Земята страда. От цялото наше консуматорско общество, от големите ни разходи, от това, че само взимаме, а не ѝ даваме нищо, от това, че свикнахме с мисълта, че „човекът е с незадоволими потребности“.

Дори и да си мислим, че не сме от този тип хора, ще ви разочаровам – не е така… Всеки малко или много допринася за изхабяване на земните ресурси и ще е добре да се опитаме да променим нещо. Да се насочим към това да сме от тези, които изразходват максимално малко и правят всичко възможно да допринесат за благото на околната среда.

Колко от вас са чували за „екологични дълг“? На страницата на WWF можете да откриете следното: Според доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък за първите седем месеца от началото на 2018 година човечеството е изразходвало „бюджета си“ от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. Така всички ние започваме живот на „екологичен кредит“. Или казано с други думи – това, което произвеждаме след тази дата, не е устойчиво, защото Земята не е в състояние да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме.“.


Колкото и плашещо да звучи, трябва да знаете, че все още можете да поемете по пътя към по-целесъобразен начин на живот и да сложите началото на една достъпна симбиоза между вас и природата в градски условия и то в забързаното ежедневие на 21 век. В следващите редове ще откриете как можете да сте полезни на околната среда.

1. Рециклирайте

Едно от най-лесните неща, който можете да направите. Единствената „пречка“ е това, че вместо 1 кофа за отпадъци ще имате 4 – за пластмаса, за хартия, за стъкло и за битов отпадък. С малко фантазия обаче можете да създадете кофите си в интересни цветове или със закачлив външен вид. Повярвайте, още след първите няколко дни от създаването на разделните контейнери ще се уверите сами колко голяма част от боклука ви съставлява пластмаса. А както знаете пластмасата е от основните заплахи за планетата. От една страна заради огромните използвани количества, който не са разградими в околната среда, и от друга за това, че те тровят земята с вредните химикали, които съдържат.

Тук, мислим, е редно да напомним, че можете да предпазите себе си и околната среда, като се освободите от пластмасата – бутилки, съдове и т.н. Има хиляди проучвания, които потвърждават, че съхранявайки храна или течност, която в последствие ще консумираме в пластмасови пособия, ние съзнателно или не вкарваме огромен брой химикали в организма си. А те от своя страна могат да отключат редица заболявания в организма ни.

2. Не пускайте пералня, ако не е пълна

10 начина да живеем в симбиоза с природата

За всяка пране, без значение от количеството на дрехите в пералнята, е нужно голямо количество вода, както и електроенергия. Перилните препарати пък от своя страна, както се досещате, са замърсители на водата. Хубавото при тези „мерки“ за опазването на околната среда, които можете да предприемете индивидуално, е, че ви гарантират, освен чувство на удовлетвореност, и по-ниски сметки в края на месеца.

3. Миялната – плюсове и минуси

Напоследък в рекламите за миялни машини често се споменава фактът, че при миенето на съдове в нея, вместо конвенционалния начин – на ръка, се спестяват вода, препарат и време на домакинята. Това е така и го даваме като плюс за всеки, който има възможност за подобна покупка. Но тук отново важи горното правило – не пускайте миялната до момента, в който не се напълни. Иначе положението е същото – изхабена вода и замърсяване от препарат. Тук е моментът да вмъкнем, че последните години проблемът с водата и наистина сериозен. Забелязва се драстично намаляване на най-ценния ни ресурс. Тема е особено болезнена за производителите на плодове и зеленчуци, защото липсата на вода компрометира добивите им. Затова апелираме – пазете водата, тя наистина скоро би могла да бъде наречена „течно злато“…


4. Не купувайте прекалено много храна

10 начина да живеем в симбиоза с природата

Не влизайте в супермаркета гладни или без предварително изготвен списък с необходими продукти. В първия случай пазарувате много храна в глада си, която после не успявате да консумирате и изхвърляте. Във втория – магазинът е пуснал определени продукти на промоция и вследствие ниската цена, вие автоматично ги слагате в кошницата, а след това – в коша. Проблемът с изхвърлянето на храна е сериозен, защото при храната търсенето определя предлагането, или казано по друг начин колкото повече консумирате (в случая купувате, но хвърляте), толкова повече ще се произведе, за да се задоволят нуждите на пазара.

