Евтини самолетни билети

„Спортът е здраве“.

Тази сентенция сме чували от ранна детска възраст. Неслучайно още в детската градина започват да се изграждат спортни навици в часовете по физическо възпитание. И въпреки това има хора, които не спортуват по ред причини – не обичат спорт, не намират време, не са достатъчно мотивирани.

Не е необходимо да се затваряте във фитнес зала, за да се движите. Голям брой хора изтъкват именно тази причина като оправдание да не спортуват – “не обичам фитнес залите”. Важно е движението.

Може да направите една дълга разходка с приятели сред природата, да отидете на танци, да отидете на групова тренировка. Спортните зали имат различни предложения за групови тренировки – от йога и зумба до високо интензивни тренировки. Вие само изберете какво ви кара да се чувствате добре. А сега вижте нашите 10 причини да спортувате.


1. Здраве

Основната причина да спортуваме е здравето. Редовните физически упражнения допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система, ускоряват метаболизма, нормализират кръвното налягане, забавят процесите на стареене. Физическата активност подобрява състоянието на ставите и им помага да останат здрави по-дълго време. Заниманията със спорт укрепват имунната система. Доказано е, спортуващите хора боледуват много по-рядко, защото са с по-силна имунна система. Затова спортувайте и бъдете здрави!

2. Дисциплина

Спортът ще ни помогне да бъдем по-дисциплинирани и организирани. От личен опит мога да кажа, че откакто започнах да тренирам активно преди 5 години, начинът ми на живот коренно се промени. В графика ми за деня задължително присъства тренировка. Изградих навик да ставам в 5.30 и да лягам не по-късно от 23.00. Заслужава си, защото след това денят е страхотен.

10 причини да спортуваме

3. Сън

Доказано е, че спортуващите хора спят по-добре. Системните занимания със спорт предотвратяват появата на безсъние и депресивни състояния, осигуряват ни здравословен сън.

4. Самочувствие

Спортът е чудесно средство да повишим самочувствието си. Тренировките ни правят не само по-устойчиви на стрес, но подобряват настроението и повишават самочувствието ни.

5. Енергия

Активните тренировки повишават продуктивността. Физическата активност води до увеличаване на притока на кислород, до „събуждане“ на всяка клетка в организма. Ако спортувате редовно ще забележите промяна в настроението си, ще бъдете по-енергични и продуктивни.


6. Щастие

Доказано е, че тренирайки, се увеличават нивата на ендрофин, известен като хормон на щастието. Заниманията със спорт имат положителен ефект върху настроението, дори половин час физически упражнения могат да ни накарат да забравим проблемите, да се освободим от напрежението и да се радваме на отлично настроение.

7. Стойка

Редовните тренировки тонизират тялото, подсилват мускулатурата, тялото е добре оформено, а стойката ни е по-изправена. Разумният подход към спорта ще ни позволи да оформим и красиво тяло. За мнозина това може да е добра мотивация за ежедневие, изпълнено с повече движение.

8. Стрес

Тренировките помагат да изхвърлим излишното напрежение и да премахнем стреса. Физическата активност при напрегната и нервна работа, при лични проблеми, може да се превърне в наш най-добър помощник в борбата със стреса.

10 причини да спортуваме

9. Борба с вредните навици

Благодарение на спорта, можете да се избавите от вредните навици. Още щом започнете да се занимавате със спорт, веднага ще се замислите за това, че трябва да се откажете от пушенето и употребата на алкохол (освен по определен повод).

10. По-дълъг живот

Благодарение на положителното въздействие върху всички системи на организма, спортът помага да живеем по-дълго и по-качествено.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.