Евтини самолетни билети

Не всеки е роден полиглот, но едно е сигурно – изучаването на чужди езици носи единствено и само ползи за нас. В света има над 6 хиляди езика, въпреки това, ако сме научили поне един, то следващият ще изучаваме с една идея по-лесно.

Положителните страни на това да знаем чужд език са много – предимство на работното място, по-голям набор от информация и свободно общуване. Освен това изучаването на нов език е страхотна тренировка на мозъка.

Всъщност, който и да е чужд език за нас би бил предизвикателство, ако тепърва се запознаваме с него, но нека погледнем кои наистина са едни от най-трудните.


1. Индонезийски

Макар че Индонезия е многоезична държава, в която съществуват над 300 местни езика, индонезийският е говорен от 30 млн. души и се счита за официален. Този език постоянно се обогатява, тъй като местните лингвисти използват старинни думи от санскрита, на които придават нов смисъл. Точното име на езика е “Bahasa Indonesia”, което буквално означава – „езикът на Индонезия“.

2. Китайски

За никого не е тайна, че именно китайският език е един от най-трудните за изучаване. Той се говори от около една пета от населението по света и е един от шестте работни езика в ООН. За голяма част от европейците езикът е напълно непознат и безкрайно далечен, заради йероглифите и сложната система на писане. И макар граматиката да е опростена – липсват падежи, времена и родове, се изисква много търпение и време, за да бъде усвоен.

10 от най-трудните езици в света

3. Арабски

Този език е труден, както в писането, така и в произношението. Затруднението при изучаването на арабския език идва от малките разлики между буквите в арабската азбука. Освен това буквите се изписват отдясно наляво и има множество диалекти, които се различават коренно един от друг. Арабският е един от най-старите езици в света, също така е и езикът на Корана.


4. Датски

Датският е източноскандинавски език и се говори в Дания, Исландия, Швеция, Норвегия и Северна Германия. Той е сроден с норвежкия и шведския, тъй като речниковият състав е почти идентичен. Граматиката му е много сходна с английската, но трудността идва от сложното произношение. Към момента датският е много еднообразен език, не претърпява особени промени, а диалектите не са популярни и не се развиват. Общо около 6 млн. души говорят този език.

5. Финландски

ЮНЕСКО класира финландският (фински) като един от най-трудните езици за научаване. Във Финландия се говорят над 150 различни езика, но най-използвани са – фински, шведски и руски. Характерни черти на финския са повечето гласни, отколкото съгласни и образуването на по-дълги думи. Най-дългата дума в света е именно на фински език – „lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas“, в превод – „ученик на помощник-младши механик“. Тя влиза в книгата на рекордите на Гинес през 2006 г.

10 от най-трудните езици в света

6. Баски

Този език се говори в северните региони на Испания и югозападна Франция. Баският се счита за „изолиран“ език, защото не е свързан с никой друг европейски език. Интересен факт е, че до ден днешен произходът му остава загадка за лингвистите. Баският е толкова труден за изучаване, че през Втората световна война е бил използван като шифър. Трудността идва от сложната граматика и петте диалекта, обединени в него.

7. Унгарски

Унгарският е напълно независим и самостоятелен език, точно като баският. За съжаление все още не е ясен неговият произход. Официален език е в Унгария, но се говори и в Румъния, Словакия, Сърбия, Словения и отчасти в Украйна. Счита се, че е един от най-трудните за чужденците европейски език, тъй като има 35 падежа. В него можем да открием редица думи, които произлизат от немски, френски, тюркски и ирански език.


8. Навахо

Навахо е южнотабаски език и се говори от жителите на американските щати Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта. Сложността при изучаването идва от това, че е много трудно да се намерят речници и граматически справочници. Историята му е вълнуваща, а кулминацията ѝ е през Втората световна война. От армията са наети около 400 души от племето Навахо, с цел да шифроват информация. Кодът „Навахо“ се превръща в едно от най-значимите средства за комуникация по време на войната. Макар че езикът е застрашен от изчезване, придобива все повече популярност в интернет.

10 от най-трудните езици в света

9. Словенски

Този език е един от 24-те официални езика на ЕС и принадлежи към групата на южнославянските езици. Също така е първият писмен славянски език. Най-голямата му особеност е неговата употреба на двойнственост от граматична гледна точка. При него липсва определителен и неопределителен член и присъстват 56 диалекта. Освен в Словения се говори и в някои региони на Хърватия, Италия и Австрия.

10. Латински

Латинският е езикът на древните римляни и е бил официален в Римската империя. Той принадлежи към групата на балтийските езици. Към днешна дата латинският е „мъртъв“ език, но играе важна роля в медицината, правото, биологията и в Римокатолическата църква. Интересен факт е, че единствената държава, която все още го употребява е Ватикана, където е официален държавен език. Друг важен момент е, че над 60% от латинския е заимстван в английския, казано по друг начин – той формира основата на хиляди английски думи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.