С огромната си територия, хилядолетна история и многомилионно население, Турция е свикнала да бъде първенец по много показатели. Южната ни съседка първа в Близкия и Средния Изток е провъзгласена за република.

Там се намира първата в света джамия с 6 минарета – Синята джамия, Истанбул пък е единственият град в света, построен върху два континента – Европа и Азия. Мегалописът е бил столица на три велики империи – Римската, Византийската и Османската в продължение на над 2000 години.

Първият Ислямски университет, записан в историята, е създаден край Харан, Югоизточна Турция, в средата на VIII век. А знаете ли, че противно на всеобщото мнение, родината на лалетата не е Нидерландия, а Турция. Ето още 10 любопитни факта за южната ни съседка, които ще ви удивят.

Първият полет

10 любопитни факта за Турция

Турчин е първият човек осъществил първия полет в света. Използвайки две крила, през XVII век Хезарфен Ахмет Челеби успял да прелети през Босфора и да се приземи в район Юскюдар в азиатската част на страната.

Две чудеса на света

10 любопитни факта за Турция

Две от седемте чудеса на света се намират на територията на днешна Турция. Това са храмът на Артемида в Ефес и „Халикарнас“ – античната гробница на цар Мавзол, на територията на днешен Бодрум.


Три месеца

10 любопитни факта за Турция

Толкова е минималният срок на задължителната казарма в Турция. В зависимост от образованието си всеки мъж в южната ни съседка служи в армията между три и 15 месеца.

Четири съставки

10 любопитни факта за Турция

Толкова са основните съставки на Тавук гьогсю – един от най-известните, но също и най-странни десерти в Турция. В него задължително трябва да има сварени пилешки гърди, захар, мляко и канела.

Пет факта

10 любопитни факта за Турция

Турската котка Ван се отличава от останалите котки по пет основни признака: 1 – те са единствените, които могат и обичат за плуват; 2 – козината им е без подкосъм, за разлика от всички останали котки; 3 – държат се по-скоро като кучета, като следват стопанина си навсякъде; 4 – умеят да се гмуркат; 5 – могат да ловят риба под водата.

Шестотин години назад…

10 любопитни факта за Турция

… се зараждат прословутите „мазни“ борби в Турция. Преди старта на надпреварите, участниците се намазват обилно с лой или растително масло, най-често олио или зехтин. Облеклото им е оскъдно, като задължително трябва да бъдат голи над кръста и без обувки.


Седем църкви на Апокалипсиса

10 любопитни факта за Турция

Всички църкви, изброени в Откровението на Св. Йоан Богослов, се намират в Турция: Ефес, Смирна, Пергамос, Тиатир, Сардис, Филаделфия и Лаодикия.

Осем хиляди години…

10 любопитни факта за Турция

… преди Христа в Турция е построен първият храмов комплекс в света. Гьобекли тепе („Шкембав хълм“) е археологически комплекс от неолитната епоха, разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа. Храмът се състои от около 20 кръгли подземни постройки. Всяка сграда е с диаметър от 10 до 30 метра и е украсена с масивни каменни колони и много рисунки и фигури.

Девет години

10 любопитни факта за Турция

За толкова време бъдещите лекари овладяват престижната професия. В същото време по отношение на броя на медицинските центрове, Турция се нарежда на първо място в света. Много от европейските граждани поверяват лечението си именно на турските лекари.

Десета в света

10 любопитни факта за Турция

Жените в Турция получават правото да гласуват през 1926 г. По този показател страната се нарежда на десето място в света. Между другото Британската империя дава това право на жените две години по-късно – през 1928 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *