На 12 април 1961 г., в 09:07 ч. московско време, от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

От 1961 г. до днес космонавтиката извървя много и то големи стъпки в посока напред. Човек достигна Луната, робот кацна на комета, открихме, че на Март има течаща вода. По-късно от НАСА направиха и ново откритие за Марс – Червената планета е имала атмосфера, но тя е била отнесена от мощна слънчева буря.

В разгадаването на Космоса учените попаднаха и на още много ценни и безценни обстоятелства. Откриха обаче и доста ненужни факти, които едва ли някога биха ни влезни в употреба. Ето част от тях – 10 любопитни, но ненужни факта за Космоса.

1. В Космоса водата е желе

Астронавтът Крис Хадфийлд преди време ни демонстрира съвсем елементарен научен експеримент. Вижте във видеото какво се случва, ако се опиташ да изцедиш мокра дреха в Космоса.

2. Астронавтите пътуват във времето

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Може би знаете, че космонавтите прекарват по-малко време в Космоса, отколкото ние долу на Земята. Времето горе се забавя. Защо? Учените имат различни гледни точки, но най-често споменаваната е пряко свързана с Теорията за относителността на Айнщайн.

3. Как се кръщават корабите?

Понякога от NASA позволяват на астронавтите сами да кръщават корабите, на които летят. Но само понякога.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Космонавтите увеличават ръста си

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Обикновено човек е с 5 см по-висок в Космоса, отколкото на Земята. Това е така поради тежестта на тялото и липсата на гравитация.

5. В Космоса пенисите не работят много добре

Намаляването на кръвното налягане не е добре за сексуалния ви живот. Според учените извън гравитационното поле на Земята много неща се променят, включително и… размерът.

6. В Космоса е невъзможно да се оригнеш

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Докато сте в извънземното пространство, има серия от промени, които се извършват вътре в човешкия организъм. Поради липсата на гравитация газовете в стомаха не могат да се отделят, а в резултат на това астронавтите не могат да се оригват.

7. На какво мирише Космосът?

Астронавтите споделят, че той мирише на печено месо, горещ метал и пушек от заваряване.


8. Ние сме част от умираща звезда

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Когато се погледнете в огледалото, знайте, че това, което виждате всъщност, е съставено от звезден прах. Повечето атоми са се родили през първите няколко мига след Големия взрив. Когато първото поколение звезди са изгрели, те са били съставени предимно от единични електрони и протони. Тези звезди са превърнали водорода си в хелий и са имали доста кратък живот. Второто поколение звезди се е образувало от останките на първите, които са загинали в свръхнови и са разпръснали още повече елементи в Космоса. Желязото се е образувало при такава експлозия.

9. Огромна водна маса се носи в Космоса

Два екипа астрономи от Калифорнийския технологичен институт са открили най-големия воден резервоар в Космоса на около 12 милиона светлинни години от Земята. Той съдържа поне 140 трилиона пъти повече вода, отколкото всички земни океани взето заедно и е 100 000 пъти по-масивен от Слънцето. Смята се, че черна дупка поглъща наблизо намиращата се материя и в процеса изкарва водни пари.

10. Най-голямо космическо събиране е от 13 души

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

То е реализирано по време на мисия STS-127. Совалка на НАСА „Endeavour“ през 2009 г. е била с екипаж от седем души екипаж. Те са се качили на борда на Международната космическа станция, на която е имало още шест човека.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *