Шри Ланка, Цейлон, Земен рай – това малко парченце суша има много имена, но никое от тях не може напълно да опише емоцията, която човек изпитва при първата си крачка на този остров.

Попадайки на това място, си казваш, че е само пясък и кристална вода, а всъщност е много повече.

Няма нищо по-прекрасно от това да нахраниш малко слонче или да пуснеш новоизлюпена костенурка в океана. Енергията, културата и безкрайно дружелюбните хора на този вълшебен остров те завладяват за цял живот.


1. Гале

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Това е главният град в южната част на острова. Най-осезаемо тук е холандското присъствие. Градчето е невероятно за романтични разходки по крайбрежната стена и съзерцаване на страхотни залези, в близост до морския фар.

2. Канди

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Градът е в списъка на ЮНЕСКО от 1988 година. Това е едно от най-свещените места за всички будисти. В Канди се намира т.нар. „Храм на Зъба“, в който се съхранява зъб на Буда.

3. Келания

Този град е известен с будисткия си храм, построен на река Келани. Има една легенда, според която именно в този храм, под свещеното дърво „Бодхи“, Буда е получил просветление.


4. Кралската ботаническа градина

Едно от най-красивите места на остров Шри Ланка. Има богата колекция от различни растения. Особенно впечатляващи са орхидеите, които са над 300 вида. По алеите на градината, освен туристи, може да срещнете и маймуни.

5. Коломбо

Това е най-големият град на острова. Името му е дадено от португалците и буквално означава „пристанище на река Келани“. Една от забележителностите тук е т.нар. „Древен град“.

6. Плажовете на остров Шри Ланка

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Те са едни от най-красивите и спокойни в света. Пясъкът е много фин, с наситен жълто-оранжев цвят.

7. Сафарито по река Маду

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Това преживяване е едно от задължителните неща, които трябва да направите на острова. Возейки се в лодка по реката, ще имате възможността да видите крокодили, маймуни, различни птици и известните мангрови дървета. Реката е известна с 64-те си острова, на част от които има будистки храмове.


8. Сигирия („Лъвската глава“)

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Това е символът на острова и е под егидата на ЮНЕСКО. Представлява древна крепост, построена върху скала, която се издига на 200 метра. Предполага се, че този район е бил населен още през мезолита – преди около 5000 години. До върха на скалата водят 1200 стъпала, но определено гледката оттам не е за изпускане.

9. Синигама

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Това е едно от най-уникалните места на остров Шри Ланка. Навътре в Индийския океан се намира храм, който е единствената оцеляла постройка в тази част на острова, след опустошителното цунами от 2004 година. Местните казват, че на всеки престрашил се да стигне с лодка до храма в бурно море, ще му се сбъднат най-съкровените желания.

10. Сиропиталището за слонове в Пинавала

10-те най-интересни места на остров Шри Ланка

Това е най-емоционалното място на острова. Тук се отглеждат изоставени и болни слончета, които не биха могли да оцелеят в природата. Туристите, освен че могат да нахранят големите животинки с плодове, могат и да ги наблюдават как се къпят в реката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.