Можем ли да си представим ежедневие без смартфон до себе си? Без социалните мрежи, интернет, игрите, приложенията за спорт, бележките и алармите? Случвало ли ви се е телефонът ви просто да даде на късо и за кратко да се появи черен екран пред очите ви? И бас държа, че в този момент ви е обляла гореща вълна и лека доза паника. И това, за съвременния човек, е напълно нормална ненормалност. Нашата болезнена привързаност към тази технологична джаджа е неизбежна. Тя се е превърнала в нещо като външен хард на нашия мозък и същевременно в незаменимо средство за забавление и комуникация.

Как обаче избираме своя смартфон? Често, подвластни на вълнение и нетърпение, бързаме и взимаме нещо, което впоследствие се оказва неподходящо за някоя от нашите нужди. Или по-лошо – за повечето. Предлагам ви 10 неща, за които да помислите, преди да се спрете на ново устройство. Да започваме.

1. Бюджетът

Разбира се, първото нещо, което трябва да определите, е каква сума сте склонни или имате възможност да отделите. Ниските класове телефони са на много добри цени и… да, работят. От тях обаче не можете да очаквате чудеса – те са доста по-бавни, нямат добри камери, нямат добра резолюция, нито издръжливи батерии.


Средните класове вече имат значителна част от характеристиките на високите и са добър вариант. Високите класове телефони от своя страна, така наречените флагмани, са съвсем друга „бира“. Там инвестицията е голяма, но рискът да не получите това, което сте очаквали или имате нужда, е много малък. В случай, че решите да се поглезите с такава луксозна вещ, а нямате възможност да го направите с директно плащане, можете да прибегнете до разсрочено към някой мобилен оператор.

Нека бъдем реалисти – производителите влагат най-много качество и прецизност в най-скъпите си продукти, така че в перспектива често са и по-добрата инвестиция. Помислете обаче дали обичате да сменяте смартфона си често, защото high-end моделите имат по-дълъг живот. Ако предпочитате разнообразието и не обичате да харчите излишно пари – средният клас ще ви свърши добра работа. Помислете аналитично върху покупката според индивидуалните си потребности и възможности.

10 съвета за правилен избор на смартфон

2. Годината на производство

Харесали сте модел от 2018-та г., който е по-добър от настоящия ви, да речем закупен през същата. Сега обаче сме 2020-та г. Да, безспорно две години не са чак толкова много време и телефонът не е хванал плесен по складовете.

Има едно друго нещо – производителите в един момент спират да поддържат софтуерно по-старите си модели. Няма да получавате последните ъпдейти, а нивото на сигурност вероятно ще се понижи (поне така твърдят някои специалисти в областта).

Помислете и за марката. Все още на пазара има такива, които поддържат максимално дълго старите си модели, но те не са много. Интересувайте се и проучвайте много внимателно, когато избирате джаджа от предишна колекция.


3. Водоустойчивост, прахоустойчивост и пр.

Имате ли деца, които потенциално могат да изпуснат или надраскат телефона ви? Имате ли животни, които могат да го бутнат от масата? Или самите вие сте леко непохватни и често изпускате разни неща? Е, не е лошо да се презастраховате, ако сте се разпознали в последните редове.

Спрете се на машина, която да има добри показатели за водоустойчивост, прахоустойчивост и да издържа на удар и падане. Такива ще откриете главно при средните и високите класове… поне с качеството, което очаквате.

10 съвета за правилен избор на смартфон

4. Процесор и RAM памет

По този въпрос е най-удачно да се консултирате с някой специалист. Обикновено големите компании имат официални представители и връзки с тях в повечето страни. Можете да потърсите дали у нас има такива за съответната марка, на която сте се спрели, и да поговорите с консултант по телефона, който ще ви ориентира какви параметри да търсите за вашите нужди и потребление.

А можете да се поровите из интернет, където ще откриете интересни видеа и статии относно значението на тези два компонента. Едно е сигурно – те са основен показател за това колко мощен и бърз ще е смартфонът ви.

5. Безжични слушалки – да или не?

Една част от излезлите през тази година устройства не работят с добре познатите ни слушалки. Все по-стремглаво навлизат т.нар. безжични такива, които за съжаление за момента са доста скъпо удоволствие. Твърде е възможно да не се сетите да погледнете или да попитате дали избрания от вас модел работи по старата метода. А това може да се окаже важна подробност. Затова, не забравяйте да проверите тази информация предварително.

6. iOS или Android?

Тук въпросът опира и до навик. Това са две различни операционни системи, които имат различни характеристики и предимства и недостатъци. Потребителите на iOS операционни системи знаят, че те наистина са много сигурни и добре работещи. Android обаче пък имат всички Google-ски неща, които повечето хора използват и харесват.

Прехвърлянето на информация от Android на iOS и обратното не е невъзможна задача, така че ако решите да преминете от едното към другото, няма да загубите цялата си информация. Отново тук е добре да поразпитате специалисти от IT сферата или приятели, които са наясно с темата. В мрежата е пълно с текстове и клипове за разликите между двете операционни системи. Отделете време, за да проучите въпроса.

7. Размер на дисплея

Колко голям ще е вашият смартфон е нещо, което не е въпрос само на естетическо виждане. Важно е дали размерът ляга добре в дланта ви и дали можете да оперирате с клавиатурата без да се налага да използвате и двете си ръце. Може това да ви изглежда като незначителна подробност, но когато бързате за някъде или едната ви ръка е заета, е много по-удобно да можете да ползвате смартфона си изцяло с другата.

Освен това, по този начин имате и по-голяма стабилност и е по-малко вероятно да го изпуснете. Високите класове нерядко изкарват по няколко варианта от новите си модели с различни размери и характеристики и идеята е точно тази – да може да пасват на всеки. И какъв е изводът – разбира се, че размерът има значение!

8. Вътрешна памет

Вътрешната памет е различна от RAM паметта. За да не навлизаме в твърде специализирана терминология, нека го погледнем от елементарната страна – колкото повече вътрешна памет, толкова повече файлове, снимки, игри, приложения и видеа можем да съхраняваме.

Обърнете внимание, че някои телефони нямат толкова голяма вътрешна памет, но затова пък имат капацитет за приемане на определена външна такава – добре познатите ни карти памет. Разбира се, повечето от нас, разполагат и с други устройства като настолни и преносими компютри и външни хардове, в които има достатъчно място за съхранение.

Освен това, облачните пространства вече дават възможност за запазване на данни извън устройството, до които можете да имате достъп не само през телефона си. Вариантите са много, затова помислете кой ви пасва най-добре.


9. Издръжливост на батерията

Тук вече няма нужда и от дискусия – колкото повече, толкова повече. За ориентир, добра батерия означава такава с мощност около 4000 mAh. Не, че и 3000 mAh няма да свършат работа, пак е прилично, но ако искаме най-доброто… е, по-добре да е над това число.

10 съвета за правилен избор на смартфон

10. За работа или за удоволствие ще се използва?

За тази точка трябва да отделите най-много време, защото тя се явява обобщение на всичко казано до момента. След като сте преминали пред първите 9, е добре да си дадете сметка за какво точно ще ви трябва този смартфон.

Ако сте влогър, например, не е лоша идея да се възползвате от максималното – да заложите на мощност, прецизна камера, добро нощно снимане, голяма вътрешна памет, издръжливост на батерията… Ако пък работата ви е свързана с четене и писане – заложете на голям дисплей с добра резолюция и т.н., и т.н.

След като сте си отговорили на всички въпроси и сте наясно точно какви са вашите критерии, харесайте няколко модела и ги сравнете. Успех!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *