Евтини самолетни билети

На 28, 29 и 30 юли отбелязваме астрономическите горещници. Разликата между тях и наложилите се 15, 16 и 17 юли (в последния ден църквата почита Света Марина) се обяснява с преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

В народната традиция горещниците са известни с имената Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя. През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето. През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.

Преди години, когато хората зависели още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, че отбелязването на горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки. Най-строго се спазвали първият и третият ден. По време на тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб – за опазване на труда от огнени стихии и градушки.


Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището. На третия ден чрез специален обред се пали един общ нов огън, от който всеки подновява огъня в своя дом. Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън.

Характерните за летните месеци високи температури, особено през последните години, станаха често явление за нашата страна. Очакваните високи температурни рекорди за месеците юли и август, през така наречените горещници, често водят до опасни последици за хората и поставят в рискова ситуация живота на много от нас.


Откритите части на тялото подложени на преките слънчеви лъчи могат да предизвикат изгаряния за кратко време, а високата температура да доведе до термичен шок. Най-застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болни, светлите хора и други, предупреждават от Българския червен кръст.

Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, то вероятно в организма ви настъпва обезводняване. Препоръката на медиците в случая е да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране. След това задължително потърсете медицинска помощ. Не забравяйте да следите ежедневната прогноза за времето, като според специалистите през горещите летни месеци е добре да се имат предвид следните 10 съвета.

10 полезни медицински съвета за горещите дни

1. Отложете пътуването през горещите часове на деня, ако не е наложително.

2. Ако непременно трябва да излезете или пътувате, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик.

3. По възможност, носете и ползвайте за пиене повече минерална вода. Пийте най-малко 2-3 литра вода на ден. Газирани напитки, напитки които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.

4. Почивайте на сянка и останете колкото е възможно повече на хладни и проветриви места.

5. Когато сте изложени на слънце използвайте лосион за защита с висок защитен фактор.

6. Носете светла шапка и светли дрехи.

7. Уверете се, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни.

8. Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.

9. Запомнете: топлинен удар може да се развие, дори ако приемате достатъчно течности.

10. Ако сте получили слънчеви изгаряне с мехури, не ги докосвайте, а своевременно потърсете медицинска помощ.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.