10 от най-нелепите изцепки от матурите у нас

И през 2015 година матурите за зрелостниците у нас не минаха без скандал. Оказа се, че да си купиш предварително отговорите е едно от най-лесните неща, което всеки без проблем би могъл да направи. Министерството на образованието и науката категорично отрече да е замесено в подобни действия, неизяснен обаче остана въпросът – кой тогава стои зад незаконната търговска дейност.

„Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)“

Това написа неизвестен човек от профил във Facebook, просъществувал само няколко дни, с името Пейо Яворов в публичната група за кандидати в Софийския университет за кампанията през 2015 г. И някак без изненада на матурата за зрелостниците се падна точно Яворов с произведението „Ще бъдеш в бяло“. От коментарите под публикацията, в които част от около 1700-те потребители на групата повдигат въпроси дали може да се вярва на „пророчеството“, човекът с име „Пейо Яворов“ увери, че е сигурен.

След като темата беше изтеглена и изпитът започна, коментарите преминават в „То верно се падна?!“, а авторът отговаря: „Шегата настрана наистина знаех, че ще се падне.“ На въпроса откъде е знаел, „Пейо Яворов“ отговаря: „Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа. Не се безспокойте и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне.“

„Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината. Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, в колкото максималния брой на хванатите в една от последните години”, коментира от своя страна ресорният министър Тодор Танев.

Със скандали или без, част от написаното на матурите и през тази година ще стане повод за тъжни усмивки и констатации колко неподготвени могат да бъдат завършващите средното си образование у нас. „Пеьо Яворов е един титаничен поет, оставил следа навсякъде.“ Това е само един от бисерите, които родните зрелостници още преди години написаха върху изпитните си листи и получиха авторството на думи като „сички“, „педагогове (педагози)“, „германците“ вместо „гераците“. Родиха се твърдения като това, че Султана е Железния от Светилницата, а темата е Шибел (Сибил, Шанел), авторът – Ьовков! В този ред на мисли ето още 10 от най-нелепите изцепки от матурите у нас.

1. България някога е била силна държава, а сега е като една плюнка на картата на света.

2. Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква.

3. В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв, който чете.

4. Чудя се кой си купува днес книги в тази криза. Хората си дават основно парите за хероин – както млади, така и стари.

5. Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея.

6. Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се събудя в леглото с любимата, да извършим някакви действия от реалния живот и да съм спокоен, че животът ми не е минал напразно.

7. Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди.

8. Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец.

9. Алеко твори в областта на леката литература, в произведенията му няма насилие, покъртителни човешки драми, убийства и кръв. Повечето от тях завършват смешно и щастливо.

10. Шибил тичал по покриви и овошки като ясно слънце. Когато Рада го видяла да лежи на пътя хукнала към него с разтворени крака.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *