание. Затова е важно не да намираме, а да се стараем да направим място за интимност, спомняйки си колко вълнуващо и приятно ни е било в началото.

– Източник: Edna.bg –

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *