© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSShow More
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    03.02.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    02.02.2023
    10-те най-горещи световни хита за юни 2022
    10-те най-любими световни хита за 2022 година
    20.01.2023
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2022
    10-те най-любими БГ хита за 2022 година
    19.01.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за август 2022
    10-те най-любими поп-фолк хита за 2022 година
    18.01.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
10 вида сладък великденски хляб от различни точки на Европа
Сподели в:
© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
Последвай ни
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 вида сладък великденски хляб от различни точки на Европа

Мис ИнГа
Мис ИнГа 04.05.2013
Сподели в:

Един от символите на Великден е сладкият обреден хляб, който традиционно се приготвя за празника. Според разпространеното схващане историята на козунака и неговите европейски събратя, носещи най-различни имена, започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. Смята се, че у нас традицията на сладкия обреден хляб е дошла в периода 1915-1920 г. Дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“ или „кравай“. Думата козунак е влязла в българския език от румънското cozonac – баница с грозде. В румънския език пък е заемка от гръцкото kuzunaki, което означава звънче, в каквато форма са били гръцките великденски козунаци по онова време.

Любопитна подробност е, че първите козунаци в България са били донесени у нас от румънци. Според излизалото от началото на ХХ век списание „Икономика и домакинство“ това са сторили търговци от северната ни съседка. Още тогава е била тиражирана традиционната родна рецепта за обреден хляб, който задължително се меси с масло и яйце. Днес този сладък хляб вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Според традицията великденските обредни хлябове се месят и пекат на Велика събота. Яденето им обаче може да започне чак в неделя, след Възкресение. За всички любопитни кулинари или обикновени любители на сладките изкушения ето 10 вида сладък великденски хляб от различни точки на Европа.

1. България: Козунак

Този български хляб, известен като козунак, се приготвя, както за Великден, така и без специален поводи. Козунакът представлява богат на яйца сплетен хляб с пълнеж от накиснати в ром стафиди. Често към него се добавят местно произведен специалитет – локум, филирани бадеми и захаросани плодове. Може да се приготви и във вид на руло, пълнено с мармалад или шоколад.

2. Румъния: Cozonac

Румънският великденски хляб е същият, като този, които приготвяме за празника у нас, но тук го наричаме козунак. Когато румънското великденско тесто бъде напълнено с домашно фермерско сирене, то се превръща във вкусна Pasca, което от своя страна, наподобява полския Kołacz.

3. Италия: Panettone

Panettone е традиционният италиански сладкиш, който все повече става популярен извън пределите на родината си. Този великолепен козунак всъщност отначало е само коледно блюдо, но постепенно домакините толкова се пристрастяват към мекото козуначено тесто със стафиди и аромати, че започват да го месят и за Великден. Приготвя е с натурална закваска, стафиди, захаросани портокалови корички и с парченца шоколад.


4. Хърватия: Primorski Uskrsne Bebe/ Pinca

Хърватският великденски хляб „Кукла“ заема централно място на масата, която традиционно се накичва в сребро и кристал. Този хляб е сладка, приготвена с мая погача, известна като „пинка“ или „сирница“. Хърватският великденски хляб често е осеян със стафиди или лимонови кори и е с кръгла форма. Някои готвачи разпръскват едра захар по повърхността му, преди да го изпекат. Едно малко парче от тази смесица от хляб и кекс, заедно с други символични храни, се поставя в кошница за храна, за да бъдат благословени на Великден и след това да се консумират по време на Великденската закуска.

5. Унгария: Fonott Kalacs

Тази унгарска яйчена плитка представлява леко сладък сплетен хляб със стафиди, сервиран традиционно на Великден, Коледа или по всяко време на годината. Като цяло, Kalacs се отнася до всеки сладкиш с мая или сладък хляб. Думата идва от коло, което означава кръг, защото те често са кръгли. Приготвят се и специални обредни хлябове за сватби, смъртни случаи, празници и други събития, като много от тях се приготвят в специална форма. Този вид kalacs е сплетен. Преди да ги изпечете по желание можете да поръсите орехи по повърхността на хляба.

6. Чехия: Velikonocní Bochanek

Тази рецепта за чешки великденски кекс или velikonoční bochánek е идентична на Коледния чешки хляб или vanocka, с изключение на формата му. Традиционно този хляб се прави от няколко плитки с по-малък размер, поставени една върху друга, но обикновената тройна плитка ще свърши работа. Рецептата за чешкия великденски козунак е подобна на други рецепти за Великденски хляб, приготвян в Източна Европа, а именно тези, които се правят с леко сладки теста с мая, понякога с добавени стафиди и/или ядки, подобни на италианското Panettone.

7. Литва: Velykos Pyragas

Литовският великденски хляб наподобява повечето от останалите източноевропейски предложения – приготвя се със сладко тесто с мая и добавени стафиди и сушени плодове. Тази вкусна великденска закуска се консумира намазаната с масло и е добра компания на твърдо сварените оцветени яйца, които подобно на нашите традиции, се чукат едно в друго, за да се види, чие яйце е най-силно и здраво.


8. Полша: Chałka

Полската Chałka представлява богат, сплетен яйчен хляб, който може да съдържа и стафиди. Той е подобен на чешката Hoska, еврейският Challah и френския Бриош. Chałka се сервира през цялата година, но най-вече по Коледа и Великден. С останалите залъци от chalka се правят френски филийки хляб или хлебен пудинг със сос от портокал или makowki – пудинг от полски хляб с маково семе.

9. Гърция: Tsoureki

Червените великденски яйца, които правят този традиционен хляб толкова специален, се използват с декоративни цели и не се консумират. Този хляб е сладък и богат на яйца, традиционен за кухните на страните, били някога част от Османската империя. Той се оформя, чрез сплетени нишки тестото, като има и солени версии. Известен е под различни гръцки имена, които представляват трите свещени за гърците празници: Великден, Коледа и Нова година. Един добър Tsoureki трябва да е мек, влажен и пухкав.

10. Източна Европа: Яйчена плитка

Този богат, яйчен, леко сладък хляб с мая съществува в почти всяка култура. Чехите го наричат хоуска, а поляците, които го наричат чалка, го приемат от еврейските си сънародници, които го назовават чаллах, и още и още. От остатъците могат да се приготвят големи френски тостове и хлебен пудинг.

Мис ИнГа
Мис ИнГа

Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.


Коментари

Свързани: Великден, празник, традиции, хляб
Мис ИнГа 04.05.2013
Предишна 10-те най-добри вино дестинации в Европа 10-те най-добри вино дестинации в Европа
Следваща 10 от най-емблематичните филмови роли на Чочо Попйорданов
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 любопитни факта за филма "Баншите от Инишерин"
10 любопитни факта за филма „Баншите от Инишерин“
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023

Последвай ни

Facebook Like
Twitter Follow

Времето

София
2°
Варна
3°
Пловдив
6°
Бургас
5°

Виж още

10 традиции, свързани с Атанасовден
ОбществоТрадиции

10 традиции, свързани с Атанасовден

18.01.2023
10 факта за джънк фууд индустрията
ВкусЖивотът

10 факта за джънк фууд индустрията

17.01.2023
10 любопитни факта за празника Сурва
ОбществоТрадиции

10 любопитни факта за празника Сурва

14.01.2023
10 неща, за които не предполагате, че идват от Германия
ОбществоТрадиции

10 неща, за които не предполагате, че идват от Германия

09.01.2023

 

Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД

  • Mustak.bg
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg

10te.bg използва бисквитки (cookies). С приемането им ще се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Подробности за бисквитките и как да ги изключите вижте тук.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?
Политика на поверителност

Какви лични данни събираме и защо?

Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде одобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уебсайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

Вмъкнато съдържание от други уебсайтове

Статиите на този сайт могат да съдържат вградени видеа, изображения, съдържание и т.н. Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Колко дълго държим личните ви данни?

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

Вашите права над личните ви данни

Ако сте оставяли коментар в този сайт, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

Как използваме вашите данни?

Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

Задължителни бисквитки

За да можем да запазим предпочитанията ви относно настройките на бисквитките, задължителните бисквитки (cookies) трябва да бъдат активирани по всяко време.

Ако ги деактивирате, няма да можем да запазим предпочитанията ви. Това означава, че всеки път, когато посещавате този уебсайт, ще трябва да активирате или деактивирате отново бисквитките.

Политика за бисквитките

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, поставят бисквитки (cookies) единствено с цел да направят възможни или да подобри определени функции или да подобрят процеса на навигация за ползвателя.

Освен бисквитките, свързани с функциите и престоя на сайта, аналитични бисквитки се поставят от инструменти на трети страни с цел да се следи качеството на престоя на ползвателя при посещение на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, не използват маркери или аналогични проследяващи технологии. "Меломан БГ" ЕООД не използва бисквитки за събиране, обработване, разпространение или записване на лични данни.

Политиката за защита на личните данни на Европейския парламент се прилага за локалното съхранение и сравними технологии.

Какво представляват бисквитките?

