Колко пъти сте си казвали, че ще направите нещо, но в крайна сметка в един момент се отказвате, защото не сте били достатъчно мотивирани?

Пропускате тренировката си – обаждате се на приятел; не ви се занимава сега с учебната сесия – отивате да пазарувате с приятелки… И още много примери. Но не сте сами! Милиони други по света също са демотивирани в даден момент.

Ще разгледаме причините, поради които ни липсва мотивация от време на време и начините за обръщане на тази тенденция.


1. Забравяме ползите и наградите, които ще получим от това, което правим. Това е демотивиращо, да. Защо го правя? Наистина ли е нужно? Това са някои от въпросите, които си задаваме.

Как да се справим с това? Просто е. Запишете целите си някъде и поглеждайте това листче, когато забравите позитивната страна на нещата. Така ще си напомняте защо сте започнали и е по-малко вероятно да се спрете.

10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

2. Поставяме си нереалистични цели и започваме да летим сред фантазиите, които си набиваме в главата. Реално пътят, който ще изминем, няма да е равен, няма да е лесен и определено няма да му се наслаждаваме през цялото време. Защо не съм най-добрият вече? Примерен въпрос, който може да си зададем, когато започнем да правим нещо с целта да станем най-добрите за нула време.

Как да се справим с това? Не слагайте розовите очила, когато се захващате с ново начинание. Осъзнайте, че няма да е лесно още от началото. Осъзнайте, че няма да станете първи в света след един месец. Така ще започнете с по-реалистични цели и няма да се откажете толкова лесно.


3. Не виждаме или просто не се захващаме с възможностите, които ни се предлагат. Някои хора просто са слепи за подобни благоприятни моменти, не ги виждат и не ги усещат изобщо. Ала други ги усещат и въпреки това ги подминават, защото не ги преценяват като достатъчно добри. Истински успелите хора буквално си забиват ноктите в благоприятните възможности и не ги пускат, докато не изстискат всичко полезно от тях.

Как да се справим с това? Има начини да се научите да виждате възможностите. Наблюдавайте успешни хора, слушайте ги, попитайте някого, ако се налага, за да ви помогне да видите добрата възможност или да я разграничите от лошата. И все пак най-добрият учител е опитът.

4. Често можем да започнем да обвиняваме друг за грешките си. И така губим мотивация, защото не осъзнаваме, че ние сме господари на живота и грешките си можем да ги оправим, стига да поискаме.

Как да се справим с това? Поемете отговорност. В крайна сметка вие трябва да водите живота си. Когато някой ви даде съвет, обмислете го няколко пъти.

5. Не си организираме времето добре. Това е голяма спънка в мотивацията, защото се пренатоварваме със задачи в последния момент. Ако имаме план, нещата ще вървят много по-плавно и точно. Няма да бързаме, да се изморяваме и да се питаме как го правят другите хора?! Ами другите хора планират и затова успяват по-лесно.

Как да се справим с това? Много лесно… Направете си план и го следвайте. Може даже да се окаже забавно и да успеете да вмъкнете някои от хобитата си измежду работата. Като вървите от точка до точка през плана, ще видите колко по-спокойни сте, че ще успеете да приключите всичко навреме.

10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

6. Чувстваме се така, сякаш сме поели повече задължения, отколкото бихме могли да понесем. Често имаме нужда от помощ, но се страхуваме да поискаме такава и затъваме още повече в притеснения. Не мога да се справя. „Трябва да помоля за помощ, но ще си помислят, че не мога да се справя.“ Това са част от мислите, които могат да ни се навъртат в главата.

Как да се справим с това? Вярвайте в себе си. Можете да се справите и сами в повечето ситуации. А ако ви трябва помощ, не се срамувайте да поискате. Никой не се е научил просто ей така, без никаква чужда помощ. Мотивацията ви ще се върне, когато осъзнаете, че хората искрено се опитват да си помогнат и да ви издигнат. И все пак избирайте правилните хора. Някои може да искат да ви бутнат вместо да ви помогнат.


7. Има хора, които вярват, че няма да видят желания резултат, който наистина искат. Тогава страхът се препречва и спира целия процес. Мотивацията е мъртва пред страха. Да, може и да не постигнем това, което искаме. Но може и да достигнем още по-големи върхове, ако не спираме.

Как да се справим с това? Най-лесно е да кажа да спрете да се страхувате, но знам, че това е много по-трудно да се направи, отколкото да се каже. В крайна сметка вижте нещата по този начин – живеете един живот, нека ви е забавно, нека сте мотивирани, нека успявате, защо бихте позволили страхът да ви спре? Ако ваш приятел изпадне в такава ситуация, веднага ще му кажете да се стяга и да не спира заниманието си. Кажете си същото и на себе си и се вслушайте в този си съвет.

10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

8. Понякога ни става навик да не завършваме задачите, които трябва да свършим. И колкото повече ги забравяме и игнорираме, толкова по-малко мотивация имаме после да ги започнем отначало. Като с фитнеса например – излезеш ли от този вагон на постоянни и дисциплинирани тренировки, ставаш все по-мързелив и не искаш отново да се качиш на влака, докато не е станало прекалено късно.

Как да се справим с това? Върнете си мотивацията, като започнете да правите отново това, което сте позабравили. Спомнете си колко ви е било трудно, когато за първи път сте започнали и колко по-лесно е ставало с всеки изминал ден, в който сте го продължавали. Не позволявайте на ленивостта да ви спира, защото накрая ще свършите с чипса на дивана, съжалявайки много за изборите си.

9. По едно време започва да ни става удобно и отказваме да притиснем своите граници и да излезем от тях. Трудно и неудобно е да излезем от зоната си на комфорт. Но е много наложително, за да успеем. „Виж го колко му е удобно и как с лекота прави всичко трудно“, коментираме за човека, който тайно искаме да бъдем. Но той най-вероятно е излязъл от зоната си на комфорт, за да се научи да прави с такава лекота дори трудните задачи.

Как да се справим с това? Пречупете границите си и излезте от тях. Потопете се в трудния и неудобен свят, където ще трябва сами да се справите с предизвикателствата. Преодолейте ги, научете се да ги търпите, повярвайте си силата си. И когато го направите, ще осъзнаете колко по-лесно ви се струва всичко. Когато сте минали през камъните, перцата стават още по-леки.

10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

10. И последно… Правим нещата по грешните причини. Няма по-демотивиращо нещо от това. Не го правим, защото ни харесва на нас, а защото ни карат или се харесва на друг човек, на когото искаме да се харесаме или вече не ни харесва, но не искаме да разочароваме близките си. Когато не искаме да правим нещо, си личи – липсата на мотивация прави всичко много скучно и трудно се справяме, ако изобщо се справяме, със задачите, които са ни възложени.

Как да се справим с това? Поставете себе си на първо място и спрете да правите неща, които не ви доставят никакво удоволствие. Няма да разочаровате хората около вас, ако те са ви истински близки и наистина ви обичат. Даже напротив, ще ви подкрепят да намерите вашето нещо.

Коя от тези причини отговаря най-добре на вашия случай?

Спрете да отлагате, направете първата малка стъпка, за да направите голямата промяна, която очаквате. Малките промени в ежедневните ви навици могат да ви помогнат да се чувствате мотивирани през цялото време.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.