© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSShow More
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    03.02.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    02.02.2023
    10-те най-горещи световни хита за юни 2022
    10-те най-любими световни хита за 2022 година
    20.01.2023
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2022
    10-те най-любими БГ хита за 2022 година
    19.01.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за август 2022
    10-те най-любими поп-фолк хита за 2022 година
    18.01.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали
Сподели в:
© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
Последвай ни
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали

Даниел Михайлов
Даниел Михайлов 05.03.2022
Сподели в:
10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали

Често, докато гледаме някой филм или сериал, героят влиза в кухнята и забърква някоя гозба, която изглежда толкова апетитна, че после дълго съжаляваме за това, че нямаме ни най-малка представа за начина, по който да си я приготвим вкъщи.

Случва се обаче и обратното – сценаристите да са се погрижили за своите зрители и героят бавно и внимателно да издиктува необходимите продукти и ястието да се превърне в истински хит сред киноманите. Днес издириха за вас някой от най-популярните филмовия ястия, готвени на голям екран и превърнали се в емблема за всяка от лентите, в които те са споменати. Ето 10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали.

1. „Казабланка“ е един от най-класическите романтични филми, създадени в Холивуд. Напусналият родината си американец Рик Блейн (Хъмфри Богарт) и циничен собственик на клуб в Казаблан­ка разбира, че неговата стара възлюбена Илза (Ингрид Бергман), зарязала го преди няколко години, е дошла в града с мъжа си, борец от Съпротивата Виктор Лазло (Пол Хенрид).

По следите им са германците, а Илза иска да помоли Рик да му даде документите си, които ще помогнат на Виктор да избяга от Казабланка и да продължи борбата с фашизма. Кафето на Рик определено е един от най-знаменитите барове в историята на киното. Историята за любовта между Хъмфри и Ингрид започва с коктейл и малко канапе с риба тон, под романтичните звуци на песента „As Time Goes By“…

За канапето от риба тон, ще са ви необходими следните продукти:
200 г консерва риба тон
150 г черни маслини, без костилки
4 парчета хамсия
2 ч. л. горчица
2 ч. л. лимонов сок
магданоз
олио

Сложете всички продукти в блендер и разбийте, като постепенно добавяте олио до образуване на еднородна маса. Поднася се на крекери или препечен хляб.

2. Филмът „Дневникът на Бриджит Джоунс“ е заснет по мотиви на едноименния роман на Хелен Филдинг. Благодарение на дневника, зрителите следят с изумление всичките опити на 32-годишната героиня да сложи под контрол живота си. Култов е моментът, когато Бриджит се опитва да сготви за рождения си ден. Готвенето се превръща в истинско бедствие, но при адаптация тези рецепти дават изключителни резултати. За да не стане лучената супа синя като на Бриджит, не завързвайте лука със син конец.

Продуктите, които ще ви потрябват за направата на 4 порции от този специалитет, са:
1.5 кг праз лук
3 стръка зелен лук
3 супени лъжици олио
сол
черен пипер
нарязан магданоз

Лукът се почиства и измива. Зеленият се нарязва на ситно и се запържва в олио на слаб огън за около 10 минути, като разбърквате. Добавете праза, също нарязан, и 1 литър гореща вода. Подправете със сол и черен пипер и варете около 1 час, докато празът омекне.

Когато гозбата е сварена, свалете я от огъня и я оставете да изстине. След това направете пюре от нея в кухненски комбайн. Преди да поднесете лучената супа, я затоплете и подправете, ако е необходимо. Отгоре я гарнирайте с филия препечен хляб и нарязан магданоз.


3. Бриджит Джоунс е специалист по бързите манджи, такъв е и специалният й омлет.

За 4 порции ще са ви необходими:
8 яйца
30 г масло
4 супени лъжици вода
сол
черен пипер

Разбъркайте яйцата с вилица, добавете вода, сол и пипер. Загрейте маслото в тиган и, когато започне да кипи, изсипете яйцата отгоре. Пържете около 10 минути. Когато омлетът е все още течен отгоре, но добре се е запържил отдолу, подгънете 1/3 от него и го завъртете на руло. Сложете на чиния и поднесете.

4. В началото на сериала „Туин Пийкс“ полицията в среден по големина град в далечния северозапад на Съединените Щати е повикана на местопрестъпление. На брега на езеро е открит труп, завит в найлонов чувал. Никой не подозира, че случилото се ще разтърси целия град.

Името на убитата е Лора Палмър, обичано от всички 17-годишно момиче, Мис Туин Пийкс, дъщеря на почтено и уважавано семейство. Но впоследствие се оказва, че това е било само привидно. Шерифът Хари Труман, неговите подчинени и агентът на ФБР Дейл Купър, който идва в града да разследва случая, проследяват загадъчните улики, тайните в живота на Лора, за да разкрият загадката на нейната смърт.

Освен със заплетената история, сериалът ще остане в съзнанието на зрителите си със затворения вишнев пай, любим десерт на агент Купър. Поднася се с разбита сметана.

За 6 порции си пригответе:
50 г захар
1 с. л. лимонов сок
400 г вишни, може и череши, нарязани на половина и почистени от костилките
2 ч. л. нишесте
1 с. л. вишнев ликьор
680 г тесто за пай или т.нар. пясъчно тесто
1 с. л. грис (по желание)
3 ч. л. захар

В тенджера на слаб огън се кипва захарта със 100 мл вода. Добавят се лимоновият сок и вишните. Увеличава се огъня до среден и се вари 5 минути. Нишестето се разтваря с 1 с. л. течност от тенджерата и се добавя към вишните. Оставя се да се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Добавя се ликьорът и се оставя да изстине.

На повърхност, посипана с брашно, се разточва половината от тестото до дебелина 5 мм. Тестото се поставя във форма с диаметър 20 см. Посипете го с грис и след това слагате охладената плънка. Разточете останалото тесто в кръг. Намажете края с вода и сложете кръга върху пая. Подрежете края с нож и защипете с вилица. Направете 2 разреза отгоре и охладете за 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете пая в тава, намажете го отгоре с мляко и посипете със захар. Запечете 40-45 мин. до златисто.


5. Закуската на Шер от филма „Лунатици“ вече е истинска класика и любима храна на много хора в сутрешните часове на уикенда. Филмът разказва историята на младата вдовица – 37-годишната Лорета Касторини (Шер), която след няколкогодишен период на униние, след кончината на съпруга си, решава да опита отново.

Въпреки че не е влюбена, тя приема предложението за брак от добродушния, простоват стар ерген Джони Камарери (Айело). Нещата обаче се преобръщат, когато Лорета се запознава с емоционалния по-малък брат на Джони – едноръкия пекар Рони Камарери (Кейдж), който е прекъснал комуникацията със семейството си. Двамата се впускат в спонтанна и искрена любовна история.

За порция от закуската са ви необходими:
2 филии хляб
2 яйца
1 домат
краве масло
олио
черен пипер
магданоз за украса

С помощта на чаша се изрязват кръгчета в средата на всяка филия хляб. След това се слага масло и малко зехтин в тигана и след като се загреят, филиите хляб се запържват. Когато филиите се обърнат от другата страна, в средата им се поставя по едно яйце и се поръсва леко с черен пипер. След като се опържат, се поставят в чиния за сервиране, украсяват се с парченца домат и се поръсва магданоз.

6. Базиран на две истински истории на две реални жени, филмът „Джули и Джулия“ проследява депресираната офис служителка Джули Пауъл (Ейми Адамс), която поема на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. Тя записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове.

Втората история се развихря около самата Джулия Чайлд, която заедно със съпруга си Пол (Стенли Тучи) прекарва почти две десетилетия в Париж през 40-те и 50-те години на 20 век. По това време той е дипломат, разследван от сенатор Джоузеф Макарти, за когото се твърди, че има връзки с комунистите.

Една от най-проблемните за Джули рецепти се оказа тази за говежда яхния по провансалски. Ако въпреки всичко, вие сте готови да я пробвате, запасете се с търпение.

Ето необходимите продукти за 10 порции:
2 големи зелени листа праз
1 дафинов лист
1 стрък целина
2 стръка пресен магданоз
3 стръка прясна мащерка
настъргана кора от 1 мандарина или 1 портокал
3 с. л. зехтин
60 г бекон, нарязан на парчета
1.5 кг говеждо месо, нарязано на парчета от по 3 см
2 ч. л. сол
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
2 средни глави червен лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязан
1.5 кг моркови, нарязани на шайби с дебелина около 2 см
2 с. л. доматено пюре
450 г печурки, нарязани на половинки или на четвъртинки според големината
750 мл червено вино
1/2 чаша нарязан пресен магданоз

Загрейте фурната до 120 градуса. Поставете един лист праз на тезгяха. Отгоре поставете дафинов лист, стрък целина, клончета магданоз, клонче мащерка и настъргана портокалова или мандаринова кора. Поставете втори лист праз и зашийте от четирите страни.

Загрейте 1 супена лъжица масло в дълбок тиган на средно-висока температура. Добавете бекона и запържете до златисто кафяво – около 1-2 минути. Прехвърлете готовия бекон върху хартия или салфетка, за да се отцеди от мазнината.

Сложете в тигана говеждото месо на порции, така че тиганът да не се препълва и гответе, докато покафенее от всички страни. Прехвърлете готовото месо в голяма купа и подправете с 1 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. Добавете в тигана 1 с.л. масло, лука и чесъна. Запържете, като непрекъснато бъркате, докато станат прозрачни – около 3-4 минути. Добавете морковите и задушете, като разбърквате, докато започнат да омекват – около 4-5 минути. Добавете и доматеното пюре. Подправете с останалата 1 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер.

Сместа прехвърлете в купата с говеждо месо. Намалете котлона и добавете останалата 1 с. л. масло в тигана. Добавете гъбите и готвене, като периодично разбърквате, докато омекнат – около 5-7 минути. Прехвърлете ги в малка купа и оставете настрани. Изсипете виното в дълбока тавичка и поставете на котлона да заври.

Върнете в тавичката с виното запеченото говеждо месо, сместа от моркови и бекона, както и пакетчето праз с подправките. Натиснете хубаво говеждото и зеленчуци, така че да се потопят напълно във виното. Ако е необходимо, добавете толкова гореща вода, че да гарантира, че са обхванати. Изрежете парче хартия за печене с размерите на тавичката и го натиснете директно върху яхнията, така че да покриете напълно.

Поставете тавата с яхния във фурната и печете, докато говеждо месо омекне достатъчно, за да се разделя с вилица – около 3 часа. Проверявайте на всеки час, за да се уверите, че съставките са потопени изцяло в течността през цялото време на готвене. Ако твърде много вино се изпарява, добавяйте малко топла вода, за да компенсира загубата.

През последните 15 мин. на готвене добавете гъбите и разбъркайте. Извадете от фурната готовата яхния и изхвърлете пакетчето праз с подправките. Смесете нарязан магданоз и портокалова кора в малка купа и поръсете с това яхнията преди сервиране.


7. Друга дълго коментирана рецепта във филма „Джули и Джулия“ беше тази за телешко Бургиньон.

За него са ви необходими:
парче суров шарен бекон около 200 г
3.5 с. л. зехтин
1.4 кг чисто телешко месо, нарязано на кубчета
1 морков, нарязан на шайби
1 глава лук, нарязана
л и пипер
2 с. л. брашно
3 чаши червено вино
2.5 до 3.5 чаши телешки бульон
1 с. л. доматено пюре
2 скилидки чесън, пюрирани
1/2 ч. л. мащерка
натрошен дафинов лист
18-24 малки бели лукчета
3 1/2 с. л. масло
Букет от билки, завързани в тензух: 4 клончета магданоз, половин дафинов лист, 1/4 ч. л. мащерка
450 г пресни гъби, нарязани на четвъртинки

Махнете външната кора на бекона и го нарежете на пръчки с дебелина около половин см и дължина 3 см. Сварете кожата и пръчиците бекон за 10 мин в 1.5 литра вода, после изцедете и подсушете. Загрейте фурната до 230 градуса.

Запържете пръчиците бекон в 1 с.л. зехтин в дълбок тиган, касерола или тенджера на умерен огън за 2-3 минути, докато леко покафенее. Извадете ги с решетъчна лъжица, така че да се отцедят от мазнината и поставете в отделна чиния.

Подсушете телешкото в кухненска хартия. Загрейте мазнина в тигана, докато почти започне да пуши. Добавете телешкото месо, по няколко парчета наведнъж, и запържете леко, докато добре покафенее от всички страни. Когато е готово, прехвърлете при пръчиците бекон.

В същия съд запържете нарязаните зеленчуци, като излеете излишната мазнина. Върнете обратно в тигана при зеленчуците телешкото и бекона и разбъркайте с 1/2 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. След това поръсете с брашното и отново разтръскайте тигана, така че брашното леко да покрие телешкото.

Поставете тигана непокрит на средната решетка на загрятата фурна за 4 мин. Разтръскайте отново тигана да се объркат продуктите и пак върнете във фурната за още 4 мин (така брашното върху месото ще стане на кафява коричка). Извадете тигана и намалете фурната до 160 градуса. Добавете виното и 2-3 чаши бульон – достатъчно, за да е покрито месото. Добавете доматеното пюре, чесън, подправките и кората от бекона. Оставете да къкри на котлона.

Покрийте съда и го поставете във фурната на по-долна решетка. Регулирайте температурата, така че течността да извира много бавно – за 3-4 часа. Месото е готово, когато лесно се разделя с вилица. Докато телешкото се пече, подгответе лука и гъбите. Загрейте 1.5 с.л. масло и 1.5 с.л. зехтин в тиган, докато започнат да църкат.

Добавете лука и запържете леко на умерен котлон за около 10 минути, като леко го разбърквате, така че да покафенее възможно най-равномерно. Внимавайте да не накъсате кожичките на лука. Добавете 1/2 чаша бульон, сол и черен пипер на вкус и букета от билки в тензух. Покрийте и оставете да къкри на бавен огън – 40-50 мин., докато лукът напълно омекне, но все пак запази формата си, а течността се е изпарила. Махнете букета билки и оставете лука настрани.

Избършете тигана и загрейте останалото масло и зехтин на силен огън. Добавете гъбите. Разбърквайте и разклащайте тигана за 4-5 минути. Веднага след като те са започнали леко да покафеняват, махнете от огъня. Когато месото във фурната е вече омекнало, изсипете съдържанието на съда в сито над тенджера. Измийте съда и върнете телешкото и бекона в него. Разпределете лука и гъбите отгоре.

С лъжица махнете мазнината от прецедения сос от печенето и го сложете на котлона да покъкри за 1-2 мин. Отново махнете появилата се отгоре мазнина. Трябва да се получи около 2 1/2 чаши сос, достатъчно плътен, за да покрие леко потопена в него лъжица. Ако е твърде рядък, сварете го на силен котлон. Ако е твърде плътен, разбъркайте в него няколко лъжици бульон. Опитайте дали не се нуждае от сол или черен пипер.

Изсипете соса върху месото и зеленчуците. Покрийте и оставете да къкри на котлона 2-3 минути, заливайки месото и зеленчуците със соса няколко пъти. Сервира се с гарнитура от картофи или ориз и поръсено с магданоз.

8. Във филма „Шоколад“ мистериозната Виан (Жюлиет Бинош) отваря магазин за шоколад по време на пости в едно много религиозно и строго консервативно общество. Въпреки че местните гледат на тях като на демонична наслада, лакомствата на Виан успяват да ги накарат да се чувстват по-свободни отпреди. Но за самата Виан чувството идва, когато в града пристигат хора без дом, пътуващи по реката, чийто главен водач е Ру (Джони Деп).

За 6 чаши от оригиналния горещ шоколад от филма са ви необходими:
1/2 ч.ч. какао на прах
1 с. л. брашно
4 ч. ч. прясно мляко
1/4 ч. ч. тъмна кафява захар
3 стръкчета карамфил
2 пръчка канела
2 с. л. пудра захар
1.5 ч. л. ванилия
1 ч. ч. разбита сметана или спрей сметана
щипка чили пипер

Сложете какаото на прах и брашното заедно в средно голям съд. Добавете млякото, кафявата захар, карамфила и едната канелена пръчка и ги загрейте до завиране на средно силен огън. Преди да се надигне, намалете огъня до минимум и оставете шоколадът да си къкри около 5 минути без капак. Много е важно сместа да не заври. След като отстраните шоколада от котлона, карамфилът и канелената пръчица се махат. Прибавят се пудрата захар, чили пипера и ванилията. Разбива се, докато се появи пяна и се налива в чаши. Накрая се декорира е разбита сметана и втората канелена пръчка.


9. В епизода „Вегетарианката Лиса“ на анимационния сериал „Семейство Симпсън“ Лиса Симпсън произнася следните думи: „Чуйте всички добрата новина! Не е нужно да ядете месо! Направих достатъчно гаспачо за всички… Това е доматена супа, която се сервира леденостудена!“, на което Барни Гъмбъл погрешно отговаря „Върви си обратно в Русия!“.

Всъщност гаспачото се приготвя изключително лесно от домати, зелени чушки, краставици, листа от кориандър, чесън, лук, люта чушка, нарязани ситно, подправени със сол и черен пипер, (балсамов) оцет, зехтин и размесени с вода с лед. Може да се добавят и трохи от сухар за сгъстяване. Обикновено към гаспачото се сервират отделно и допълнително нарязани зеленчуци (домат, зелена чушка, краставица) и крутони за гарниране.

10. Пълнометражната и изключително симпатична анимация „Рататуй“ провокира доста хора да сготви и опита класическата френска селска рецепта от заглавието. Главната роля в това ястие е на патладжаните и тиквичките, плюс домати, чушки и зелени подправки. Получава се страхотна вегетарианска яхния, която изключително добре се съчетава с френски хляб и козе сирене.

Рецептата от филма на „Пиксар“ е приготвена от световноизвестния готвач Томас Келър, собственик и главен готвач на най-френския ресторант в Калифорния – „The French Laundry“. Традиционно зеленчуците за рататуй са нарязани на кубчета, но за филма Келър ги реже на тънки кръгчета и ги потапя в сос „Пиперада“, като резултатът е наистина пиршество за сетивата. Приготвянето на ястието ще ви отнеме около 3-4 часа, но определено загубеното време ще си струва всяка минута.

За соса „Пиперада“ са ви необходими:
2 чушки (1 зелена и 1 червена)
2 с. л. зехтин
1 ч. л. счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока (или чаша доматено пюре)
1 клонче мащерка
връзка магданоз
1 дафинов лист
сол

Изпечете чушките, обелете и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон, докато омекнат – в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате 2-3 минути.

Принципно чушките дават доста сладост на доматените сосове, но може да поръсите и с малко захар, за да туширате изцяло киселия вкус. Посолете и изсипете соса в 20 см кръгла тавичка или глинен гювеч. Изберете малки, не много широки:
2 тиквички
1 патладжан
4 домата

Нарежете ги на кръгчета (не забравяйте патладжаните да оставите да престоят и после да изплакнете със студена вода). Подредете ги върху пиперадата като спирала. Посолете и поръсете със зехтин и пресни подправки – магданоз и босилек. Покрийте с фолио (или капак) и печете ястието в предварително загрята на 150 градуса фурна около 2 часа. Поднесете с пресен френски хляб и сирене.


Коментари

Свързани: кино, кухня, рецепти, филми, храна
Даниел Михайлов 05.03.2022
Предишна 10-те най-скъпи плодове в света 10 от най-скъпите плодове в света
Следваща 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана истинност 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана истинност
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 любопитни факта за филма "Баншите от Инишерин"
10 любопитни факта за филма „Баншите от Инишерин“
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023

Последвай ни

Facebook Like
Twitter Follow

Времето

София
2°
Варна
3°
Пловдив
6°
Бургас
5°

Виж още

10 любопитни факта за филма "Баншите от Инишерин"
ЗабавлениеКино

10 любопитни факта за филма „Баншите от Инишерин“

02.02.2023
10 любопитни факта за филма "Почукването"
ЗабавлениеКино

10 любопитни факта за филма „Почукването“

01.02.2023
10 фестивала на виното в България
ЛюбопитноМеста

10 фестивала на виното в България

01.02.2023
10 прости съвета за дълголетие
ЖивотътЗдраве

10 прости съвета за дълголетие

28.01.2023

 

Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД

  • Mustak.bg
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg

10te.bg използва бисквитки (cookies). С приемането им ще се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Подробности за бисквитките и как да ги изключите вижте тук.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?
Политика на поверителност

Какви лични данни събираме и защо?

Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде одобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уебсайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

Вмъкнато съдържание от други уебсайтове

Статиите на този сайт могат да съдържат вградени видеа, изображения, съдържание и т.н. Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Колко дълго държим личните ви данни?

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

Вашите права над личните ви данни

Ако сте оставяли коментар в този сайт, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

Как използваме вашите данни?

Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

Задължителни бисквитки

За да можем да запазим предпочитанията ви относно настройките на бисквитките, задължителните бисквитки (cookies) трябва да бъдат активирани по всяко време.

Ако ги деактивирате, няма да можем да запазим предпочитанията ви. Това означава, че всеки път, когато посещавате този уебсайт, ще трябва да активирате или деактивирате отново бисквитките.

Политика за бисквитките

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, поставят бисквитки (cookies) единствено с цел да направят възможни или да подобри определени функции или да подобрят процеса на навигация за ползвателя.

Освен бисквитките, свързани с функциите и престоя на сайта, аналитични бисквитки се поставят от инструменти на трети страни с цел да се следи качеството на престоя на ползвателя при посещение на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, не използват маркери или аналогични проследяващи технологии. "Меломан БГ" ЕООД не използва бисквитки за събиране, обработване, разпространение или записване на лични данни.

Политиката за защита на личните данни на Европейския парламент се прилага за локалното съхранение и сравними технологии.

Какво представляват бисквитките?

Повечето уебсайтове, които посещавате, използват бисквитки (cookies), за да подобрят качеството на Вашия престой. Те позволяват на уебсайтовете да Ви "запомнят" – или за времетраенето на Вашето посещение (чрез използване на "бисквитка за престой"), или за повтарящи се посещения (като използват "постоянна бисквитка").

Бисквитките могат да имат най-различни функции. Те Ви позволяват да навигирате ефективно между отделните страници, като запазват Вашите предпочитания и като цяло подобряват качеството на Вашия престой на уебсайта. Бисквитките правят Вашето взаимодействие с уебсайта по-бързо и по-лесно. Ако даден уебсайт не използва бисквитки, той ще смята, че сте нов посетител всеки път, когато преминете към нова страница на уебсайта – например когато затворите дадено меню и преминете към друга страница, той няма да запомни, че сте затворили менюто на предходната страница и ще покаже следващата страница с отвореното меню.

Някои бисквитки насочват рекламни или маркетингови послания въз основа, например, на Вашето местоположение и/или навици при използването на интернет.

Бисквитките могат да бъдат поставени от уебсайта, който посещавате ("собствени бисквитки"), или от други уебсайтове, които предоставят съдържание на страницата, която разглеждате ("бисквитки на трети страни").

Какво съдържа бисквитката?

Бисквитката е обикновен текстов файл, който се съхранява на Вашия компютър или преносимо устройство от сървъра на уебсайта. Впоследствие този сървър може да възстанови или да прочете съдържанието на съответната бисквитка. Бисквитките се управляват от Вашия браузър. Всяка бисквитка е уникална и съдържа определена анонимна информация, като например анонимен идентификатор, име на сайта, цифри и букви. Тя позволява на уебсайта да запомни Вашите предпочитания при сърфиране в интернет.

По какъв начин използваме бисквитките?

Нашите страници използват бисквитки за запаметяване на:

  • вашите настройки за показване, като например настройките за контраст на цветовете или размер на шрифта;
  • информация за това дали вече сте попълнили проучване за полезността на съдържанието на сайта с цел да не бъдете питани отново;
  • информация дали сте се съгласили или не с използването на бисквитки на този сайт.

Освен това някои от вградените на нашите страници видеоклипове също използват бисквитки, за да събират анонимно статистика за това как сте стигнали до съответната страница и кои видеоклипове сте гледали.

Разрешаването на бисквитките не е абсолютно необходимо, за да може уебсайтът да работи, но ще допринесе за по-доброто му използване. Можете да изтриете или блокирате бисквитките, но ако го направите е възможно някои функции на сайта да не работят, както трябва.

Свързаната с бисквитките информация не се използва за установяване на самоличността Ви, а образците с данни са изцяло под наш контрол. Бисквитките не се използват за цели, различни от посочените тук.

Как да контролирате бисквитките?

Можете да контролирате и/или изтривате бисквитки когато пожелаете - за повече информация вижте aboutcookies.org. Можете да изтриете всички бисквитки, които вече са запазени на Вашия компютър, а също така можете да настроите повечето браузъри да ги блокират. Ако направите това обаче, може да се наложи ръчно да настройвате някои параметри всеки път, когато посещавате даден сайт, а освен това е възможно някои услуги и функции да не работят.

Бисквитки от "трета страна"

Бисквитките на трети страни се поставят и използват от организация, различна от "Меломан БГ" ЕООД. Например, за да измери своята аудитория, уебсайтът използва аналитично дружество на трета страна, което поставя своя собствена бисквитка, за да извърши услугата. Уебсайтът има внедрено съдържание - видео материали от YouTube, както и изображения от Flickr и Instagram. Тези сайтове също могат да поставят свои собствени бисквитки. Уебсайтът използва рекламни мрежи на трета страна. За да предоставят насочена реклама, и те поставят собствени бисквитки.

Социалните мрежи Facebook, Twitter и други поставят бисквитки за споделяне на съдържание и за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на бисквитките може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Какво да направите, ако не искате да бъдат поставени бисквитки на Вашия компютър?

За някои хора идеята, че се съхранява информация на техния компютър или мобилно устройство, е донякъде свързана с нахлуване в личното им пространство, особено когато тази информация се съхранява и използва от трета страна без тяхното знание. Ако предпочитате, възможно е да бъдат блокирани някои или всички бисквитки, или дори да бъдат изтрити бисквитките, които вече са били поставени, но трябва да знаете, че може да се лишите от някои функции. За да направите това, трябва да промените настройките на Вашия браузър относно личните данни.