Чаят е комбинация от топла вода и билки. Използва се като лекарство в различни култури за редица заболявания.

След водата, чаят е най-консумираната напитка в света. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан първоначално за лечебни цели. Ето 10 ползи от чая.

1. Чаят съдържа антиоксиданти

Вещества, които предотвратяват или забавят увреждането на клетките се съдържат във всички чайове. По друг начин казано, повече чай, по-здрави клетки.

2. Кофеинът е по-малко в чая, отколкото в кафето

Да, при желание за събуждане може би бихте предпочели да изпиете чаша кафе, но ако желаете леко ободряване, чаят може да се окаже по-добър вариант. В традиционните билкови чайове съдържанието на кофеин е нулево, но в черен, зелен, жълт и червен чай, направен от растението Camellia Sinesis, се съдържа до 50% по-малко кофеин, отколкото в кафето. Чудесна идея за леко ободряване, без риск от странични ефекти на нервната система, които могат да бъдат причинени от по-високото съдържание на кофеин в кафето.

3. Чаят подсилва имунната система

Проучвания показват, че консумацията на чай подпомага имунните клетки да достигнат своите цели по-бързо. Чаят от босилек, например, има противогъбични и противовъзпалителни свойства, които помагат на имунната система да бъде устойчива след болести.

10 ползи от чая

4. Верен помощник при предотвратяване на рака

Проучванията са по-скоро смесени и не може да се даде ясна позиция, но учените препоръчват консумацията на чай, ако имате раково болни в семейството с цел превантивни мерки. По-честата консумация на топла вода може да предотврати туморни образувания.

5. Храносмилателна система

Различните видове чай могат да подсилят действието на храносмилателната система, но също така може и да го забавят. Чайовете от бял равнец и жълт кантарион забавят действието на храносмилателната система, докато този от лайка и зеленият чай – ускоряват.


6. Отслабване

В много диети консумирането на чай е препоръчително. Неговата основна функция при отслабване е изчистването на вредните вещества от организма. Също така някои видове чай подтискат апетита.

7. Подсилва костите

Зеленият чай може да предотврати загубата на костна тъкан, показват данни от последните проучвания върху животни. Чай от Моринг (растение в Южна Америка) съдържа повече калции от млякото, също така съдържа витамин А и K.

10 ползи от чая

8. По-красива усмивка

Японски учени откриват, че чаят може да намали загубата на зъби. Чаят променя pH-то в устата и не ерозира зъбния емайл.

9. По-добър сън

Имате проблеми със съня? Въртите се постоянно в леглото? Според проучвания пиенето на чай води до по-добър сън. Хомеопатични лекари препоръчват лечение с чай от лайка при безсъние.

10. Помощник в любовта

Някои чайове действат като афродизиак. Добър пример за това е чай от босилек и женшен.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *