Евтини самолетни билети

На 12 април 1961 г., в 09:07 ч. московско време, от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

От 1961 г. до днес космонавтиката извървя много и то големи стъпки в посока напред. Човек достигна Луната, робот кацна на комета, открихме, че на Март има течаща вода. По-късно от НАСА направиха и ново откритие за Марс – Червената планета е имала атмосфера, но тя е била отнесена от мощна слънчева буря.

В разгадаването на Космоса учените попаднаха и на още много ценни и безценни обстоятелства. Откриха обаче и доста ненужни факти, които едва ли някога биха ни влезни в употреба. Ето част от тях – 10 любопитни, но ненужни факта за Космоса.


1. В Космоса водата е желе

Астронавтът Крис Хадфийлд преди време ни демонстрира съвсем елементарен научен експеримент. Вижте във видеото какво се случва, ако се опиташ да изцедиш мокра дреха в Космоса.

2. Астронавтите пътуват във времето

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Може би знаете, че космонавтите прекарват по-малко време в Космоса, отколкото ние долу на Земята. Времето горе се забавя. Защо? Учените имат различни гледни точки, но най-често споменаваната е пряко свързана с Теорията за относителността на Айнщайн.

3. Как се кръщават корабите?

Понякога от NASA позволяват на астронавтите сами да кръщават корабите, на които летят. Но само понякога.


4. Космонавтите увеличават ръста си

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Обикновено човек е с 5 см по-висок в Космоса, отколкото на Земята. Това е така поради тежестта на тялото и липсата на гравитация.

5. В Космоса пенисите не работят много добре

Намаляването на кръвното налягане не е добре за сексуалния ви живот. Според учените извън гравитационното поле на Земята много неща се променят, включително и… размерът.

6. В Космоса е невъзможно да се оригнеш

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Докато сте в извънземното пространство, има серия от промени, които се извършват вътре в човешкия организъм. Поради липсата на гравитация газовете в стомаха не могат да се отделят, а в резултат на това астронавтите не могат да се оригват.

7. На какво мирише Космосът?

Астронавтите споделят, че той мирише на печено месо, горещ метал и пушек от заваряване.


8. Ние сме част от умираща звезда

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

Когато се погледнете в огледалото, знайте, че това, което виждате всъщност, е съставено от звезден прах. Повечето атоми са се родили през първите няколко мига след Големия взрив. Когато първото поколение звезди са изгрели, те са били съставени предимно от единични електрони и протони. Тези звезди са превърнали водорода си в хелий и са имали доста кратък живот. Второто поколение звезди се е образувало от останките на първите, които са загинали в свръхнови и са разпръснали още повече елементи в Космоса. Желязото се е образувало при такава експлозия.

9. Огромна водна маса се носи в Космоса

Два екипа астрономи от Калифорнийския технологичен институт са открили най-големия воден резервоар в Космоса на около 12 милиона светлинни години от Земята. Той съдържа поне 140 трилиона пъти повече вода, отколкото всички земни океани взето заедно и е 100 000 пъти по-масивен от Слънцето. Смята се, че черна дупка поглъща наблизо намиращата се материя и в процеса изкарва водни пари.

10. Най-голямо космическо събиране е от 13 души

10 любопитни, но ненужни факта за Космоса

То е реализирано по време на мисия STS-127. Совалка на НАСА „Endeavour“ през 2009 г. е била с екипаж от седем души екипаж. Те са се качили на борда на Международната космическа станция, на която е имало още шест човека.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.