България е изключително красива страна, пълна със забележителности, пещери, природни красоти и спиращи дъха гледки.

Най-хубавото е, че само за няколко часа можем да достигнем до която и да е от тях и да им се насладим.

Броят на пещерите в родината ни е над 100, но не всички са достъпни за посетители.


Днес представяме 10 от най-известните, които могат да бъдат посетени.

1. Деветашка пещера

Намира се на около 15 км от Ловеч и е с дължина 2442 метра. Деветашката пещера се обитава от хиляди прилепи. Тя е сред трите най-значими убежища за хибернация на прилепи в Европа. В миналото пещерата се е ползвала за съхранение на храни от Държавния резерв. През 1950 г. е ползвана за съхранение на петрол. През 2011 г. са заснети сцени от филма „Непобедимите 2“ с участието на едни от най-известите холивудски звезди – Брус Уилис, Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Джет Ли, Арнолд Шварценегер, Чък Норис, Жан Колд Ван Дам и Долф Лундгрен.

2. Съева дупка

Намира се в област Ловеч, на 3 км от село Брестница. Дълга е 205 метра, дълбока е 18 метра. Открита е случайно от двама братя – Съю и Сейо и носи имената им. Пещерата има 5 зали – Купена, Срутището, Харамана, Космос, Белият замък. Зала Хармана (Концертната зала) е с невероятна акустика. Там са пели Емил Димитров и Лили Иванова. Пещерата се обитава от около 8 вида прилепи.

3. Ягодинска пещера

Най-голямата пещера в Родопите. Намира се на 3 км от село Ягодина. Дълга е 8501 метра и е разположена на 3 етажа. Постоянната температура е 6 градуса. Голяма част от фигурите в пещерата имат имена – Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица. Ягодинската пещера работи целогодишно от 09:00 до 17:00.


4. Дяволското гърло

Намира се в Родопите, много близо до Ягодинската пещера. Пещерата носи името си от формата на изхода (някога вход), която наподобява дяволска глава. Дяволското гърло е пропастна пещера, която се формира след пропадане на земни пластове. Основната ѝ част представлява голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Залата е с размерите на катедралата „Свети Александър Невски“. В пещерата е заснет българският криминален сериал, който носи името на пещерата – „Дяволското гърло“.

5. Проходна

Пещерата Проходна или наричана още Божиите очи и Очите на Господ се намира на 1 км от село Карлуково. Тя е леснодостъпна, дълга около 200 метра и може да бъде разгледана за не повече от 30 минути. Наричат я Божиите очи (Очите на Господ) заради двете „окна“ – два огромни отвора на тавана с формата на очи. Местната легенда гласи, че ако човек застане под тях и се помоли, молитвата ще се сбъдне. В пещерата често се снимат филми, музикални клипове, реклами, сред които „Време разделно“, „Борис Първи“, сериалът „Шменти капели: Легендата“, клипът на песента „Върха на планината“ на великолепния български изпълнител Миро и други. В Проходна се осъществяват бънджи скокове и скално катерене.

6. Духлата

Намира се до село Боснек, Пернишко. Това е най-дългата пещера в страната – 17600 метра, а според друг източник 18200 метра. Представлява лабиринтна система. Името на пещерата се свързва със звука на вятъра, който се долавя при преминаването на входа на пещерата.

7. Магурата

Намира се на 2 км от село Рабиша, Видинско. Това е една от най-големите пещери в България. Постоянната температура тук е 12 градуса. Най-голямата забележителност в пещерата е Галерията с праисторически рисунки. Намира се на 200 метра от входа. В Магурата е най-големият сталагмит в България – Падналият бор, висок над 11 метра и широк 6 метра.


8. Снежанка

Намира се на 5 км от град Пещера. Дълга е 145 метра, постоянната температура е 9 градуса. Пещерата се състои от няколко красиви зали, богати на сталагмити, сталактити и сталактони – Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, Срутището и Вълшебната зала. Във Вълшебната зала, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня Снежанка, откъдето идва името на пещерата.

9. Леденика

Намира се на 16 км от Враца. Името на пещерата идва от натрупването на големи прозрачни и млечнобели маси лед, които се образуват в началните ѝ части през зимните месеци. Единствено тук може да видите насекомото светломразец. Другото му име е леденикус (защото се среща само тук). Бръмбърът няма очи и не може да живее извън пещерата.

10. Утробата

Намира се на 20 км от Кърджали. Пещерата е дълбока 22 метра и представлява естествен процеп, наподобяващ женска утроба. Археолозите и местните наричат пещерата Тангардък кая. Идва от турски и означава „гърмящата“ или „шумящата скала“. По средата ѝ е издълбан полусферичен купол, който придава акустично звучене, което реагира само на ниски мъжки гласове – по цялото протежение на кухината се разнася звук подобен на гръм. Така местното турскоговорещо население е дало името на пещерата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.