Всеки има своите предпочитания. Едни харесват плажовете през лятото, които носят нежния бриз и топлите вълни, други пък – ниските температури, ски пистите, снежните човеци и леда.

Днешната десетка ще посветим на вторите! И ще ви отведем на места, на които е наистина студено.

Облечете си топло яке, сложете шапка на главата и се пригответе за едно смразяващо пътешествие. Представяме ви 10-те най-студени града на Земята.


10. Гранд Форкс, Северна Дакота

Градчето е с население 53 000 души. По-голяма част от хората обаче са решили да напуснат това място, може би заради климата. В Гранд Форкс няма нито планини, нито възвишения, които да регулират температурата. През зимата, в най-слънчевите дни, температурите достигат до -3.1 градуса по Целзий. Рекордът на градчето за най-ниска измерена температура е бил -44 градуса на 30 януари 2004 година.

9. Фрейзър, Колорадо

Населението на този град е едва 1300 души, като напоследък има лек ръст заради развитието на недвижимите имоти. Но, разбира се, новодошлите в града трябва да са готови да понесат ниските температури там, които стигат доста под нулата през зимата. Най-студеният месец във Фрейзър е януари, когато средните температури са около -5.4 градуса по Целзий. Най-ниската измервана температура е -53 градуса по Целзий на 10 януари 1962 година.

8. Интернешънъл Фолс, Минесота

Градът се намира на границата между Канада и САЩ. В него живеят 6424 души. Интернешънъл Фолс печели титлата “Ледът на нацията”, заради едни от най-ниските температури в САЩ. През януари нощните температури там са около -6.6 градуса по Целзий, а през деня се покачват на 15 градуса. В най-студеният ден в историята на града е измерена температура е била -55 градуса по Целзий.


7. Форт Вермилион, Канада

Градчето е обитавано от 750 жители, които остават там, въпреки ниските температури. Форт Вермилион е основан през 1788 година, като търговски пост за пренос на кожи. Летата там са краткотрайни, зимите – доста продължителни, като температурите не надвишават -9.4 градуса по Целзий. Градът е на второ място по най-ниска измерена температура в Канада. На 11 януари 1911 година са измерени -77 градуса по Целзий.

6. Улаанбаатар, Монголия

Това е столицата на Монголия. Жителите там са около 1,3 милиони души. Летните месеци там са топли, красиви и носят просперитет на икономиката, но и… твърде кратки. Улаанбаатар е и най-студената столица в света. Най-високата температура през зимата достига до 3.9 градуса по Целзий, а най-ниската до -40 градуса.

5. Бароу, Аляска

Това е градът, спечелил признанието за най-северният и най-студеният град в САЩ. Той е разположен на 1300 мили южно от Северния полюс. Жителите в града наброяват 5000 жители. Първият сняг в Бароу пада през октомври, а температурите са от -8 градуса до -20 градуса. В града няма нито вятърни бариери, нито долини, които да защитават жителите от минусовите температури.

4. Форт Гууд Хоуп, Канада

Тук жителите са само 500 души и то предимно северноамерикански индианци, които изкарват прехраната си с лов. И тук януари е най-студеният месец. Термометрите не показват повече от -10.8 градуса, достигат дори и до -25 градуса. Заради суровия климат в Северозападна Канада рекордът за най-ниска температура там е -68.1 градуса.


3. Якутск, Русия

Градът е с насилие от повече от 270 000 души и разполага с големи залежи на злато и други минерали. Дотук с добрите новини! През летните месеци температурите там достигат до 40-50 градуса, но през останалата част от годината студът е гарантиран. През януари в Якутск е от -31.2 градуса до -42.7 градуса. Рекордът за най-ниска температура е -83.9 градуса по Целзий.

2. Верхоянск, Русия

Отново сме в Русия, този път в град Верхоянск – град с население малко над 1300 души. Там през януари температурите са между -44.3 и -54.9 градуса по Целзий. И това не е най-лошото – градът прекарва 7 месеца от годината при минусови температури. Термометрите неведнъж са показвали -90 градуса. Заради нападение от над 400 вълка през 2012 година голяма част от хората напускат домовете си.

1. Оймякон, Русия

Това е най-студеното място в света. Намира се в Русия, а жителите на това малко градче са около 500. И там студът владее 7 месеца в годината, като най-ниските температури се отчитат през декември, януари и февруари. Термометрите отчитат средно -58 градуса. През 1924 година в Оймякон са измерени рекордните -96 градуса, с това градът си спечелва прозвището “Северният полюс на студа”.
Интересен факт е, че след изграждането на летище по време на Втората световна война, населението се увеличава, но заради кратките дни с продължителност едва около 3 часа и 21-часови нощи през декември, много бързо хората напускат града.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *