Бърза справка в речника ни информира, че под съществителното „ракета“ се разбира летателен апарат, движещ се посредством реактивна сила, създавана чрез изхвърляне на част от собствената му маса.

За да лети ракетата, не е задължително наличието на въздушна или газова среда. Тя може да лети както в атмосферата, така и във вакуум.

Ракетите се задвижват с твърдо или течно ракетно гориво. При изгарянето си горивото образува газова струя, която предизвиква движение на реактивен принцип. Днес ви представяме 10-те най-бързи ракети в света.

10. Р-12У

10-те най-бързи ракети в света

Най-бързата балистична ракета със среден обсег с максимална скорост от 3,8 км в секунда. P-12У е модифицирана версия на ракетата R-12. Разликата е в устройството на резервоара и в леките промени във външния вид на ракетата. Далечината на полета на ракетата достига 2000 км. Дължината ѝ е 22,77 м, диаметърът 1,65 м, а стартовото тегло 42 тона. Приета е на въоръжение в руската армия през 1964 година. Съгласно договора за съкращаване на ракетите с малък и среден радиус на действие от 1987 г между СССР и САЩ, от началото на август 1988 г. започна унищожаването на 176 ракети Р-12 и Р-14.

9. SM-65 „Атлас“

10-те най-бързи ракети в света

SM-65 „Атлас“ е първата междуконтинентална балистична ракета, разработена от САЩ. Ракетата е конструирана в края на 50-те години на ХХ век от американските Военновъздушни сили. Първото ѝ изстрелване се състои през 1957 г. Построени са около 350 такива ракети, в последствие много от тях са преработени в ракети-носители. Често са използвани за невоенни цели, както и за извеждане на изкуствени спътници в орбита. На 18 декември 1958 г. такава ракета е използвана за извеждането на спътник SCORE – първият прототип на комуникационен спътник. Бойната глава на ракетата SM-65 „Атлас“ е 100 пъти по-мощна от бомбата, пусната над японския град Нагасаки през 1945 година.


8. UGM-133A Trident II

10-те най-бързи ракети в света

Американската балистична ракета е една от най-надеждните в света. Приета е на въоръжение в американската армия през 1990 г. От тогава са извършени над 117 успешни изстрелвания на Trident II – резултат, с който не може да се похвали никоя друга балистична или гражданска ракета-носител в света. Trident II е 3-степенна балистична ракета, като двигателя на всяка от 3-те степени работи на твърдо гориво. Ракетата е с радиус на действие на стрелбата 11 300 километра, която има точност на попадението с отклонение от 100-150 метра. На ракетата могат да бъдат поместени до 12 ядрени или конвенционални бойни глави, но заради Споразумението за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, броят им технически е ограничен до 8 бойни глави.

7. РСМ 56 „Булава“

10-те най-бързи ракети в света

„Булава“ (от руски – боздуган) е балистична ракета за изстрелване от подводници, разработена за руския Военноморски флот. От 2013 г. „Булава“ е инсталирана на новоразработения клас подводници „Борей“. Това е най-скъпият оръжеен проект в историята на страната. Проектът за ракетата „Булава“ започва в края на 90-те години, но се сблъсква с редица технически проблеми. След 11-ия неуспешен тест на ракетата през 2009 г., ръководителят на проекта подава оставка от поста, но опитите продължават с нов ръководител. Така, през 2010 и 2011 г. се стига до поредица от успешни тестове. Последното пробно изстрелване на „Булава“ се провежда в края на декември 2011 г. 37-тонната ракета има обсег на действие 11 хиляди километра и може да носи 10 бойни глави с мощност 150 килотона всяка.


6. Minuteman LGM-30G

10-те най-бързи ракети в света

Minuteman LGM-30G е американска междуконтинентална балистична ракета, на въоръжение в американската армия от 1970 година. Първото изстрелване на ракетата е проведено през февруари 1961 г., втората и третата модификация на ракетата стартират съответно през 1964 г. и 1968. Ракетата е способна да поразява цели на радиус от 12 хиляди километра. САЩ имат от този клас 450 ракети, разположени в бази в щатите Уайоминг, Северна Дакота и Монтана. Всяка ракета от този тип има по един заряд W87 с мощност до 300 килотона (но може да носи до три бойни глави). В края на 1978 година производството е спряно. Тези ракети нееднократно са модернизирани, срокът им за използване изтича през 2030 г.

