Когато търсим работа и сме в очакване на телефонното обаждане за интервю, можем да оползотворим времето си в нещо полезно – подготовка.

Известно е, че провеждането на интервюто може да е изключително различно – спрямо организацията, заеманата длъжност и политиката при наемане на нови кадри. Именно затова е важно да бъдем информирани в кои ситуации как точно да подходим.

Нека разгледаме няколко подхода, които са често срещани в практиката при набор и подбор на кадри.


1. Покана за интервю

Възможностите за връзка с вас са по телефон или имейл. Тук важи правилото за реципрочността. Без значение по кой от двата начина ви потърсят, от изключително значение е да върнете обратна връзка по същия начин, максимално бързо.

Това е важно, тъй като показва ентусиазъм и навременна реакция. Друго неписано правило е да дадете обратна връзка най-късно до 16:00-16:30 ч., с оглед на това, че на повечето места работното време приключва в 17:00 или 17:30 ч.

Друг важен момент! Когато сте възпрепятствани относно срещата, разумно е да се свържете с другата страна и да ги осведомите.

10 успешни подхода при интервю за работа

2. Подготовка за интервюто

Информираните кандидати винаги са с предимство! Добре е, когато вече знаете в коя фирма ще се явявате на интервю, да съберете достатъчно информация за нея. Източниците са много – официален сайт, Търговски регистър, форуми и блогове за работодатели и при възможност, познати, които са работили там.

Подготвяне и преповтаряне на кратко резюме, в няколко изречения, което ще ви представи по време на интервюто, е също добре обигран подход. Освен това е добре да сте подготвени и за неудобни въпроси като: „Защо напуснахте предишното си работно място?“ или „Каква заплата очаквате?“.

Винаги може да има други изненадващи въпроси, но колкото по-предвидливи сте, толкова по-спокойни ще сте и по време на задаването им. Всичко това допринася за увереността ви преди и по време на самото интервю.

П.П. Носенето на тефтерче и химикал е препоръчително, в случай, че се наложи да си водите записки.

3. Проучване на адрес

Много често първият въпрос при интервютата е – „Лесно ли ни намерихте?“, това не е просто учтива форма, но и се проверява ориентацията и подготовката на кандидата. Именно затова е важно, когато се проучва самата фирма/организация, да се обърне внимание къде точно се намира.

За тази цел – в интернет има карти, показващи точното местонахождение, а при затруднение можете предварително да посетите адреса. Въпреки тази подготовка по-ранното тръгване е винаги от полза. Така ще усетите спокойствие, ще имате време да нормализирате пулса си и да се подготвите психически.


4. Визия за интервю

Облеклото е от изключително значение по време на интервю, но още по-важно е то да бъде подготвено предварително. Освен подбирането на дрехите, с които ще се явите, е добре те да са подготвени от предишния ден, за да не си създавате излишно напрежение. Всичко е въпрос на организация.

Когато всичко е систематизирано, дори до най-малкия детайл, то уравновесеността и спокойствието се явяват на преден план и това се усеща на самото интервю.

5. Въпроси по време на интервю

Когато събеседването вече е започнало, то въпросите започват да валят един след друг. Те могат да бъдат най-разнообразни. В случай че има такива, които са ви направили по-специално впечатление, би било разумно да ги запишете. Вписването на интересните въпроси и по-късното им осмисляне може да бъде ползотворно за бъдещи интервюта.

Правилният подход по време на интервю е да се отговаря учтиво, с умерен тон, дори ако насреща има по-странни въпроси. Запазването на самообладание е ключов момент – идеята е да се снижат до минимум потенциалните негативни впечатления.

Освен въпросите, задавани от интервюиращия, се счита за правилно да има въпроси от страна на кандидата. Този момент е печеливш и за двете страни. Този, който провежда интервюто, отчита интерес към длъжността, а кандидатът събира максимално повече информация за позицията, фирмата и прочие.

10 успешни подхода при интервю за работа

6. Поведение по време на интервю

Освен разговорите по време на срещата с интервюиращия важно е и невербалното поведение. Стойката, заеманата поза, жестовете, всичко е от значение и се взима под внимание. Поради тази причина е добре жестикулациите да бъдат по-обрани, стойката изправена, а позата не твърде скована или заключена (кръстосани ръце и крака). В противен случай тялото ще издаде притеснението и напрежението.

Счита се, че най-добрият подход по отношение езика на тялото е огледалната техника. Тя се състои в деликатно копиране на жестовете и позата на събеседника, по този начин се увеличават шансовете да бъдете харесани.

Относно погледа – поддържането на зрителен контакт по време на интервю е от съществено значение. Темпото на говора, също трябва да е умерено, така се отваря възможност да се поставят акценти за по-значимите неща.

7. Преговори

На всички е известно, че това е интервю и там няма място за пазарлъци, но преговарянето е нещо съвсем друго. Ако не още от самото начало, то кога ще бъде удачно да кажем какво ни притеснява или устройва напълно? Разбира се, трябва да се уцели подходящ момент, когато разговорът тръгне в така посока. Интонацията, деликатността и дипломатичността са от огромно значение в такъв момент.

Всичко, което се предлага от страна на кандидата, трябва да е поднесено с усмивка. В крайна сметка кандидатът, освен че презентира своите умения, ги и „продава“. Колкото и учудващо да е, ако действително кандидатът е пригоден за вакантната длъжност, взаимни компромиси винаги може да се направят. Но това, разбира се, трябва да е умерено и съобразено изцяло спрямо ситуацията.


8. Наблюдение

Всичко, което е събрано като информация по време на интервюто, може да изглежда достатъчно, но и всеки друг детайл е от значение. Наблюдението е доста обширно като понятие, но реално то включва много елементи. Част от тях са: атмосферата, останалите служители, невербалното поведение на интервюиращия и други.

Всичко това съвкупно може да хвърли светлина, за да се добие повече представа за работната среда. В случай, че още в този момент, кандидатът обърне внимание на тези неща, може да изгради по-бързо своята преценка.

9. Неявяване на интервю

Тук става дума главно за две неща – позицията не представлява вече интерес или невъзможност за явяване на интервюто. Каквато и да е причината, както в първата точка бе упоменато, е добре да има обратна връзка. Това спестява много главоболия на интервюиращия, а от друга страна кандидатът затвърждава своите позиции.

Известна част от кандидатстващите смятат, че не е необходимо да се свързват с фирмата, ако са решили да не се явяват. На пръв поглед това не е огромен проблем, но за един HR специалист, това може да коства изменения в целия график и куп други неудобства.

Правилен подход е да се поставяме на мястото на другия и да постъпим професионално и отговорно. Също така не се знае дали от същата фирма няма да се появи друга обява, която да събуди интереса отново, но шансовете ще са минимализирани. При всички случаи едно обаждане е правилното решение и не коства много.

10 успешни подхода при интервю за работа

10. След интервюто

Прието е за правилно след преминато интервю да се изпрати благодарствено писмо. Макар това да е относително и да зависи от длъжността, за която се кандидатства, изпращането му е признак на добри маниери. Освен това кандидатът показва, че е благодарен за отделено време и така увеличава шансовете си, за получаване на работата.

Разбира се, това не гарантира успеха, но е една подробност, за която не всеки се сеща. Дори в случаите, когато е получен отговор от организацията, че не сте избрани е редно отново да дадете обратна връзка и да благодарите за възможността. Съществуват спекулации, че това е напълно излишно, но всичко опира до гледната точка. Ако кандидатът е преминал едно интервю наистина приятно, то няма нищо лошо в това да благодари формално.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *