В пътешествията са скрити духът на свободата и приключенията. Пътешествията изпълват душите на повечето от нас с положителна енергия и ни карат да мечтаем за нови и нови дестинации.

Все повече хора започват да организират пътуванията си сами, без да се възползват от услугите на туристическите фирми. Това има и плюсове, и минуси, но може би, когато човек сам организира всичко около желаното пътуване, ще се почувства като пътешественик и откривател, а не като турист, съобразяващ се единствено с обявената от туроператора програма.

Ето и десетте причини, които ще ви накарат сами да организирате следващото си пътуване.


1. Пестите средства

При самостоятелно пътуване може да намерите евтини самолетни билети, да изберете евтино място за настаняване, особено ако следите промоциите, които се предлагат почти целогодишно. Ще си спестите таксите и комисионните, които туроператорите калкулират в цената на груповите пътувания.

2. Избирате най-удобното място за настаняване

Освен че можете да изберете бюджетен хотел, можете да изберете и такъв, който е на удобно за вас място и ще можете безпроблемно да се придвижвате от него до набелязаните места за посещение. Обикновено при организираните пътувания добрата локация на хотела означава и доста по-висока крайна цена.

10 причини да организираме пътуването си сами

3. Планирате маршрута

Сами определяте маршрута и правите списък на местата, които искате да посетите, избирате точно тези, които наистина искате да посетите и то в последователност, удобна на вас. При това имате възможност винаги да направите промяна, в случай че сте открили нови и интересни за вас маршрути.


4. Независимост в придвижването

Можете да проучите кой вид транспорт ще ви е най-удобен и изгоден в държавата, която ще посетите. Предварително можете да резервирате билети за автобус или влак, дори да ги закупите. Можете смело да наемете кола и да тръгнете „накъдето ви видят очите“.

5. Разглеждане на забележителности

При самостоятелно организираното пътуване едно от предимствата е, че можете да отделите достатъчно време за всяка забележителност или атракция. И то достатъчно, за да разгледате всичко, да направите снимки, без да се притеснявате, че изоставате от останалите туристи или че ще закъснеете за определеното от екскурзовода място за среща.

Винаги можете да вземете от информационните центрове брошури или да ползвате аудио гид, но отделяте време само за забележителности, които са най-интересни за вас. При този тип пътуване може да откриете уникални места, които не са описани в пътеводителите и които при груповите пътувания е почти невъзможно да видите.

10 причини да организираме пътуването си сами

6. Не се съобразявате с никого

Докато при организираните пътувания следвате определена програма и обектите за посещение са предварително набелязани, пътувайки самостоятелно винаги може да се отдадете на разходка, шопинг или да посетите тези забележителности, които представляват интерес за вас.

Можете да ставате в удобно за вас време, да се храните където пожелаете, без да се съобразявате с мястото и часовете за изхранване на групата. А и няма да се съобразявате с капризите и желанията на поне още 30 души. Не се налага да изчаквате някого, това е нещо, което при повече пътуващи се превръща в проблем. Времето е изцяло ваше.

7. Ще подобрите чуждоезиковата си култура

Обикновено при пътувания зад граница се налага да общувате на английски, но разговор с местните жители на родния им език е предизвикателство. Общуването по време на пътуването ще ви помогне да овладеете езика по-добре или пък ще преодолеете езиковата бариера.


8. Запознанства с нови хора

Когато пътувате, непременно ще срещнете нови хора. Вероятността да заговорите непознати или те да заговорят вас е голяма, независимо дали става дума за пътник във влака, собственик на къщата, в която сте отседнали, или продавач на сувенири. Можете да създадете нови познанства и дори да не срещнете повече тези хора, ще си спомняте техните истории с хубави чувства.

10 причини да организираме пътуването си сами

9. Среща с местните традиции и кухня

Пътуването без туристически агенции е възможност да се докоснете до местните жители, да се потопите в обстановката на дадена страна. Дали ще наемете къща или апартамент, дали ще пътувате с яхта или ще идете на местния пазар, вие ще видите местните жители по друг начин, по-различен от разказа на екскурзовода. Ще видите бита им, ще опитате местната кухня, ще се докоснете до традициите.

10. Контролирате всичко по време на пътуването

Пътувайки без туроператор, вие организирате всичко, трябва да сте сигурни във всичко – платени билети, налични визи, осигурени нощувки. Всичко това е плод на вашите усилия и умения. Вие контролирате пътуването си. Ако храната не ви хареса, ще идете в друг ресторант, а няма се храните цяла седмица, защото сте „ол инклузив“. Ако не ви хареса плажът, ще идете в съседния курорт. Имате свобода и независимост.

Нищо не може да се сравни с приятното чувство на задоволство, удовлетворение и гордост, че сами сте успели да планирате и реализирате маршрута си за пътуване. Защото пътешествията ни карат да преживяваме прекрасни и незабравими мигове!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *