Подаряването на подарък е много повече от даване на вещ. Подаряването е изкуство на комуникация, с което изпращаме послание до получателя. Когато вложим мисъл в избора на подходящ подарък, той се превръща в източник на радост и положителни емоции.

От друга страна обаче, когато пренебрегнем ритуала и подарим някакъв незначителен или произволен подарък, може да разочароваме и обидим човека, на когото го подаряваме.

Разбира се, това не е нужно да се случва, тъй като практически всеки може да подари нещо хубаво и запомнящо се, стига да следва следващите 10 съвета при избора на перфектен подарък.


1. Отчети пола на получателя на подаръка

Полът играе важна роля в това как хората общуват и подаряването на подаръци не прави изключение. Понякога изглежда, че мъжете и жените говорят на различни езици, когато става дума за това, какъв подарък искат. Затова, макар че и мъжете, и жените обичат да получават подаръци, подходът, който предприемаме при избора на подарък за нея и за него, трябва да се различава.

Една от честите клопки, в които попадаме при избирането на подаръци, е това, че правим избора на базата на това какво самите ние ценим. Въпреки че има известно препокриване в това какво и двата пола биха оценили, съществуват и някои социални норми, свързани с половете, които влияят на начина, по който подаряваме и получаваме подаръци.

Жените оценяват намерението, времето и усилията, които мъжете полагат за избора на подарък. Или накратко – жените оценяват усилията. За разлика от тях мъжете изглежда са по-заинтригувани от резултата и предпочитат да получават функционални, практични подаръци, които допринасят за техния личен или професионален живот и биха определили като полезни.

Така например, жената може да отдели цял ден, за да приготви идеалната торта или сама да изплете пуловер, но въпреки това да не успее да зарадва искрено мъжа си с такъв подарък. Мъжът, разбира се, ще оцени положените усилия, но едва ли би ги оценил така, както тя би оценила, ако той отделеше часове наред, за да и направи гривна или романтичен фото-колаж в красива рамка.

В края на краищата, можем да обобщим, че мъжете харесват подаръците, заради самите подаръци. Докато жените оценяват подаръка заради положеното усилие.


2. Подаръкът трябва да е полезен

Когато избирате подарък за някого, добре е да търсите нещо, което ще се използва многократно. Не искате да подарите нещо, което ще остане в шкафа с непотребни подаръци или ще бъде преподарено при първия удобен случай.

Преди да подарите нещо, се запитайте „Ако някой ми подари това, бих ли го използвал/а?”. Ако отговорът ви е положителен, вероятно подаръкът е полезен.

3. Подаръците трябва да са изненадващи

Нищо не е по-вълнуващо от това да не знаеш какъв подарък ще получиш. Изненадата означава, че си вложил мисъл в подаръка, вместо просто да поискаш списък с желанията на човека.

Не е трудно да изненадаш някого. Само трябва да запазиш в тайна избора си на подарък до последния момент. Не позволявай на несигурността дали ще харесат подаръка, да те изкуши да издадеш какво възнамеряваш да купиш. Почти във всички случаи изненадата от подаръка ще е по-възнаграждаваща дори и от самия подарък.

10 съвета за избор на перфектния подарък

4. Търсете оригинален подарък

За да избегнеш скучните и предсказуеми подаръци, веднага отхвърли първите 3 идеи за подарък, които ти хрумнат. Този съвет е особено полезен в случаите, когато нямаш представа, какъв подарък да купиш. Тогава първите идеи, за които се сещаме, обикновено са най-комерсиалните неща, които гледаме в реклами или които ни заобикалят в ежедневието. Те рядко биха се оказали подходящи за човека, за когото търсим подарък, и определено няма да се възприемат като оригинална и креативна идея.


5. Изберете качествен подарък

Да избереш качествен подарък означава да се увериш, че подаръкът ти е добре направен и няма да се счупи. Според характера на самия продукт, качеството може да се отнася до материала на изработка, производителя, произхода, дизайна или вида на опаковката.

6. Говорете с близките

Попитай близките на човека, за когото избираш подарък, от какво евентуално той би имал нужда. Така ще избегнеш купуването на подарък, който вече има, и можеш да получиш някакви ориентировъчни идеи за подаръци, които биха му били полезни.

10 съвета за избор на перфектния подарък

7. Бъдете наблюдателни

Един от най-добрите съвети за овладяване на изкуството на подаряване, е да бъдеш наблюдателен за знаци и сигнали за това от какво има нужда или какво иска да получи получателя на подаръка ти. За целта обърни внимание на любимото му хоби, как прекарва свободното си време, на това какви неща купува за себе си и на какви неща се възхищава и харесва.

Чрез наблюдателност можеш да идентифицираш даден проблем и да предложиш решението за него. Например, ако чуеш, че обектът на усилията ти да намериш подарък все се оплаква, че батерията на телефона му свършва, можеш да му подариш портативна, презареждаща батерия за телефон (или т.н. powerbank), която ще реши проблема му.

А ако не познаваш толкова добре получателя на подаръка или просто вниманието към детайлите не е сред силните ти страни, премини към следващия съвет за избор на перфектния подарък.

8. Разгледай социалните му/ѝ профили

Този съвет за избора на перфектен подарък, е в много съвременен стил. Когато нямаш никаква идея, какво би харесал човека, за когото търсиш подарък, или той продължава да настоява, че не иска нищо и от нищо няма нужда, може да прибегнеш до шпионските тактики. Влез във Facebook или Instagram и разгледай съдържанието на профила му.

Повечето хора предоставят подробна информация за своите интереси като любима музика, любими филми, книги, личности и още много други. От постовете на човек в социалните мрежи можеш да научиш какво го вълнува най-много.

Например, ако постовете му са свързани с климатичните промени, изчезването на пчелите или екологичните проблеми, можеш да му избереш подарък с грижа към природата, като нестандартна екоторба за пазаруване или термобутилка за вода, за многократна употреба.

Ако стената на профила му е запълнена със забавни цитати, трябва да заложиш на шеговит и забавен подарък, който показва чувство за хумор. Ако публикациите му са в стил „Кафе и закуски”, можеш да го изненадаш с нестандартна чаша за кафе или интересна кухненска джаджа.


9. Обедини финансите си с приятели

Ако си открил перфектния подарък, но за жалост е извън бюджета ти, може да обединиш парите си с приятели или със семейството. По-добре да избереш един хубав, подходящ подарък, който искрено ще зарадва получателя си, отколкото няколко по-евтини, които само да отбият номера.

Ако намериш съмишленици, с които да купите общ, по-скъп подарък, просто добави картичка към подаръка, на която да отбележиш участието на всички.

10. Не мислете твърде много или твърде дълго

В икономиката има явление, което се нарича „парализа от анализа”. Същият ефект може да се получи и при избора на подарък. В желанието си да изберем нещо наистина впечатляващо, оригинално и различно, понякога просто блокираме и не можем да направим никакъв избор.

Всъщност няма нужда да се вживяваме толкова много, защото подаръци трябва да избираме поне по няколко пъти в годината. Така че, дори да не успеем да намерим най-якия подарък, ще имаме безброй следващи шансове да се реваншираме. И все пак най-важното при избора на перфектен подарък е положеното усилие, което близките ни със сигурност ще оценят и на което винаги ще се зарадват!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.