5. Спирайте водата

Почти няма човек, който да отрече, че оставя водата да тече, докато търка зъбите си, сапунисва ръцете си или разпенва шампоана върху косата си. Ами, спрете да го правите… Коментирахме колко е ценна водата и как все по осезаемо се усеща липсата ѝ. А с всяко едно НЕспиране на водата вие ставате съучастници в изчезването ѝ!

6. Компостирайте

10 начина да живеем в симбиоза с природата

Дори и да сте успели да използвате храната вместо да я хвърлите, от нея винаги остава биологичен отпадък, това са обелки, костилни, кокали, кожа, кафе, чай, растения и т.н. Ако нямате животинче вкъщи – месоядно или тревоядно, вие ще изхвърлите биологичния боклук в кофата за боклук. А проблемът тук идва от факта, че при складирането на хранителните отпадъци на депата за боклук заедно с други изхвърлени предмети, отделят във въздуха вредни газове. Точно тук отново можете да спечелите, докато помагате – направете си компост! Лесно и просто. И не изисква специално много място или време. Компостът ще се превърне в изключително полезна добавка към домашните или градинските ви растения. А ако нямате такива, винаги бихте могли да дадете готовия компост на някой, който има, или да го подарите на цветята в градинката пред блока.

7. Засейте терасата си

Засейте растения на терасата си – така помагате на себе си и на природата. Цветята ще оправят както настроението ви, така и дизайна на терасата, а освен това ще поемат (поне малко от) праха от улицата. От друга страна ще спомогнете дори и минимално за пречистването на въздуха или ще зарадвате някой ценител, неволно погледнал към терасата ви. Ако не сте фен на цветята, имаме и друга идея, която е още по-зелена и добра за семейния ви бюджет – засейте нещо ядливо – подправки, плодове или зеленчуци. Подправките и репичките растат много бързо, което значи, че ще се радвате скоро на това, което сте посели. А какво по-хубаво от „безплатна“, полезна и здравословна храна, която ви е на една ръка разстояние.


8. Оставете колата

10 начина да живеем в симбиоза с природата

Оставете колата поне за момент! Не отивайте до магазина, който е на 50 м с нея. Още по-абсурдно не отивайте да тренирате с колата… Нали това е идеята на тренировката да се раздвижите – приемете пътя дотам като „загрявка“. Освен че ще си спестите немалка сума за гориво, знайте че движението е най-голямата превенция срещу всякакви заболявания и болежки. Движете се, дали пеша, с колело или друго превозно средство, задвижвано от вас, няма значение, защото движението е едно от най-добрите безплатни неща на земята… Просто го обикнете.

9. Загасете лампата

Загасете лампата в банята, тоалетната или коридора… или всяка една стая, в която е ненужна! Ясно е, че много хора оставят светнато, защото забравят или си казват „аз и без това след малко ще се върна“. Гасете, защото при всяко загасяне, освен че спестявате излишен разход, то вие помагате на околната среда, като не генерирате излишно и ненужно количество енергия.

10. Предайте примера

10 начина да живеем в симбиоза с природата

Най-важното. Ако тази статия по един или друг начин ви е повлияла, или пък, ако вие и досега сте спазвали изреденото, но сте научили нещо ново – предайте нататък. Споделете прочетеното, споделете тези възгледи и информация с близките и приятелите си, в офиса или сред „познатите-непознати“ в социалните мрежи. Нека направим „зеленото“ „модерно“ и нека се грижим за околната среда. Научете децата си – те подражават на вас. Това, на което ще ги научите, и това, което ще им дадете за пример, по един или друг начин ще остане в тях.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.