5. 53Т6 „Амур“

10-те най-бързи ракети в света

Противоракетата от системата ПРО А-135 „Амур” е най-бързата в света. Предназначени са да прихващат високоманеврени цели, както и свръхзвукови височинни ракети. Изпитанията на комплекса започват през 1989 година. Противоракетите 53Т6, по класификация на НАТО – GAZELLE, могат да прихванат балистичните ракети на врага и техните бойни глави, летящи на височина от 5 км до близкия космос и със скорост до 7 км/сек. „GAZELLE“ винаги е готова за дълга експлоатация без провеждане на подготвителни технологически действия във всички климатични зони. За успешно унищожаване на целите 53Т6 е оборудван с ядрен заряд. От 1995 г. противоракетите 53Т6 „Амур“ охраняват промишлено-административната Московска област, като са способни да свалят ядрените ракети на врага, включително и в близкия космос.


4. „Сатана“ SS-18 (Р-36М)

10-те най-бързи ракети в света

Най-мощната ракета в света достига скорост 7,3 км/сек. Р-36М е междуконтинентална балистична ракета от фамилията Р-36, разработени от Русия. НАТО-вското наименование на тази версия е SS-18 Satan. Предназначена е да унищожава преди всичко укрепени командни постове, въздушни бази и балистични ракети. Със своите характеристики SS-18 Satan е невъзприемчива към действието на всякакви електромагнитни импулси и може да стартира от шахтата даже след попадение на ядрена бойна глава в нея. Ракетата носи голям комплекс за преодоляване на противоракетна отбрана, в това число и на перспективната на САЩ. Може да достави до всяка точка на света 10 тона бойно тегло, 10 ядрени бойни блока с индивидуално насочване от мегатонен клас. Само една такава ракета е достатъчна, за да унищожи напълно град с големината на Ню Йорк. Именно заради това на Запад беше наречена „Сатана“.

3. Dongfeng 5А

10-те най-бързи ракети в света

Dongfeng 5, чието НАТО-вско название е CSS-4, е китайска междуконтинентална балистична ракета. През 1981 и 1982 г. са приети на въоръжение първите две ракети от типа DongFeng 5. Ракетата пренася една бойна глава с тегло от 3-3,2 тона и с мощност от 3 до 5 мегатона. Максималният обсег на ракетата е 15 000 километра, покривайки голяма част от земната повърхност. Точността ѝ е ниска – до 1 км отклонение от целта, но това се компенсира от голямата мощност на бойната глава. Всички ракети в експлоатация към 2009 г. са от модела Dongfeng 5А, създаден през 1986 година.


2. Р-7

10-те най-бързи ракети в света

Р-7 е първата междуконтинентална балистична ракета в света. На запад е известна под НАТО-вското означение SS-6 Sapwood. Тази руска ракета е с дължина на полета 8000 км, способна е да носи 3000 кг полезен товар. Дължината на самата ракета е 33 м, диаметърът 2,95 м, а теглото 278 тона. Снета е от въоръжение през 1968 г. Ракетата има множество недостатъци, но скоростта ѝ не е един от тях. Все пак, подготовката за изстрелването на Р-7 трае повече от 20 часа, а самата ракета не може да бъде заредена с гориво повече от ден, заради спецификата на използваното гориво. Затова ракетата е изместена от военна употреба към космически изследвания. Р-7 е използвана при изстрелването на първия апарат към Луната, както и за извеждането на Юрий Гагарин в орбита. На базата на Р-7 е създадено цяло ново поколение ракети-носители.

1. РТ-2ПМ2 „Топол“

10-те най-бързи ракети в света

Най-бързата междуконтинентална балистична ракета в света с максимална скорост от 7,9 км в секунда. Ракетата е конструирана така, че да може бързо да се модернизира при появата на нови противоракетни системи. В ракетата може да се монтират 6 термоядрени бойни глави с мощност 550 килотона, като в последния етап на полета бойните глави летят самостоятелно като крилати ракети. Ракетата е тристепенна и използва твърдо гориво. Стартовата маса надхвърля 47 тона при обща дължина 22,5 м и диаметър на корпуса 1,86 м. Три маршови двигателя с твърдо гориво осигуряват на ракетата бързо набиране на скорост. При полет ракетата може да излиза в открития Космос и да се връща обратно в атмосферата. Точността на ракетата е уникално висока – само 200 м при положение, че лети на 11 000 км. Това е първата междуконтинентална балистична ракета, разработена след разпадането на СССР.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *