10 заблуди за спорта, които могат да ви навредят

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

10 заблуди за спорта, които могат да ви навредят

Здрав дух в здраво тяло. С наближаването на лятото все по-често си припомняме тази латинска сентенция, а някой от нас дори стигат още по-далеч – нахлузват старите кецове и излизат да пораздвижат телеса в парка.

Ползите от спорта са безкрайни, безкрайни обаче са и погрешните схващания, свързани с него. Заблудите понякога могат да ни принудят да си поставим недостижими цели, да тренираме неправилно или по-лошо – да навредим на тялото и здравето си.

Събрахме 10 от най-разпространените заблуди за спорта, с надеждата, че няма да допускате подобни грешки и ще се насладите пълноценно на своята тренировка.

Мит №1: Най-доброто време за тренировки е сутринта

Това не е точно така. Най-доброто време за спорт настъпва тогава, когато сте готови. Няма значение какво предпочитате – вечерна тренировка във фитнеса или сутрешен джогинг, важна е последователността. Различни изследвания установяват, че няма значителна разлика в крайния резултат от спортуването сутрин и спортуването вечер.

Мит №2: Пъзелите и кръстословиците тренират мозъка най-добре

Ребусите, загадките, кръстословиците далеч не са единственият начин да „напрегнете“ мозъка си. Физическите упражнения са еднакво полезни както за тялото, така и за ума. Упражненията, които подобряват кръвообращението са за предпочитане пред часове прекарани в решаването на пъзели. Спортът повдига настроението, подобрява паметта и предпазва от деменция.

Мит №3: Може да не тренирате няколко седмици, без да губите форма

И тук не. При повечето хора, след дълга почивка от тренировки, мускулният тонус значително намалява. Затова не се отпускайте прекалено, когато постигнете желания резултат.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари