Православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – Божия Син Исус Христос. За него четем в Евангелието на Лука.

Благовещение е и денят на жените-майки, защото Св. Богородица се приема за тяхна закрилница. Ако мома се помолила на този ден за рожба, желанията ѝ се сбъдвали заради покровителството на Божията майка.


Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

10-те суеверия на Благовещение

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с прелетните птици, с излизането на животните в гората след зимен сън, с възраждането на света и животворящата надежда.

Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата. Също така и да се облече за първи път дреха или да се използва някакъв уред или вещ. С енергията на този ден всичко ново ще ни е от по-голямо полза и ще има по-голяма трайност.

На този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Особено символично място заемал медът на масата – за да е блага, спорна и плодородна годината; да дават плод дръвчетата; да има много мед.

Представяме ви десет суеверия на Благовещение.

1. Всеки гледа да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благополучие и „пълни джобове“. В по-ново време поверието се модернизирало и се променило като носещата сполука не била чак толкова монетата, а книжната пара.

2. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

10-те суеверия на Благовещение

3. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

4. На този ден също се берели билки, а раните зараствали по-бързо и не оставяли белег.
Отровата пък губела своята сила и не можела да служи за зли помисли.

5. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.
Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.


6. Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

7. Пчеларите пускали ритуално пчелите от кошерите.
Вярвало се, че ако съберат повече мед през този ден, ще има здраве в дома на стопанина им.

8. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.

10-те суеверия на Благовещение

9. Змиите и гущерите „се събуждат и излизат от дупките“.
Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

10. На този ден не се работило.
Жените не шиели и не плели, не вършели никаква домакинска работа освен готвене.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *