Има ли по-добра комбинация от лято и музика? Е, може би лято и море или лято и почивка, но музиката играе важна роля в определянето на летните вкусове и трендове.

Почти винаги получаваме онази една песен, която ни преследва навсякъде в горещите дни, но „хитът на лятото“ често остава само там – в лятото, и с течението на есента и на годините той остава капсулиран в този единствен сезон.

Днес ще си припомним различните летни хитове през годините и ще извлечем „О, да, онази песен!“ реакция.

1. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

Трудно е за вярване, но този закачлив поп хит е излязъл преди цели осем години. През 2012 г. Карли Рей Джепсън запя за летните запознанства с една изключително запомняща се мелодия и лесен текст, който е популярен избор за някоя караоке вечер, но извън този проект редовният слушател едва ли помни името на младата изпълнителка.

2. California Gurls – Katy Perry

Това беше поп музиката през 2010 г. – малко нелепа, с приятен ритъм и щур клип. Песента „California Gurls”, която ни отпраща към сладка, сладка Калифорния, е един от най-големите хитове на американската певица Кейти Пери и до днес.

3. А дано, ама надали – Графа, Михаела Филева, VenZy

„Хитът на лятото“ обикновено има по-глобална визия, но няма как да не споменем и българските хитове, с които свързваме готини спомени от конкретни лета. Забавният текст на песента я изстреля нагоре в българските музикални класации, а фразата „а дано, ама надали“ вече не е същата, ако към нея не добавим свежарската мелодия.


4. Despacito – Luis Fonsi, Daddy Yankee

Латино ритмите са честно срещан избор за слушане, особено през лятото, а хитът „Despacito” беше навсякъде през 2017 г. Доказателството за доминацията на песента е, че тя държи рекорда за най-гледания музикален видеоклип в платформата за видеосподеляне YouTube – цели 6.94 милиарда души sа кликнали върху него, но веднъж щом лятото приключи „Despacito” остана в миналото.

5. Ai Se Eu Te Pego – Michael Telo

Преди „Despacito“ си имахме „Ai Se Eu Te Pego”, които много от нас наричаха просто „Носа, носа“. Латино песента беше придружена от специален танц през 2011 г., който всички танцуваха от сватби чак до тържества за първия учебен ден. Но през 2020 г. дали някой изобщо може да си спомни дори част от него? Българската пародия на песента, озаглавена „Нося ракия и салата“ само още повече засили интереса на слушателите.

6. Ела и си вземи – Гери-Никол и Криско

Дебютът на Гери-Никол през 2015 г. беше изключително популярен сред младежката аудитория. Бившата участничка в „X Factor“ представи нещо ново и модерно на българската музикална сцена, но сега, 5 години по-късно, нейната младежка аудитория е пораснала, а саундът ѝ е много по-различен от този първи проект.

7. Dynamite – Taio Cruz

За тази песен от миналото десетилетие самите ние щяхме да забравим да включим, преди, разбира се, да чуем припева ѝ. „Dynamite” е отличен представител на музиката през първата половина на 10-те – ритмична и подходяща да звучи във всеки един нощен клуб.


8. Baby – Justin Bieber

Когато Джъстин Бийбър направи дебюта си с „Baby”, всички мислеха, че тази песен ще се превърне в класика за своето време, но клишираният текст и наивният образ на Бийбър по това време по-скоро поставят този летен хит в едно друго измерение, което не посещаваме често.

9. O.M.G. – Usher и will.i.am

Припомняме си времената, в които Ъшър беше идол на тийнейджърите – факт, който сега звучи някак нелепо. Песента му „O.M.G.” се радваше на завиден успех за времена, в които стрийминг платформите бяха все още само идея, като продаде почти 7 милиона копия и зае челната позиция в редица световни музикални класации.

10. Почивни дни – Криско

Доколко една песен на Криско може да влезе в категория „забравени“ е спорно, тъй като песните на родния рапър са навсякъде. Неслучайно е наричан „хит мейкър“. Песента му „Почивни дни“ от 2012 г. не е най-големият му кариерен проект, но слушайки я, тя определено носи една много голяма носталгия за лятно безгрижие.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *