10 тъпи песни, които ти се набиват в главата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

През последните години музикалната индустрия е много напреднала! Надпреварват се кой да пусне по-несмислен и възможно най-кратък текст, съчетан с мелодия, събрана от три други такива песни и всичко това под етикета „комерсиално“. И се харесва. И се слуша.

Но замисляли ли сте се защо?

Едно от свойствата на тъпите песни е, че лесно се запомнят, бързо се затананикват и дълго остават загнездени в мозъчната ни кора, насилвайки ни да си пеем припевчето. Лошите музикални продуценти обаче знаят това и поради тази причина съвсем целенасочено продължават да измислят „от смислени по-смислени“ текстове и мелодии.

От друга страна социолози, психолози и други там „-лози“ считат, че по-скоро мислим, че когато една песен е много тъпа, то тя е толкова тъпа, че просто няма накъде повече. Ама е толкова тъпа, че чак подсъзнателно ти е симпатична, затова се захващаш за нещо и го повтаряш. Знам… Аз също се обърках.

Нека направо да минем към списъка с 10 тъпи песни, които всеки от нас си е пял и после се е мразил за това.

1. Papi Hans – SUPERPALAV


Разбира се, няма как да не отразим новата звезда на алеята на звездните звезди – Константин Трендафилов а.к.а Папи Ханс. Писател през деня, супер палав през нощта, той грабна сърцата, главите и други части от тялото на хората (гледайте клипа, за да разберете какво имам предвид 😉 ) със своите абсурдни авторски парчета.

zdr. k.p.r.?
asl? pls!
аз и ти? в.н.л.
vs. dr. – vgz

Това е толкова проникновено, дълбоко, екзистенциално и… дразнещо забиващо се! Па парара па парари, ра, па парара…

2. Криско – Наздраве


Всъщност, която и да е песен на този велик български певец и продуцент би могла да попадне в изискванията на тази класация – тъпо и лесно запомнящо се. Но като че ли тази песен избива рибата:

Да ти кажа ли thank you,
или fuck you, или thank you,
или fuck you,
да ти кажа ли thank you,
или fuck you, по-добре fuck you,
по-добре fuck,
или наздраве.

Кажи каквото искаш, просто нека агонията приключи!
П.П. Трябва да призная, че мелодията е весела. Thank you, f*ck you, thank you…

3. Pavell & Venci Venc’ – SeTaaBrat


Тази дуетна двойка определено има заслужено място в класацията! След като „бедните“ музиканти не успяха да купят самолет на мама, решиха, че им е все тая. Но да не гледаме толкова плоско на нещата! Нека направим кратък анализ: лирическият герой бленува тризонет, в който са разположени трите най-важни за него артикули – кенефи, плазми и жени. Всички те са със строго уточнен брой – 5 от първите, 10 от вторите и 6 от третите. Текстът ни предизвиква да гадаем – във всеки кенеф има по 2 плазми и 1 жена (+ една, която да мие „Ламбото“) или разпределението е друго? Освен тези 6 жени обаче има и една, която е официалната половинка – „мацката ми да те блазни“ и тя струва един милион, вероятно като във филма на Клинт Истууд.

Дай ми първия милион
И гледай как го правя седем, седем, седем…
Дай ми първия милион
И няма да ми е последен …следен?, следен?, следен?…

4. Е.с.с.с – Ставай и се махай


Нещата загрубяха! На 4-то място в класацията поставяме една скандаУна рап група, чиито дълбокосмислени песни се слушат масово от младото поколение. Честно казано песента не е толкова интригуваща, но чуеш ли името ѝ веднага може да затананикаш припева.

Ставай и са махай
Кво ш’та чакам, бе?

5. Las Ketchup – The Ketchup Song


Асере хе, аха, хехе туде де хебе те себинуа махаби ан де буги ан де гуиди дипи! ВЕЛИКА ПЕСЕН! Толкова велика, че вече доста години си я тананикам, когато чуя дори един акорд от нея! Да не забравяме и нелепия танц, който е също толкова зарибяващ, колкото и песента. Това парче определено заема почетно място в класацията, дори и да не е толкова съвременно.

6. Baha Men – Who Let the Dogs Out


Една невероятна песен, чийто припев напомня на кучешки лай. Това, разбира се, е свързано с тематиката и цялостната концепция на хитовото парче.

Who let the dogs out?
Who, who, who? …

Това директно удря мозъчната кутия и ни кара до края на деня, а понякога дори и вечер, да наддаваме кучешки вой.
П.П. Така и не се разбра кой е пуснал проклетите кучета…

7. Деян Неделчев – В гората


Нека ви припомня тази смислена песен на Деян Неделчев, за да си я пеете до края на деня. Честито!

8. The Tokens – The Lion Sleeps Tonight


Няма как някой да не е чувал тази прекрасна мелодия! Ауинга уе, ауинга уе, ауинга уе….. и така до безкрай. Всъщност тази песен е известна и с нейната по-нова версия – пеещия хипопотам, което я прави още по-нелепа. А когато бях дете, нарочно тананиках припева на връстниците си, за да ги дразня и за да им набия мелодията в главата. Ами, получаваше ми се.

9. PSY – Gangam Style


Тук има лек спор – какво прави един средностатистически човек, когато чуе името „Gangam Style“? Дали веднага кръстосва ръце и започва да скача като заек, който бяга от стрелящ по него ловец, или пък захваща самия текст на песента.

Шльока, шльока, мока, оп, оп, опа гангам стайл.
ХЕЕЕЙ, СЕКСИ ЛЕЙДЕЕЕ, шльока, шльока, опа гангам стайл.

Просто класика!

10. Aqua – Barbie Girl


Това е единствената песен, която може да накара мъж да си пее „I’m a Barbie girl, in a Barbie world“. Наистина старо парче, но разпознаваемо от поколения наред и то с причина. Затова нямаше как да не попадне в класацията…

Петя Геджева учи „Връзки с обществеността“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Нейна страст е да изготвя и редактира текстове, притежава награди за писане на есета в различни области. Желае да се развива в сферата на PR комуникациите.


Коментари

Сподели

Коментари