Песенният конкурс Евровизия се провежда ежегодно от 1956 г., което го нарежда сред най-продължителните телевизионни предавания в света.

Публиката му в последните години варира между 100 и 600 милиона зрители в международен мащаб. От британския вестник The Guardian подбраха 10 от най-добрите песни, участвали в конкурса досега. Вижте ги.

1. „Nel blu dipinto di blu“, Доменико Модуньо (1958)

През 1958 г. Евровизия се провежда за трети път. Домакин е град Хилверсюм, Нидерландия. За първи път на конкурса участва Доменико Модуньо, който изпълнява „Nel blu dipinto di blu“. Песента става хит още същата година по целия свят, а до днес всички я помнят просто като „Volare“. Националните журита обаче му отреждат трето място.

2. „Poupée de cire, poupée de son“, Франс Гал (1965)

Евровизия 1965 е 10-тият поред фестивал и се провежда в Неапол. За първи път Държавната телевизия на Съветския съюз и някои от останалите социалистически държави в Източна Европа препредават конкурса, с което шоуто вече придобива общоевропейски характер. Побеждава френската звезда Франс Гал, която представя Люксембург с песента „Poupée de cire, poupée de son“ („Пееща восъчна кукла“), написана от друга голяма европейска звезда по това време Серж Генсбур.

3. „L’amour est bleu“, Вики (1967)

Евровизия 1967 е 12-тият пореден песенен конкурс и се провежда в балната зала на стария императорски дворец Хофбург. За първи път побеждава англоезична песен. Това е композиция „Puppet on a String“ („Кукла на конци“), която в последствие става световен хит, включително и в България. Изпълнителката Санди Шоу предизвиква шок у зрителите в залата, когато се появява на сцената боса. За първи път телевизионните камери показват, макар и за съвсем кратко, изпълнителите и зад кулисите.


4. „Eres tú“, Mocedades (1973)

18-тото издание на песенния конкурс Евровизия се провежда се в Люксембург през 1973 година. Испанската песен „Eres tú“ е обвинена от Югославската телевизия в плагиатство. Твърди се, че е заимствана от тяхната композиция „Brez besed“, представена на Евровизия през 1966 година. До дисквалификация не се стига, а след като испанците заемат второ място в класирането, песента им дори се превръща в голям европейски хит.

5. „Waterloo“, ABBA (1974)

Евровизия 1974 е 19-тото издание на песенния конкурс и се провежда се в морския курорт Брайтън, Великобритания. Както обикновено се случва в историята на фестивала, когато някоя държава откаже да го проведе, на помощ идва Би Би Си. Люксембургската телевизия, домакин на предишното издание и чиято песен „Tu te reconnaîtras” побеждава тогава, решава, че не е в състояние по финансови причини да приеме конкурса два пъти поред. Шведите от ABBA печелят с песента „Waterloo”, което се оказва трамплин за тях, превръщайки ги в една от най-успешните групи в света.

6. „Hi“, Офра Хаза (1983)

Конкурсът през 1983 г. се провежда в Мюнхен, а победител става Корин Хермес от Люксембург. Втора става световно известната израелска певица Офра Хаза с песента „Hi”.

7. „White and Black Blues“, Joëlle Ursull (1990)

През 1990 г. конкурсът се провежда в Загреб, тогава част от Югославия, а победител става Тото Кутуньо с песента „Insieme: 1992“. На второ място пък застава френската изпълнителка Joëlle Ursull с композицията „White and Black Blues”.


8. „Lane Moje“, Желко Йоксимович (2004)

През 2004 г. Евровизия се провежда в Турция, а победител става Руслана с песента „Wild Dances“. Сърбия и Черна гора дебютират като участник с песен на един най-популярните балкански изпълнители и композитори в момента, Желко Йоксимович. „Lane Moje“ завършва втора в конкурсната програма.

9. „Euphoria“, Loreen (2012)

Евровизия 2012 е 57-то издание на песенния конкурс и се провежда в Баку – столицата на Азербайджан. За символ на фестивала е избрано огнено цвете, а девизът е – „Запали своя огън“. Победител става песента от Швеция „Euphoria“ с изпълнителка Лорийн.

10. „Rise Like a Phoenix“, Кончита Вурст (2014)

През 2014 г. Евровизия се провежда в B&W Hallerne, Копенхаген, Дания, след като в предишното издание на конкурса Емели де Форест носи победа на страната с песента „Only Teardrops“. Това е 3-ти път, в който Дания е домакин на конкурса след 1963 и 2001. Победител става Австрия с песента „Rise Like a Phoenix“, изпълнена от Кончита Вурст.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *