Понякога многото задачи за деня, вместо да ни направят по-стриктни и организирани, разпиляват действията ни и накрая не успяваме да свършим всичко или поне не по начина, по който ни се иска.

Все по-лесно стигаме до идеята, че изготвянето на план за разпределяне на времето, е доста добро решение. Планерите на хартиен носител не са лоши, но заемат място и не са подходящи за носене в чантата по цял ден. Освен това те няма да могат да ни напомнят, когато сме забравили да свършим нещо.

В този ред на мисли, към тях ни трябва поне още нещо, за да може да е максимално оптимизирано. Смартфонът ще се яви като необходимото допълнение. А с него можем да си направим напомняния, аларми, бележки, таблици… В общи линии всичко. Разбира се, можем да ползваме само едно от двете средства, но тогава сякаш е по-добре да заложим на няколкото инча, които са ни винаги под ръка.


Предлагам на вашето внимание 10 идеи как да превърнем смартфона в полезен органайзер, който да ни помогне да подредим във времето си всички неща, които имаме да свършим. Нека видим кои са те.

10. To-Do List

Ще ви дам пример с розовата пантера Пинко. Неговият To-Do List изглежда така: to do to do to do to do to do to do to do to doooooo to do do do… Така става, когато нямаш органайзер и всички планове са ти единствено в главата. На всеки смартфон има вградена апликация за бележки. Ако все пак вие нямате или не ви допада наличната – изтеглете си някоя безплатна. Използвайте я, за да направите списък с всички задачи за деня, като ги степенуване в реда, в който искате да ги отметнете.

Същото може да се направи и с месечните или дори годишни задачи. Играйте си с шрифтове, цветове… Направете списъка привлекателен, но също и силно открояващ се, за да не забравяте да го следвате. На пръв поглед всичко това изглежда елементарно, но самата идея, че трябва да зачеркнете всеки ред, е мотивираща. Никой не иска в края на деня да отвори своя списък с дейности и да види, че не е изпълнил всичко черно на бяло.

9. Cloud пространство

Ако все още не използвате cloud пространство, вероятно не знаете колко е удобно. Чрез него можете да достигате до важните си файлове без да се налага да носите устройството навсякъде със себе си или в случай, че то се повреди, винаги можете да използвате важната за вас информация. Кое cloud пространство ще изберете, зависи от вашите предпочитания.


8. Плащане с телефон

Тук условието е вашият смартфон да поддържа технологията NFC. Повечето телефони я поддържат. Тази технология осигурява безконтактно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат. За да използвате тази екстра, ви трябва и мобилен портфейл. Плащането с телефон ще ви помогне да не сте вързани с пластиката на дебитната/кредитната карта постоянно. Така телефонът ви става едновременно органайзер на плановете и плащанията ви.

7. Календар

Приложенията с календари са чудесна екстра, която може да служи и като напомняне, и като съхранение на данни от отминали задачи и събития. Въвеждате си събития, данни, дати на рождени дни, уговорки с приятели, бизнес срещи и си настройвате приложението да ви напомни в определен ден и час.

6. Health приложения

Приложенията за следене на здравния ни статус са изключително полезни. Там могат да се въвеждат данни за кръвно налягане, пулс, кръвна захар, симптоми, които ни притесняват. Така можете много лесно да водите дневник на здравословното си състояние и, когато отидете на лекар, да го използвате. На всеки се е случвало да има много симптоми, но когато отиде на преглед, да забрави да изброи поне един от тях. С телефона, това може да се избегне.

10 идеи как да превърнете смартфона в полезен органайзер

5. Приложения за хранене

Трудно е да се мисли за хранителен режим в динамично и натоварено ежедневие. Затова е полезно да имате на разположение приложение, което да следи, да ви напомня, да изчислява и дава информация за храната, която консумирате. Така ще можете спокойно да оставите на изкуствения интелект този ангажимент, а вие ще имате повече време да се фокусирате върху работата.

4. Приложения за спорт

Не ви стига време или желание да се доберете до зала и да тренирате за перфектно тяло? Има достатъчно приложения (и платени, и безплатни), които предлагат прилични тренировки, с които, ако не оптимални, могат да се постигнат поне прилични резултати. Ще ви напомнят, че трябва да се движите и ще следят прогреса ви. Те ще са нещо като вашата/нашата будна и отговорна електронна съвест.

10 идеи как да превърнете смартфона в полезен органайзер

3. Аудио и електронни книги

Телефонът може да ви спести „удобството“ да носите библиотеката в чантата си. Аудио книгите са чудесен вариант да се наслаждавате на литературното изкуство дори докато вървите пеша на път за работа. Електронните книги също се добра опция за запълване на свободни минути на пейка в парка или в автобуса.


2. Reminders

Reminder-ите са много удобен начин да приоритизирате задачите и да не забравяте за тяхното изпълнение. Можете да използвате алармата на телефона или приложението за напомняния. А можете да комбинирате и двете в зависимост от това как точно искате да получите известие – с музика, като нотификация.

10 идеи как да превърнете смартфона в полезен органайзер

1. Комуникация

Разбира се, главната цел на един телефон е да служи като средство за комуникация. В този ред на мисли, с един приличен смартфон, може така да организирате комуникацията си, че да спестите максимално време и да вложите минимални усилия. Просто трябва да сортирате с кого по какъв начин ще е оптимално да комуникирате – имейл, месинджър, видео разговор, телефонен разговор. Разбира се, че всички знаем тези неща, но сещаме ли се да помислим как да ги използваме колкото се може по-рационално и в наша полза?

Е, това е засега по темата. Грабвайте смартфоните и започвайте да се организирате. И не е лошо да се заредите с по една външна батерия или второ устройство, за да не останете без органайзер в средата на работния ден. 🙂
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.