Евтини самолетни билети

Тя е от онези изпълнители, чиято цел не е просто да бъдат известни. Около нея скандалите липсват, но гласът ѝ често може да бъде чут в ефира на родните радиостанции. Тя е момичето, което миксира фолклор и трап с хитово звучене и доказа, че етното има място в клубовете… не само у нас.

Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015 година с „Егея”. Песента бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти у нас, а не след дълго се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а в YouTube видеото към сингъла бе гледано повече от 900 000 пъти.

Поп певицата и композитор Grimes направи shout-out за парчето в YouTube и в личния си блог, а списание Vice – Италия, написа материал за DIA, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.


DIA не спря дотук. Тя продължи да изпълнява обещанието си да върне фолклора в дискотеките и клубовете и създаде „Veno Neveno“. За отрицателно време песента покори музикалните класации с народни носии и неонов бодиарт, хоро и хип-хоп танци, забравен български фолклор и хитова електронна музика.

Оригиналната композиция никога не е записвана преди – DIA я открива в стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в текста. След това прави фолклорната обработка на музиката, а ANP Music Production изграждат хитовия електронен звук около нея.

Резултатът е завладяващ дъбстеп с трап и дръм енд бейс елементи и запомняща се мелодия, която разказва за девойка, чиято хубост кара всички да се влюбват в нея…

Песента „Огън“ е третият проект на младата певица. Той не прави изключение от предшествениците си и носи както етно заряд, способен да задвижи електроцентрала, така и здравословна доза патриотизъм. Парчето е истинска случка от живота на певицата, която пише текста като любовно заклинание към момче, което харесва.

В клипа самата DIA влиза в ролята на изкусителна магьосница, облечена единствено в цветя. В кулминацията на „Огън“ авторските шевици на майстор везбар Даниела Вълкова се превръщат в хипнотизиращ калейдоскоп.

„Девойко мари, хубава“, една от най-красивите народни песни, е четвъртият проект, която намери своя актуален превод във версията на DIA. Освен че демонстрира уникалните ѝ гласови данни, „Девойко“ задава и смели въпроси.

„Също като много българи, аз много харесвам тази песен. Към оригиналния текст обаче добавих и още нещо – мои думи, които сякаш душата ми извика, и съм сигурна, че много момичета ще се припознаят в текста… Защото в днешно време страхът от обвързване, вечното бягство от любовта и недоверието към чувствата на другия сякаш се превръщат в модерна мания и стандарт за живот“, споделя DIA.

Във видеото камерата отвежда DIA в приказна гора, която въпреки красотата си крие опасности. Черен демон преследва изпълнителката, за да се всели в нея и да я унищожи… или да ѝ покаже, че колкото и да опитва, човек никога не може да избяга от чувствата си.

1. Какво е първото нещо, което правиш, когато се събудиш?

Може да звучи малко странно, но започвам да говоря. Така си събуждам гласа, което за мен е много важно, защото се налага да го използвам непрестанно, а и винаги си припявам нещо. Мога спокойно да кажа, че животът ми е глас и ако той не е буден… определено не съм в присъщото за мен добро настроение. 🙂

2. Кой е най-вълнуващият човек, когото някога си срещала?

Димана Мирчева - DIA

Леле! Страхотен въпрос! Освен певица съм и журналист. Непрекъснато се срещам с нови хора и научавам различни истории, всяка уникална посвоему. Случвало ми се е какво ли не както на музикалната сцена, така и на журналистическата. Не мога да отговоря кой е най-вълнуващият човек, но определено мога да разкажа най-вълнуващата история. Искате ли да я знаете?

3. Кое е последното нещо, което търси в Google?

Търсих какви концерти и фестивали има в България. Почитател съм – от фестивали за улична кухня през фолклорни до такива за електронна музика. Обожавам да ходя по такива места. Обикновено хората там са позитивно настроени, готови за приключения и откриване на нови „вкусове“ на живота. Гледам да посещавам възможно най-често подобни мероприятия, така че със сигурност можете да ме видите на всяко едно.

4. Какво може да те разплаче?

Мога да кажа, че съм супер устойчив човек и рядко плача. Но когато ми се случи, е заради неприятна човешка история или поради яд. Не продължава повече от минута обаче. От малка са ме учили, че с плач нищо не се постига.

5. А какво – да те разсмее от сърце?

О, този въпрос го обожавам! Смея се от сърце на ситуации, които хората мислят за изключително тъжни, а реално проблем в тях – няма. Смея се, когато се създават проблеми, без реално да има предпоставка за такива. Странно, нали? 🙂 Усмивката и смехът са неизменна част от моя ден. Мнооого рядко може да ме видите тъжна. А и при мен този период трае от 1 до 35 секунди.


6. Коя е най-абсурдната ситуация, в която си попадала?

Понякога имам чувството, че живея в турски сериал, ха-ха. Може да не ми повярвате, но съм в абсурдни ситуации по няколко пъти седмично и то без нарочно да влизам в тях. Но си имам традиция преди да се случи всяка една. Казвам си: „Няма какво да стане“, а обикновено след изричането на тази реплика, съдбата я превръща в „Сега ще видиш какво ще стане“… И всичко се преобръща на 180 градуса. Повечето от нещата, които ми се случват, съм мислила за абсолютно абсурдни.

7. Как би се описала с три позитивни и с три негативни думи?

Димана Мирчева - DIA

Трите позитивни думи са: упорита, усмихната, искаща. Искам много от живота и се старая да го получа. Гледам да грабя с пълни шепи и да се забавлявам много. Все пак съм човек на изкуството. Трите негативни думи са: вятърничава, нетърпелива и непостоянна. Може би са ми от зодията, не знам. Може и това да ми е просто извинението, ха-ха. Но съм чувала, че Близнаците се характеризират с тези черти.

8. Какво би правила с удоволствие, но все не ти остава време?

Общо взето за всичко ми остава време, въпреки че е много малко наистина. Бих искала да имам време да чета повече, да пътувам повече. Книгите и пътешествията с любими хора ме зареждат и ме правят още по-щастлива. Трудно отказвам пътувания. Мои приятели ми звънят с думите: „Искаш ли да отидем…“ и преди да са завършили изречението, моят отговор е „Да, само кажи кога“.

9. С кого би искала да се смениш за един ден и защо?

Бих искала да се сменя със Скрилекс! В женски вариант, разбира се, ха-ха. Или пък с някой, който води още по-динамичен живот от моя. Обичам напрежението от хубави емоции, динамиката, развитието. Нямам секунда, в която да не правя нищо, и мисля, че бих се справила и с още по-забързано ежедневие.

10. Как си представяш живота си след 10 години?

Представям си го по-щур отсега. Като че ли надграждам с годините точно този негов облик. И е прекрасно! Вълнуващо е! Шеметен живот ми се иска да водя и смело мога да кажа, че съм на прав път.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.