Евтини самолетни билети

Изгорелите автомобилни газове в атмосферата и индустриалната промишленост, която непрекъснато замърсява водите и почвата, са сред основните заплашващи фактори за околната среда и нашето здраве.

Съществуват много кампании по света за опазването на природата, които водят до положителни глобални промени. Всеки от нас обаче може да помогне за опазването на околната среда и да допринесе за положителните промени, без особени усилия.

Днес ви представяме 10 лесни начина, с които можем да помогнем на скъпата си планета и да я направим по-добро място за живеене.


1. Да засадим дърво

Всички сме чували за поверието, че човек е задължен в рамките на живота си да посади поне едно дърво. Да се замислим обаче колко от нас и хората около нас наистина са го правили. Дърветата представляват белите дробове на нашата планета. За нещастие увеличаването на земеделските площи и индустриализацията засилват темповете на намаляването на горите.

2. Да подкрепим местната продукция

Превозването на храната, която консумираме, води до замърсяване на природата. Един от начините да опазим околната среда чиста е като купуваме сезонни плодове и зеленчуци и такива, които са произведени по-близо до нашия дом. Още по-добър начин да пазим природата е като сами отглеждаме продукция. Някои подправки и зеленчуци могат да се отглеждат в саксии, така че не можем да се оправдаваме с това, че нямаме градина.

3. Да пестим водата

Понякога приемаме водата за даденост и не се замисляме колко скъпа ни е тя. Ако спираме кранчето, докато мием зъбите си можем да спестим 15-20 литра вода дневно. Също така вземането на душ вместо вана ни пести два пъти повече вода.


4. Да преосмислим начина си на транспорт

Един от основните замърсители на околната среда са вредните емисии от автомобилите. Когато времето е добро, можем да изберем колелото или градския транспорт за придвижване до работа. Друг вариант, ако все пак предпочетем колата, е споделеното пътуване с познат или колега.

10 лесни начина да опазим околната среда

5. Да помислим за електричеството

Ако всички започнем да използваме енергоспестяващи крушки, това ще е равносилно на премахването на милион коли от пътя. Можем да ги използваме поне в банята, коридора и килера. Също така, ако гасим компютъра и други устройства през нощта ще спестим електроенергия, без изобщо да усетим.

6. Да перем икономично

Друг лесен начин е ако перем икономично. Например, като пускаме пералнята само когато можем да използваме пълния ѝ капацитет и употребяваме по-често икономични програми. Друг лесен трик е да ползваме прах за пране, подходящ за по-ниски температури.

10 лесни начина да опазим околната среда

7. Да избягваме пластмасата

По-голямата част от пластмасовите бутилки не се рециклират, а оставането им под земята и разграждането им отнема хиляди години. Вместо да купуваме вода в пластмасови бутилки може да използваме филтър за пречистване на вода и по този начин да помогнем на природата.


8. Да ограничим вредните за околната среда продукти

Опазването на планетата чиста започва от собствения ни дом. Хубаво би било, ако ограничим използването на вредни химикали в ежедневието си. Също така може да избягваме приборите за еднократна употреба и да използваме пазарски чанти от плат или от друг материал за многократна употреба.

10 лесни начина да опазим околната среда

9. Да предадем старите електроуреди за скрап

Оставянето на старите електроуреди до кофата за смет е изключително вредно за околната среда и за нашето здраве. Вместо това е добре да ги предаваме за рециклиране. Преработката на ненужните и остарели уреди е от голямо значение за опазването на нашата планета.

10. Да намалим пътуването със самолет

Всеки път, когато предпочетем пътуването със самолет, допринасяме към вредните емисии на въглероден диоксид, които изменят климата. Добре е да намалим този начин на транспорт, когато е възможно. Така, без много усилия, ще помогнем за опазването на околната среда.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.