Метрото – един от най-бързите и удобни начини за придвижване в големите градове. Този вид транспорт е въведен преди повече от век в държави като Великобритания, Франция, САЩ и Русия. Новите икономически сили – Китай, Южна Корея, построиха своите линии сравнително скоро, но там мащабите са наистина впечатляващи – стотици спирки, десетки километри дължина, милиарди пътници.

У нас първият участък от първия метродиаметър беше открит през 1998 година. Пет спирки с дължина 6.5 км – от бул. „Сливница“ през ж. к. „Люлин“ до бул. „К. Величков“. От тогава досега строителството на нови метростанции не е спирало, но за съжаление в обозримо бъдеще софийското метро няма никакви шансове да се нареди сред най-големите в света. Все от някъде трябва да се започне обаче, нали!

Докато чакаме следващото разширение на нашето метро, защо да не погледнем как го правят в другите държави? Критериите, по които могат да се подредят метро системите в света са много – брой на станциите, дължина на линиите, дори красотата на самите спирки. В случая подредбата е по брой на спирките. Ето ги и 10-те най-големи метро системи в света.

10. Tokyo Metro

Японската столица разполага със 179 станции, с обща дължина 195 км. Метрото в Токио се използва от 2,3 милиарда души всяка година.

9. Mexico City Metro

Метрото в Мексико Сити е открито през 1969 година. Има 195 станции, разпределени на 226,5 км. То обслужва 1,5 милиарда пътници годишно.


8. Московский метрополитен

Метрото в Москва е открито през 1935 година и има 206 станции. Линиите му са с обща дължина 346 км. Московският метрополитен обслужва почти 2,5 милиарда души годишно. Но метрото в Москва не е просто средство за транспорт. Повечето от неговите станции са оформени като арт галерии, а самите спирки са своеобразни подземни музеи. Станциите впечатляват с богатата си декорация, стенописи, красиви полилеи, висящи тавани, което ги превръща в истинска туристическа атракция. Някои от най-красивите са: Комсомольская, Киевская, Проспект Мира, Парк Победы, Новослободская, Маяковская.

7. London Underground (“The Tube”)

Една от забележителностите на Лондон. Метрото е построено през далечната 1863 година като подземна железница, но първата електрическа линия е открита през 1890 година. Това я прави първата в света транспортна система от този тип. Метрото е третото в света по дължина на линиите – общо 402 км. Повече от 1,3 милиарда пътници на година пътуват с London Underground.

6. Seoul Subway

Метрото в Сеул разполага с 296 станции. Неговото строителство приключва сравнително късно – през 1974 година. Въпреки това то впечатлява с 331 км линии и над 2,5 милиарда пътници.

5. Madrid Metro

Метрото в Мадрид е открито за пръв път през 1919 година. Спирките му са 301 – почти колкото и на парижкото метро, дължината на линиите също може да се сравни с тази на метрото във френската столица- 293 км. Метрото в Мадрид обаче обслужва едва 560 милиона пътници годишно, най-ниският брой от всички в челната десетка.


4. Paris Métro

Парижкото метро е петото най-старо в света, открито е през юли 1900 година. Разполага с 303 станции, разпределени на 214 км. От бързия и надежден транспорт всяка година се възползват 1,5 милиарда пътници.

3. Beijing Subway

Метрополитенът в Пекин е една от най-натоварените транспортни системи в света. Повече от 3,5 милиарда пътници годишно се възползват от удобството на 345-те станции на метрото! Общата дължина на линиите на пекинското метро надхвърля 357 км.

2. Shanghai Metro

Метрото в Шанхай се нарежда на второто място по брой на станциите (364), но по обща дължина на линиите е най-дългото в света- цели 588 км! Като се има предвид, че метрото е построено едва през 1993 година, това наистина е впечатляващо. Метрото е и едно от най-натоварените с над 3 милиарда пътници на година.

1. New York City Subway

Известното метро в Ню Йорк е с най-много спирки в света – цели 472. То е открито през 1904 година, което го нарежда и сред най-старите в света. Осмото, за да сме точни. Линиите на нюйоркското метро са с дължина 394 км. По този показател то се нарежда на четвърто място. За разлика от китайските метро системи, метрото в Голямата ябълка обслужва „едва“ по 1,7 милиарда пътници.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *