Едни от най-интригуващите и помнещите се сериали са тези, които носят препратка назад във времето. Те показват как всъщност са се развивали редица значими и не толкова значими събития – ожесточени войни, битки на живот и смърт, съревнования за чест, любови и обрати.

Пресъздаването на историята чрез декори, потапянето в различни култури и религии, облеклата… всичко това ни кара да се върнем назад във вековете. Да, сериалите от този жанр имат един голям плюс – позволяват ни да се запознаем по-обстойно с бита от това време.

Освен това те са възможност да научим нещо ново и интересно по приказно красив начин. Подбрали сме 10 интересни заглавия, които ще погълнат вниманието както на дамите, така и на господата.


1. „Бялата кралица“

От “Starz Channel” ни представят минисериал, чиято история продължава в още два такива, в които се развиват действията от водещите фигури. В него светлината пада основно върху три изключителни за онова време жени – Елизабет Удвил, Ан Невил и Маргарет Бофорт.

Макар че фокусът е върху политически разногласия и дворцови интриги, без екшън, сериалът не е по-малко вълнуващ. Сценаристите са се справили блестящо с всеки детайл, който да ни запознае повече с историята. Основният акцент е върху войната на розите, поредици от войни между силните родове – Ланкастър и Йорк.

2. „Бялата принцеса“

Това е продължението на „Бялата кралица“ и е базиран основно върху историята на Елизабет Йорска. В британската история това е един от най-размирните периоди по отношение на женските фигури. Това, на което ще бъдете свидетели, е любовта, неутолимата жажда за власт и нестихващата борба за опазване на трона.

Актьорската игра е повече от добра и кара зрителя да се потопи в тогавашните динамични събития. В тази част битките са по-често срещани и до голяма степен реалистични. Разбира се, към края на сериала остават много неразрешени дела, както и съдби, чието развитие остава под въпрос, за да бъде зрителят в по-голямо очакване.

3. „Испанската принцеса“

Още от заглавието става ясно, че това е продължението на предходните два сериала. В историческата драма главно действащо лице е Катерина Арагонска (Инфантата), която е израснала и възпитана с идеята, че ще седне на английския престол. Но пътят към трона е осеян със скрити врагове, невъобразими препятствия, религиозни различия, заговори и множество заплетени интриги.

Посланието, което сериалът оставя, е женската сила и борбеност, която не стихва в името на семейството и положението в кралския двор. Минисериалът успява да заинтригува зрителите със своята уникалност, прецизност в детайлите, интересен, но същевременно и заплетен сюжет.


4. „Виктория“

Базиран е върху действителни събития и историите от личните дневници на един от най-емблематичните британски монарси – кралица Виктория. Историята проследява израстването на темпераментна девойка в разумен и уважаван владетел. Препятствията, отговорността и тежестта на короната за Виктория са малка част от това, което можете да видите в сериала.

В трите сезона ще се запознаете отблизо с изобретателни стратегии, целеустременост, силна любов и борба за надмощие. Водена от силната амбиция да остави траен отпечатък в историята, Виктория се справя блестящо в ролята на любяща съпруга, всеотдайна майка и достойна кралица.

5. „Версай“

Ако можем да опишем само с една дума този сериал, то тя би била – скандален. Секс сцените, непрестанните конспирации и убийствата са част от интересния сюжет, представен във „Версай“. В него се проследява развитието на Краля-Слънце, който е силно завладян от идеята да превърне своя замък в истински Рай. При това на цената на всичко!

На преден план винаги изпъква блестящото, модерното и предизвикателното. Неслучайно сериалът е един от най-скъпите, поради факта, че цели 12% от бюджета е бил за гардероба на главните и второстепенните герои.

6. „Блудници“

Представяме ви един по-различен драматичен сериал, който описва Лондон в най-мрачния си и труден период. Главните роли в него не са принцове и принцеси, а едни необикновени… куртизанки. Ако трябва да надникнем в дълбочина, с всеки епизод става по-ясно, че най-трудната задача на жените да се справят сами. Голяма част от тях са принудени да изкарват прехраната си чрез най-древната професия.

Докато едни тънат в лукс и разкош, други са готови с цената на достойнството си да намерят препитание за своите деца. Съвсем реалистично, продукцията на ITV Studios кара зрителите да се запознаят отблизо с борбата за оцеляване, прекрачвайки закона, водени от най-тъмните си тайни.

7. „Бриджъртън“

Крайният продукт на Netflix е олицетворение на девическа невинност, закачлив хумор и разбира се, накъде без горещите сцени. Сериалът описва една отминала епоха, в която всяка майка търси най-доброто за своите деца, но по малко странен начин. На всяка млада девойка, навършила пълнолетие, ѝ предстои да излезе на „пазара“ за брак, в търсене на господа, които са с чисто съдебно минало и финансова стабилност.

Макар на пръв поглед това да звучи твърде лесно, то добавете неспирни интриги и спекулации към опетняването на репутацията на една девойка. Едва тогава ще получите реална представа за пъстрия сюжет на „Бриджъртън“. Известната тогавашна фамилия, чието име носи сериала, се изправя пред стари тайни, редица сериозни предизвикателства и много светски шум, за да се домогне до установяването на семейството.


8. „Последното кралство“

Разказ за упоритост и неспирна борба за осъществяване на мечтите. Интересен и немалко оплетен сюжет, който ни представя два главни героя – Алфред Велики и изкусния боец Утред. Всеки от тях е воден от амбиция за доказване, но с много въпросителни към съдбата, изправени пред своите копнежи и предстоящите предизвикателства.

Това, с което сериалът се отличава, е детайлното описание на едни от най-значимите исторически събития през IX век от новата ера. Освен ярките главни персонажи сериалът ни кара да погледнем и от другата страна на обикновените и беззащитни хора. Където, ако нямаш власт, ранг и оръжия, просто съществуваш и оцеляваш, ако съдбата е благосклонна.

9. „Залезът на тамплиерите“

Едни от най-властните, силни и внушителни рицари са били тези от Ордена на тамплиерите. Сериалът пренася зрителите в тайнствения им свят, който е посветен на опазването на най-ценните реликви на християнството и тяхното падение. Освен тази нелека задача, която изпълнява орденът, от другата страна стоят и премеждията им с краля на Франция.

Историята ни представя едни от водещите фигури, оставили своя отпечатък в политиката през средните векове. Многобройни битки, сблъсъци, сила и власт са заложени като основен елемент от продукцията на HBO. Твърди се, че това е вторият най-хитов сериал след „Игра на тронове“.

10. „Медичи – Господарите на Флоренция“

Сериалът разказва вълнуващата история на династията и нейното управление през петнадесети век. Джовани е значима фигура през това време. Той е мощен банкер и представител на политическите сили в красивата Флоренция. Освен това е изпълнен и с неутолимо желание за власт и разрастване на семейното благополучие.

След смъртта му неговият син Козимо се изправя пред сериозна дилема дали да следва поривите на сърцето си, или да продължи своето наследство и дълга към династията. Във всеки от сезоните не липсват и съпътстващите лъжи, убийства, жажда за мъст и любовни сътресения.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.