Животът е така устроен, че в кръговрат се редуват както щастливи, така и лоши периоди. За съжаление понякога вторите вземат превес, продължават по-дълго и се превръщат в същинско мъчение за човек.

Проблемите никнат отвсякъде – на работа, вкъщи, в любовта. Натрупването на прекалено много негативни емоции в продължителен период от време може да доведе до сериозни последствия за физическото и психичното здраве на човек. Симптомите са различни – тревожност, напрежение, чувство на неудовлетвореност и гняв, неувереност, самосъжаление.

Всички тези чувства изпълняват важни цели за нашето психическо и емоционално здраве, но когато ги изпитваме непрекъснато, това е сигнал, че вероятно сме подложени на емоционален стрес. Представяме ви 10-те най-разпространени признака, че сте подложени на емоционален стрес.


10. Неувереност в собствените възможности

Честите мисли от рода на: „при мен няма да се получи“, „не съм в състояние да го направя“ не само ще ви обезсърчат още повече да преследвате набелязаните цели, но могат и да ви причинят емоционалeн дискомфорт. Затова е нужно да бъдете по-уверени в собствените си възможности, да мислите позитивно и да вярвате, че сте способни да изпълните задачите, по начин, който истински ще ви удовлетвори.

9. Неспособност за вземане на решения

За такива хора често може да чуем, че „се носят по течението“. Обикновено неспособността за вземане на важни решения е свързана или със страх от провал, или поради факта, че в последствие човек може да съжали за решението, което е взел. Тази неувереност обаче често води до емоционален срив, депресивни състояния и неудовлетвореност от живота.

8. Раздразнителност

Тези хора лесно се обиждат и истински ядосват от различието. Обикновен разговор с човек, който има различни политически или религиозни възгледи, може да прерасне в разгорещен спор, дори в бурен скандал. Обикновено раздразнението произтича от твърдата убеденост на тези хора, че само и единствено тяхното мнение е меродавно, а другите, които не го споделят, дори не заслужават тяхното внимание.


7. Висока чувствителност

Почти на всеки се е случвало да отрони по някоя сълза, докато гледа силно емоционален и въздействащ филм, например. И в това няма нищо неестествено, реакцията не може да се определи като емоционална криза. Но ако сълзите се стичат по лицето ви без конкретен повод, то вероятно имате повод да се замислите за емоционалното си здраве. Обикновено високата чувствителност е свързана с неудовлетворение в миналото и страх то да не се повтори в настоящето. При такива ситуации специалистите съветват да се отървете от угнетяващите спомени от миналото и да развитие умението за адекватни реакции в настоящето, което да ви предпази от бъдещи емоционални травми.

6. Неспособността да кажем „Не“

Като деца са ни учили да не обиждаме другите хора, за да не нараним техните чувства. За съжаление, някои хора приемат твърде буквално това поведение и вече като възрастни се оставят да бъдат манипулирани от хората от тяхното обкръжение – съпруг/а, деца, началник и т.н. В желанието си да не нарушат границите и да не обидят някого, тези хора дори са склонни да извършат определени неща, против волята си. Границата между добрия тон и способността да казваме „Не“ е тънка, но именно балансирането в златната среда ще ви помогне да съхраните физическото и емоционалното си здраве.

10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

5. Липса на съпричастност

Нежеланието на човек да влезе в положението на някой друг, да се постави на неговото място, обикновено води до редица проблеми във взаимоотношенията, както в семейството, така и в живота като цяло. Пример – детето ви има проблеми в училище, а вие първо се ядосвате и му се карате, а чак след това се опитвате да разберете от какво са продиктувани тези проблеми.

4. Само нашата гледна точка

Емоционалните проблеми могат да се проявят като абсолютната убеденост, че единствено нашата гледна точка е правилната. Понякога такива хора са склонни да проявяват пълно неуважение, към хората с различно мнение и да ги игнорират от живота си.


3. Вечно недоволство

Вечното недоволство се изразява в постоянни, обсебващи мисли за хора или ситуации, които в миналото са ви вбесили или сте направили погрешно. След време този негативизъм се превръща в основен мотив в живота ви. Често симптомите са придружени с натрапчиви мисли за отмъщение. Лекарите припомнят, че хроничният гняв е причина за симптоми като повишено кръвно налягане, нарушено кръвообращение, раздразнен стомах и други.

2. Самосъжалението

Съжалението – това е склонността на човек винаги да мисли и да се тревожи за погрешни или конфузни ситуации и постъпки от миналото, преповтаряйки непрекъснато най-болезнените моменти от случката. Такова поведение често води до нарушения в емоционалния ви баланс, но може да влоши и физическото ви здраве. Специалистите съветват да наблегнете върху разработването на стратегия, чрез която да се справяте по-добре с подобни ситуации в бъдеще.

1. Постоянно безпокойство

Непрестанното безпокойство и чувството на тревожност са едни от основните признаци, че сте подложени на емоционален стрес. Честа причина за появата на тревожност са високите житейски изисквания, социалните отговорности, невъзможността за адаптация към дадена среда. Всичко това може да предизвика усещането, че сте изправени пред невидима опасност, пред която човек е безпомощен. Характерните симптоми са чувството за безсилие, сърцебиене, обилно потене, безсъние, отпадналост и умора. При продължително чувство на безпокойство и тревожност специалистите съветват да споделите за проблема с близките си и да потърсите тяхната подкрепа. Ако това не помогне е добре да потърсите помощ от специалист.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.