Повечето уебсайтове, които посещавате, използват бисквитки (cookies), за да подобрят качеството на Вашия престой. Те позволяват на уебсайтовете да Ви "запомнят" – или за времетраенето на Вашето посещение (чрез използване на "бисквитка за престой"), или за повтарящи се посещения (като използват "постоянна бисквитка").

Бисквитките могат да имат най-различни функции. Те Ви позволяват да навигирате ефективно между отделните страници, като запазват Вашите предпочитания и като цяло подобряват качеството на Вашия престой на уебсайта. Бисквитките правят Вашето взаимодействие с уебсайта по-бързо и по-лесно. Ако даден уебсайт не използва бисквитки, той ще смята, че сте нов посетител всеки път, когато преминете към нова страница на уебсайта – например когато затворите дадено меню и преминете към друга страница, той няма да запомни, че сте затворили менюто на предходната страница и ще покаже следващата страница с отвореното меню.

Някои бисквитки насочват рекламни или маркетингови послания въз основа, например, на Вашето местоположение и/или навици при използването на интернет.

Бисквитките могат да бъдат поставени от уебсайта, който посещавате ("собствени бисквитки"), или от други уебсайтове, които предоставят съдържание на страницата, която разглеждате ("бисквитки на трети страни").

Какво съдържа бисквитката?

Бисквитката е обикновен текстов файл, който се съхранява на Вашия компютър или преносимо устройство от сървъра на уебсайта. Впоследствие този сървър може да възстанови или да прочете съдържанието на съответната бисквитка. Бисквитките се управляват от Вашия браузър. Всяка бисквитка е уникална и съдържа определена анонимна информация, като например анонимен идентификатор, име на сайта, цифри и букви. Тя позволява на уебсайта да запомни Вашите предпочитания при сърфиране в интернет.

По какъв начин използваме бисквитките?

Нашите страници използват бисквитки за запаметяване на:

  • вашите настройки за показване, като например настройките за контраст на цветовете или размер на шрифта;
  • информация за това дали вече сте попълнили проучване за полезността на съдържанието на сайта с цел да не бъдете питани отново;
  • информация дали сте се съгласили или не с използването на бисквитки на този сайт.

Освен това някои от вградените на нашите страници видеоклипове също използват бисквитки, за да събират анонимно статистика за това как сте стигнали до съответната страница и кои видеоклипове сте гледали.

Разрешаването на бисквитките не е абсолютно необходимо, за да може уебсайтът да работи, но ще допринесе за по-доброто му използване. Можете да изтриете или блокирате бисквитките, но ако го направите е възможно някои функции на сайта да не работят, както трябва.

Свързаната с бисквитките информация не се използва за установяване на самоличността Ви, а образците с данни са изцяло под наш контрол. Бисквитките не се използват за цели, различни от посочените тук.

Как да контролирате бисквитките?

Можете да контролирате и/или изтривате бисквитки когато пожелаете - за повече информация вижте aboutcookies.org. Можете да изтриете всички бисквитки, които вече са запазени на Вашия компютър, а също така можете да настроите повечето браузъри да ги блокират. Ако направите това обаче, може да се наложи ръчно да настройвате някои параметри всеки път, когато посещавате даден сайт, а освен това е възможно някои услуги и функции да не работят.

Бисквитки от "трета страна"

Бисквитките на трети страни се поставят и използват от организация, различна от "Меломан БГ" ЕООД. Например, за да измери своята аудитория, уебсайтът използва аналитично дружество на трета страна, което поставя своя собствена бисквитка, за да извърши услугата. Уебсайтът има внедрено съдържание - видео материали от YouTube, както и изображения от Flickr и Instagram. Тези сайтове също могат да поставят свои собствени бисквитки. Уебсайтът използва рекламни мрежи на трета страна. За да предоставят насочена реклама, и те поставят собствени бисквитки.

Социалните мрежи Facebook, Twitter и други поставят бисквитки за споделяне на съдържание и за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на бисквитките може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Какво да направите, ако не искате да бъдат поставени бисквитки на Вашия компютър?

За някои хора идеята, че се съхранява информация на техния компютър или мобилно устройство, е донякъде свързана с нахлуване в личното им пространство, особено когато тази информация се съхранява и използва от трета страна без тяхното знание. Ако предпочитате, възможно е да бъдат блокирани някои или всички бисквитки, или дори да бъдат изтрити бисквитките, които вече са били поставени, но трябва да знаете, че може да се лишите от някои функции. За да направите това, трябва да промените настройките на Вашия браузър относно личните данни.