Евтини самолетни билети

Знаем ли как да разпознаем отровните растения? И можем ли, въпреки недружелюбното им отношение към заобикалящия свят, да ги направим част от градината си или дори интериора вкъщи?

Необходимо е да ги познаваме, както и да сме наясно кои от тях могат да бъдат опасни за нашето здраве и здравето на близките ни.

Днес ще ви представим десет от най-отровните растения на света, които да изучите, преди да решите да ги откъснете в гората, например.


1. Манцинела

10 от най-отровните растения на света

Манцинелата (Hippomane mancinella) е растение, считано за токсично. Когато клонките ѝ се счупят, съдържащите се в тях вещества могат да раздразнят очите и кожата. Плодовете ѝ са отровни и поглъщането им може да причини силно подуване на гърлото, дихателни и стомашно-чревни проблеми. Токсинът, отговорен за лошите ефекти, се нарича хипоман и присъства във всяка част на растението, което е местно за Флорида, Карибите и Бахамите, Централна и Южна Америка.

2. Татул

10 от най-отровните растения на света

Татулът (Datura stramonium), известен още като дяволски плевел, е растение, принадлежащо към семейство Solanaceae. Той е много отровно растение поради високата концентрация на алкалоиди, особено в семената. Има халюциногенни свойства. При поглъщане може да причини силно гадене, спазми, коремна болка и да доведе до смърт.

3. Беладона

10 от най-отровните растения на света

Поглъщането на плодовете на беладоната (Atropa belladonna) може да доведе до кома и да причини смърт. Листата му също са отровни. Симптомите на отравяне включват сухота в устата, повръщане, чувствителност на зениците към светлина, сърбеж, халюцинации.


4. Ageratina altissima (Eupatorium rugosum)

Eupatorium rugosum или Ageratina altissima е растение, произхождащо от Съединените щати. Цъфти към края на лятото и може да достигне височина един метър и половина. Съдържа високо количество треметол – силно токсично вещество, което се намира главно в листата и стъблата. Той причинява тремор, инфаркти и може да причини смърт. Ако бъде погълнато от пасящи животни, може да замърси млякото им. Това растение е отровно както за хората, така и за животните. Известно е още като „бяла змия”.

5. Обикновен тис

Обикновеният тис (Taxus baccata) е силно отровно растение, което съдържа кардиотоксични алкалоиди. Отровата му може да бъде фатална и да причини внезапна смърт от сърдечна или дихателна парализа. Обикновеният тис причинява тремор, проблеми с дишането, слабост и сърдечни проблеми. Всяка част от растението е токсична. Внимавайте особено при поглъщане на плодовете, листата или семената му.

6. Рицин

Рицинът (Ricinus communis) е известен с маслото, получено от него, считано за панацея за всякакви болести. Рициновото масло не е опасно, но семената му са. Всъщност, когато се дъвчат, от тях се отделя много токсично вещество, считано за една от най-мощните отрови в природата и може да причини смърт.

7. Аптечен аконит

Аптечният аконит (Aconitum napellus) се определя като едно от най-токсичните растения в италианската флора. Той е широко разпространен в Алпите. Името му произлиза от гръцки и означава „отровно растение“. Опасността му е била известна от древни времена. Използван е за потапяне на копията в отрова. Поглъщането на растението причинява парене, повръщане, диария, нарушения в налягането и сърдечния ритъм. Това може да доведе до кома и понякога смърт.


8. Абрус прекаториус

10 от най-отровните растения на света

Абрус прекаториус (Abrus precatorius) се отличава с наличието на червени плодове, които в краищата си имат тъмен цвят – наподобяват калинки. Поглъщането му може да причини смърт. Три микрограма абрин, токсично вещество съдържащото се в абруса, са достатъчни за да убият човек. Абринът предотвратява синтеза на протеини, една от най-важните задачи, която изпълняват нашите клетки. Това токсично вещество причинява дехидратация, гадене, бъбречна и чернодробна недостатъчност и дори смърт.

9. Бучиниш

10 от най-отровните растения на света

Бучинишът (Conium maculatum) е силно отровно тревисто растение и може да причини смърт. Това може да се случи поради наличието в него на поне пет отровни вещества, наречени алкалоиди. Зелените плодове на бучиниша са с най-високата концентрация на отрова, която обаче се намира в цялото растение, дори в листата, стъблата, цветовете и корените.

10. Зокум

10 от най-отровните растения на света

Зокумът (Nerium oleander) се счита за едно от най-отровните растения в света. Цялото растение е токсично за хората и за всички животински видове. Поглъщането причинява тахикардия, стомашни разстройства, нарушения в централната нервна система. Растението съдържа олеандрин и няколко токсични алкалоида. Поглъщането на един лист може да убие дете. Обикновено животните го избягват инстинктивно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.